Fikre Yatırım Nasıl Bulunur?

Mustafa Gerdan
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 24, 2018

--

Bildiğiniz gibi girişimcilik artık yapılan birşey olmaktan çok üzerine konuşulan birşey haline geldi. Bir süredir Amerika’da girişimcilik macerası yaşayan bir arkadaşınız olarak tecrübelerimi zaman zaman paylaşıyorum. İşte henüz girişimci olmamış ama fikri olup fikrine yatırım arayanlara naçizane bazı tavsiyelerim var.

Elbette hayat şartlarınıza ve şu an hayatınızla ne yaptığınıza göre tavsiyelerimi uygulayışınızda değişiklikler gerekebilir. Ama umarım anafikir işinize yarayacaktır.

Girişimci için yatırım/para aslında zaman demektir. Kendi hayatınızdan veya bir başkasının hayatından almak istediğiniz zaman. Çünkü siz ya da birileri o parayı üretebilmek için hayatının bir kısmını geçmişte harcadı. İşte, paranın aslında zamana eşit olduğunu anladığınızda yatırımınızı bulmuş oluyorsunuz.

Fikriniz mi var? O zaman yatırım olarak zamanı kullanın. Bir örnek üzerinden ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım.

Diyelim ki fikriniz bir dijital ürün ortaya koyup sonra o ürüne müşteriler bulmaktan olsun. Ürünü ortaya çıkarır ve satış yapabilirseniz girişiminiz başarılı olacak. Ürünü ortaya çıkarmak için 1 tasarımcı ve 1 yazılımcıya ihtiyacınız olsun, ürün ortaya çıktıktan sonra ürününüzü satabilmek için de 1 satış uzmanına.

İhtiyaçlar ve Konumlandırma

Öncelikle yapılacak işleri kendi tecrübeniz veya tecrübeniz yoksa hayal gücünüzle ortaya çıkarın. Ardından bu ihtiyaçları uzmanlarıyla doğrulayın. İhtiyaçlar belli olduktan sonra kendinizi girişim içerisinde konumlandırın. Konumlandırın derken CEO olmanızı kasdetmiyorum tabii. Adınızı CEO olarak yazdırmak bir matbaaya gidip kartvizit bastırmak yakınlığındadır. Gerçekten CEO olmak ise elinizi taşın altına sokmanıza bağlıdır. Girişiminiz içindeki yazılımcı mı olacaksınız, tasarımcı mı olacaksınız, satış uzmanı mı olacaksınız? Buna karar verin öncelikle.

Zaman Çizelgesi

Girişim kelimesi girişmek kökünden gelse de bunu yanlış anlamamak önemli. Zira bodozlama girişilen girişimlerin nihayetinde çöpe gittiğini hepimiz biliyoruz. O yüzden başarılı bir girişim için yapmanız gereken ikinci önemli şey zaman çizelgesi oluşturmak.

Öncelikle kendinizi konumlandırdığınız alanda uzman hale getirmek için yapacaklarınızı zaman çizelgesine koyun. Buna ayıracağınız zaman muhtemelen geriye kalan çalışma arkadaşlarınızı bulmaktan daha fazla vakit alacaktır. Kursa gidin, uzmanından özel ders alın, staj yapın, kitaplar okuyun, internet araştırmaları yapın.

Sonralıkla, birlikte çalışacağınız ortaklarınızı arayışa girin. Diyelim ki kendinizi satış uzmanı olarak konumlandırdınız. O zaman fikrinize heyecanlanacak 1 tasarımcı ve 1 yazılımcı bulmak için zaman çizelgenize küçük ama devamlı aksiyonlar ekleyin. Örneğin ne kadar tasarımcı/yazılımcı etkinliği varsa katılıp olabildiğince çok insanla tanışmak gibi. Tanıştığınız insanlara fikrinizi anlatıp durun ve bakın bakalım heyecanlanan var mı. Heyecanlananları bulup onları ortaklarınıza dönüştürün.

Ağırdan Alın

Eğer mevcut durumda geçiminizi sağlamanız gerekiyorsa bu durum girişimde bulunmanıza asla engel değil. Bu sadece zaman çizelgenizin biraz daha uzun süreli olacağına işaret. Bir şirketi kâr eder hale getirmek 5 senenizi alabilir. Bu uzun soluklu bir başarı olsa da başarıdır.

5 sene sonra geçiminizi sağlayabileceğiniz kendi şirketinizin olması için her gün 1 saatinizi ayırmak, hayatınızın geri kalanında başkasının çalışanı olup tüm zamanınızı/hayatınızı/yatırımınızı başkasının zenginliğine harcamaktan daha doğru ve değerli değil mi?

Bu yazıyı okumak vakit kaybı olmadıysa ve başkaları da okusun istiyorsan alkış ikonuna 10 saniye basılı tutabilir, gelecek yazılarımı da okumak istersen beni takip edebilirsin.

Originally published at Mustafa Gerdan.

--

--