bgweb.bg или какво и как оценяваме?

Stoyan Delev
3 min readOct 6, 2018

Опитах се да намеря какви са критериите за оценка на участниците, но така и не разбрах, а и не ми отговориха след като ги попитах във Фейсбук. Та, ето конкурса приключи, и аз реших да отделя 30 мин от времето си да погледна няколко от победителите.

Accessibility явно не е критерий

Чудя се дали журито на bgweb.bg знае какво е Accessibility, и ако знае, дали изобщо взима този критерий под внимание. Бърза проверка в сайтвете на някой от победителите показва, че доста от разработчиците са забравили базовите си знания по HTML Semantics. Button, div, p, а и span имат коренно различни предначначения. И, що се отнася за Accessibility - това е груба грешка - потребител, разчитащ само на клавиатура, никога няма да може да достигне до тези “бутони”. Освен това, много малко от сайтовете имат element:focus state, така, че когато навигираш през сайта с клавиатура нямаш никаква представа къде точно се намираш.

div !== button
div !== button
span !== button
p !== button
div !== butto

Дневник се справят доста по-добре от останалите при търсeнето и хамбургер-менюто, но, виждаш ли, ако отвориш popup-а за да влезеш в профила си, фокусът на документа все още е на линка, а би трябвало когато го отвориш автоматично фокусът на документа да бъде пренесен върху него ( popup-a ).

btw: доста по-правилно е да се използва button вместо a

Какъвто организатора такива и участниците

Не ме учудва, че повечето сайтове нямат никаква представа какво е accesability - само погледнете сайта на организаторите bgweb.bg

Бутоните за напред/назад са div вместо button?!
div, div, div нямаме нужда от бутони, те са за аматьорите

И отново трябва да спомена липсата на focus, както и текст с недобър контраст.

Не искам да започвам темата свързана с performance, защото там нещата са трагични. Сайтовете рядко зареждат за под 10 секунди на 3G, докато time to interactive е над 15сек.

Ако случайно се чудете какво са добри критерии за оценка на сайт може да погледнете тези на awwwards.com
https://docs.google.com/document/d/1Gvmg6Z60UQ-4BOM3XyUcBKvq2shd4J-l_MoXT26JFEg/edit?usp=sharing

P.S. Нядявам се да бъде прието като градивна критика. Всичко което искам е по-добър УЕБ. Срамно е че през 2018 трябва да споменяваме accessibility & pefrormance като нещо което е nice-to-have.

--

--

Stoyan Delev

web developer obsessed by making web better ( focused on web perf and a11y )