Londra St. Paul Katedrali

Müze Biletleri
3 min readOct 2, 2019

--

Londra‘daki en mühim, aynı zamanda en eşsiz kiliselerin başında olan Londra St. Paul katedrali Londra’yı ziyaret ediyor olan turistlerin mutlaka olarak uğradıkları duraktır. Yüzyıllar boyu İngiltere’nin en mühim etkinliklere ev sahibi olan londra st. paul katedrali içerisinde en çok bilinen etkinliğin Prenses Diana ve Prens Charles düğünü olduğu söylenebilir. 1400 senelik uzun geçmişe sahip katedral, pek çok yıkım, yangınlar ve sıfırdan inşa geçirerek bugünlere gelmiştir.

St. Paul Katedrali Tarihi

Londra st. paul katedrali tarihçesinin, aynı zamanda milattan önce 600'lü senelerde Aziz Petrus‘a adanan ahşap kilise yapılışıyla başlıyor. Bir yangın ile kül olan kilisenin yerine, benzer bir ahşap kilise yapılması fakat o da 962 senesinde Vikingler bakımından yıkılmıştır. Burada yapılan üçüncü kilise, 1300 senesinde yapımı tamamlanmış olan ahşap çatılı, taş duvarlı bir kilisedir.

Fakat bu da 1666 senesinde büyük bir yangında deforme olduğu zaman bütün Londra Kiliseleri’ni yapmış olan Mimar Christopher Wren bakımından dördüncü ve günümüzde ziyaret edilen son kilise inşa edilmiştir. Bunun yapılışı ise 1710 senesinde tamamlanmıştır. Londra st. paul katedrali Sir Christopher Wren’in en mühim eseri olduğu söylenmektedir. İngiltere’nin ilk olan Anglikan Kilisesi, günümüzde yalnızca ziyaret etmeye değerdir. Aynı zamanca koronun verdiği konserler ile ünlü yerdir.

St. Paul Katedrali Bölümleri

Batı Cephesi ve Kuleler: 2 devasa kulenin süslemiş olduğu Batı Cephesi katedralin, temel cephesi aslen fakat buradaki giriş yalnızca çok mühim törenlerde kullanılmaktadır. Burada bulunan 9 metreye kadar çıkan merdivenler, katedralin silüetini oluşturmuş kuleler, çiftli şekilde oluşan ön cephe görünümü ve dini süslemeler ile süslü alınlık londra st. paul katedrali bölümleri arasında yer almaktadır.

St. Paul Katedrali’nin Görülmesi Gereken Yerleri

Fısıltı Galerisi: londra st. paul katedrali kubbesine çıkarken, ilk 257 basamağın tamamlanarak ulaşılan yerdir. Buranın bu adı almasının nedeni ise, sıra dışı akustiği sayesinde galerinin bir tarafının duvara doğru dönülerek fısıldanan kelimelerin başka taraftaki insanlar bakımından duyulmasıdır. Fakat tavsiyeler arasında fısıltılara dikkat edilmemesi, buradan katedralin içinin kuş bakışı izlenmesi önerilmektedir.

Taş Galeri: St. paul katedrali kubbesi 111 metre yüksekliğiyle, dünyanın en yüksek kubbelerinden birisidir. Burada bulunan taş galeri ise muazzam bir manzaranın seyredilmesi ve kubbe tırmanışı adına dinlenmek için idealdir.

Altın Galeri: Kubbe tepesinde bulunan daha küçük Altın Galeri ise hem oldukça görkemli hem de eşsiz bir Londra manzarası sunmaktadır.

Koro Bölümü ve Tijou Kapıları: Koro sırası ve ahşap kapaklar türünde bütün ahşap bölümlerin Grinling Gibbons bakımından dizayn edilmiş olduğu Koro Bölmesi, St. Paul Katedrali’nin dikkat çeken yerlerindendir. Aynı zamanda kuzey koro bölümü koridorunda bulunan metal kapılarda başka bir detaydır.

St. Paul Katedrali Nasıl Gidilir?

Londra merkezinde bulunan bu katedrale; otobüs, metro, feribot, tren ile ulaşmak mümkündür. Londra içerisinde her mekana metroyla gidilmesi tavsiye edilir. Her ulaşım aracı adına daha ayrıntılı bilgi verilecek olursa;

Metro ile; Central Line hattı kullanılıp, St. Paul’s İstasyonu’yla Circle ya da District hatları kullanılır. Blackfriars İstasyonu’yla ya da Mansion House İstasyonu’yla, Waterloo, Northern ve City hattı kullanılıp Bank İstasyonu içerisinde inmek mümkündür.

Tren ile; Blackfriars,City Thameslink, Liverpool Street, Cannon Street İstasyonları.

Otobüs ile; 521, 172, 100, 56, 26, 23, 17, 15,11, 8, 4 numaralı otobüslerle katedral etrafındaki duraklarda inilebilir.

St. Paul Katedrali Giriş Ücretleri

Londra St. Paul Katedrali Bileti ve Giriş Ücretleri için Müze Biletleri sitesinin St. Paul Katedrali Giriş Ücreti rehberi yazısını okuyarak tur ve bilet tercihinizi yapmanızı öneriyoruz.

St. Paul Katedrali Ziyaretleri Günü ve Saatleri

St. Paul Katedrali, Pazar günü haricinde 6 gün turistik ziyaretlere açıktır. Pazar günleriyse yalnızca ibadet edebilmek için kiliseye girilmektedir. Ziyaret saatlerinin ise sabah 8 buçuk ile öğleden sonra 4 buçuğa kadar olup, son girişin saat öğleden sonra 4'te alındığı söylenebilir.

--

--