ATHLETES IN ACTION — CONFERENCE

9 januari 2016

foto: www.nd.nl

BORN TO RUN

De droom van een Somalisch meisje (17)

Tijdens de Olympische spelen in Peking op de 200 meter staat er ineens een jong meisje aan de start, wijd t-shirt, onbekende naam, 54 kilo, 1 meter 63, 17 jaar en het land van herkomst: Somalië. Zij heet: Samia Yusuf Omar.

Daar staat ze. Op het wereldtoneel, haar moment om alles te laten zien wat zij kan. Het moment om alle trainingsarbeid tot zijn recht te laten komen. Het moment om te schitteren. Volop in de schijnwerpers en slechts een paar plekken verwijderd van de favoriet Veronica Campbell-Brown.

Het startschot klinkt, de sprinters schieten weg en in een nek-aan-nek-race lijkt alles normaal te verlopen. Behalve voor Samia, vanaf de eerste paar meter is al te zien dat zij het topniveau totaal niet aan kan. Komen de rest van de atleten fracties van elkaar verwijderd over de streep, Samia loopt 10 seconden achterop. Het publiek heeft genoeg tijd om te realiseren dat zij een vreemde eend in de bijt is. Een aanmoedigingsapplaus volgt.

Samia Yusuf Omar — Beijing Olympics 2008

Zoals de 200 meter wel vaker in de schijnwerpers heeft gestaan vanwege mensenrechten, bleek deze er achteraf prima bij had kunnen staan. Alleen bijna niemand kent haar verhaal.

Als je sport moet je dood

Samia Yusuf Omar groeit op in Somalië met een passie voor sport. Middenin een land dat door een burgeroorlog verscheurt wordt, traint Samia elke dag om de beste sprintster ter wereld te worden. Zij wil uitblinken om daarmee het lot van haar familie te verbeteren.

“Als er vrede zou zijn, zou Somalië de mooiste plek op aarde zijn.” Samia sport uit liefde voor haar land. Liefde voor een land dat totaal verrot is door een burgeroorlog. Liefde voor een land dat gebukt gaat onder extremisten.

Liefde voor een land waar fundamentalisten haar kapot maken, zij mag niet sporten als meisje. Liefde voor een land waar zij doodsbedreigingen krijgt. Liefde voor een land dat niet in haar dromen geloofd. Liefde voor een land waar zij niet kan leven

Een land waar zij geen meisje mag zijn, geen sporter, geen mens….

Het gezicht van een vluchteling

Om haar droom toch te verwezenlijken vlucht zij naar Ethiopië, waar zij nauwelijks verder komt. Wanneer zij in Ethiopië gaat trainen kan zij niet meer terug naar Somalië.

Al-Shabaab banned all Somalis from participating — or even watching — sports or wearing sports jerseys. The stadium became a base for the organisation, and heart-stopping phone calls forced many of Samia’s friends to flee to other parts of Africa and even Europe. — bron: Al Jazeera

In Ethiopië is de concurrentie te groot en kan zij niet blijven. Ze reist via Sudan verdwaalt in de Libische woestijn en komt uiteindelijk in 2011 uit in Libië. Uit pure wanhoop kiest zij ervoor om net zoals miljoenen andere vluchtelingen de oversteek te maken naar Europa. Een plek van vrijheid.

In een rubberbootje. Van olympische sporter, naar anonieme vluchteling. Zou zij getwijfeld hebben toen zij langs de kust stond in Libië? Zou zij veel geld hebben betaald om de oversteek te kunnen maken? Zou zij bang zijn geweest? Of zou de liefde voor haar land, voor de sport, haar verblind hebben.

Twee voeten in het water, om vervolgens in een opgeblazen stukje rubber over een massagraf te drijven. Na de oversteek zou zij haar droom verwezenlijken. Na de oversteek zou zij naar de olympische spelen kunnen. De oversteek zou haar vrijheid geven. Vrijheid en een waardig leven.

Op de olympische spelen in 2012 ontbreekt Samia. Niemand mist haar. Niemand rekent op de atlete die 10 seconden te langzaam liep.

Samia ontbrak op de spelen en Samia’s boot ontbrak bij de boten die aankwamen in Italië. De plek waar Samia haar laatste levensadem uitblies moet ergens tussen Libië en Italië geweest zijn.

In plaats van de hoogste plaats op het podium, de diepste plek in de mediterraanse zee.

Als één team

Samia is nooit teruggevonden. Een tragisch eind. Door haar dood is het verhaal van haar leven bekend geworden. Een inspirerend leven van een meisje boordevol passie en doorzettingsvermogen voor haar sport en voor de mensen om haar heen.

En daarom inspirerend voor Athletes in Action. Athletes in Action wil een verschil maken in de sportwereld, ongeacht niveau. Sporters vol met passie en doorzettingsvermogen, die gaan voor het maximale en dromen van een mooiere wereld.

Athletes in Action Conference 2016 is de plek waar elke sporter die het verschil wil maken in de sportwereld wil zijn. Als één team laten wij ons inspireren voor het hele jaar. Een zinderende cocktail van geloof, sport en het leven, waarin je gaat zien dat God jouw sport en leven completer maakt.

Meld je vandaag nog aan om op de hoogte te blijven over AIA Conference 2016.