Photo by Sarah Kilian on Unsplash

Internasjonalt er målet at vi skal ha mer investering i mental helse. Hjelp må være mer tilgjengelig for alle. Samme hvem du er, hvor du bor og hva forutsetningene dine er, må du ha tilgang på psykisk helsehjelp.

Dette er et kjempebra tema. Vi er på en plass i historien der folk ser mindre til hverandre. Vi besøker hverandre mindre. Vi har mer hjemmekontor. Vi blir oppfordret til å holde oss unna arenaer der vi kan møte folk. Vi har fått beskjed om å ikke gi hverandre en klem en gang.

Dette har pågått i et halvt år. 12. mars ble jeg og kollegaene mine sendt hjem. 17. mars hadde jeg psykologtime hvor jeg sa jeg er bekymret og fikk planlagt opptrapping av frekvensen av timene mine. Så langt, så godt.

Etter en del frem og tilbake ble…


Denne uken begynte jeg å studere igjen. 50%. Interaksjonsdesign og brukervennlighet. Eksamen i juni neste år. Jeg kan en del av stoffet før, men fy søren så lite jeg egentlig kan. Når alt kommer til alt.

Før første sesjon i går fikk jeg en telefon. “Nadia, jeg er vettskremt”. Vettskremt fordi nytt prosjekt. Vettskremt fordi noe en aldri har gjort før. Vettskremt fordi følelsen av å kunne, men det er en liten grad av usikkerhet der. Vettskremt fordi tenk om det ikke funker? Tenk om det feiler? Tenk om?

Da jeg la på begynte jeg å tenke. Jeg er vettskremt…


Etter jeg skrev om fremtiden min i januar har mye skjedd. Jeg har sluttet som kommunikasjonssjef i Smallworld Systems, og jeg har trappet opp designjobbing og oppdatering på designfaget. Etter x antall jobbintervjuer og samtaler med byråer som kanskje kan ansette folk har jeg som regel endt opp med en av to forklaringer for at jeg ikke får akkurat den jobben: Jeg er enten overkvalifisert eller så trenger de noen som kan mer interaksjonsdesign.

En av de kan jeg gjøre noe med.

Jeg har noe erfaring med interaksjonsdesign fra før, men det er på tide å formalisere kunnskapen. Det neste året kommer jeg til å ta et deltidsstudie…


Photo by Mihai Surdu on Unsplash

Dette er et spørsmål jeg har fått med jevne mellomrom i jobbintervjuer. Jeg aner ikke hva riktig svar er, og det eneste jeg har å si på stedet er som regel “fint”. Jeg har en familie med mennesker jeg er glad i, og jeg har venner jeg ser på som familie. Ikke at jeg hadde sagt noe annet til en potensiell arbeidsgiver.

Innimellom tar jeg meg i å lure på hva de egentlig vil spørre om. Hvor er relevansen til stillingen? …


For noen år siden hadde jeg periode med så vondt i ryggen at jeg knapt klarte å bevege meg. Det endte med nesten totalt treningsforbud en periode, mye behandling og min første tur inn i det jeg senere fant ut at heter tjenestedesign.

Før jeg begynner: Om du sliter med vondt i ryggen bør du oppsøke lege/fysio, ikke tilfeldige folk på internett. Dette er ikke en kjapp løsning, men råd basert på hva jeg har lært gjennom research og samtaler med de som har behandlet meg de siste ti-femten årene.

Først: Litt om ryggplager

  • De fleste av oss (60–80%) vil oppleve ryggplager en gang…

Photo by Daniel Cheung on Unsplash

Visste du det? At det neppe finnes et eneste menneske (eller vesen) på jorda uten kreativitet? En skulle kanskje ikke tro det, om man hører etter på hva folk vanligvis sier om kreativitet.

Her forleden så jeg en reklame om utstyr til bullet journals. «Alt du trenger er notatbok, penner og litt kreativitet». «Ja, ja og njaaaaei gjør du nå egentlig det?» tenkte jeg.

Vi skryter folk opp i skyene for å være kreative når vi ser de tegner, og maler og «er kunstneriske». Og når de legger sminke og styler hår på seg selv og andre. Og når de…


Det hender jeg får spørsmål om hva som fikk meg til å bli så interessert i design. Om det er det å lage pene logoer og stilige reklameannonser som er greia. Eller kule brosjyrer og blader og skilt. Som om alt som er interessant innenfor design er sånt folk kan se klart og tydelig og kommentere at “det der ser fint ut”.

For min del er det et relativt kjedelig fokus. “Form follows function” var mantraet da jeg studerte. Først finner du ut av hvilken oppgave du skal løse, så bestemmer du hvordan det skal se ut. …


Photo by Aziz Acharki on Unsplash

“Hva brenner du for?” spør de. “Vi søker etter en som brenner for…” står det i stillingsannonser. “Hun brant lyset i begge ender” sier man, forklarende. “Han brant rett og slett ut”, sier man, medfølende.

Hver gang jeg leser en stillingsannonse som leter etter folk som brenner for faget sitt stopper jeg opp litt. Samme gjelder hver gang jeg leser en eller annen selvhjelpsguru eller en sånn som har “klart det” komme med rådet “finn noe du brenner for”. Så kommer de som leter etter jobb. …

Nadia K Tokerud

Rambo var ei jente, sa de da jeg ble født. Så ble jeg en designer.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store