Hoe Medium Twitter’s antwoord op ‘Instant Article’ kan worden


Er zijn al meer dan genoeg artikelen geschreven over Instant Article, de nieuwe manier waarop je binnen de Facebook-applicatie nieuwsartikelen kunt lezen (dit schreef mijn NOS-collega Rachid Finge er over). Hier dus geen analyse over Facebook’s nieuwste manier om gebruikers nog vaker bij zich te houden.

Waar ik woensdag in eerste instantie nog niet zo over had nagedacht, waren de gevolgen voor Twitter. Totdat ik onderstaande video (jawel, op Twitter) tegenkwam die mij duidelijk maakte dat de impact aanzienlijk kan zijn.

Paar seconden meer

De video toont de laadsnelheid van een link die is gedeeld via Twitter en vergelijkt deze met een artikel van dezelfde website die te vinden is als Instant Article. Het verschil is nogal duidelijk. Dat is ook niet zo raar, want er hoeft niks meer geladen te worden bij Facebook en bij Twitter wel.

Maar toen ik daar over na begon te denken, realiseerde ik me dat dat best een probleem kan worden voor Twitter. Het netwerk begon ooit als een plek waar mensen vooral tekst delen. Inmiddels is dat veranderd en bevatten heel veel Twitterberichten een link, een foto, een video of een combinatie hiervan. Media is een belangrijk onderdeel geworden van Twitter. Het platform experimenteert zelfs met een voorvertoning van websites direct in de tijdlijn.

Ik bekijk dagelijks websites via een linkje dat ik op Twitter tegenkom. Dat kost me een paar seconden en vind ik niet erg, maar het verschil met Facebook blijft hoe dan ook groot.

Nieuw leiderschap

Onlangs luisterde ik naar de Exponent-podcast van technologie-analist Ben Thompson. Hij besprak daarin uitgebreid de meest recente kwartaalcijfers van Twitter, die niet echt denderend waren. Thompson speculeerde daarna over de mogelijke gevolgen hiervan. Eén van de opties (die overigens vaker wordt genoemd) is dat ceo Dick Costolo moet vertrekken.

Hij beargumenteert dit uitgebreid in Twitter Needs New Leadership. Een van de redenen die Thompson noemt is dat Costolo, samen met de rest van het bestuur, meer dan genoeg tijd heeft gehad om dingen aan te passen en dat niks tot nu toe lijkt te werken. Daar komt nog bij dat Twitter ooit groot is geworden dankzij ontwikkelaars die apps als Tweetie, Echofon en Tweetbot bouwden. Costolo wilde af van deze apps. Een slechte zet, denkt Thompson.

Thompson oppert in eerste instantie dat Facebook-coo Sheryl Sandberg een best goed alternatief zou zijn, maar dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren. De meest logische keuze is misschien wel Evan Williams. Hij was voor Costolo de directeur van Twitter en is nu de baas van blogplatform Medium.

Medium + Twitter = de toekomst?

Dat platform is qua inhoud precies het tegenovergestelde van Twitter. In plaats van zeer korte teksten plaatsen schrijvers op Medium langere, vaak diepgaande, artikelen. Toch hebben de twee platformen overeenkomsten. Je gebruikersnaam begint ook met een ‘@’. Dat is op zich leuk, maar nog niet heel bijzonder. Belangrijker is bijvoorbeeld dat je met je Twitter-gegevens in kunt loggen en je contacten van Twitter direct worden gelinkt aan mensen die ook op Medium actief zijn.

Dus wat zou er gebeuren als Twitter en Medium diep integreren of zelfs worden samengevoegd? Twitter blijft uiteraard hét platform voor het snelle nieuws. Maar er zou voortaan ook een plek zien waar je meer diepgang kan krijgen: bij Medium. Alexander Klöpping, mede-oprichter van Blendle, omschreef het als volgt.

Dat is precies wat Facebook nu met Instant Articles aanbiedt. Nu is het verstandig om Instant Articles nog wel iets te relativeren. Het is nog kleinschalig, slechts negen internationale publicaties (waaronder The New York Times, BBC, BuzzFeed en National Geographic — bekijk de eerste onofficiële cijfers hier) maken er gebruik van. Maar er zijn al wel signalen dat dit binnenkort wordt uitgebreid naar bijvoorbeeld lokale nieuwsorganisaties.

Ook zijn nog lang niet alle publicaties even blij met het concept. Er zijn veel zorgen over de gevolgen van direct op Facebook publiceren (zoals waar de inkomsten vervolgens vandaan komen).

Twitter’s antwoord

Laten we er voor het idee vanuit gaan dat Instant Article aanslaat. Dat publicaties in ieder geval bepaalde stukken direct op Facebook plaatsen en de kijkcijfers hiervan erg goed zijn. Daarnaast verdienen ze redelijk wat aan de advertenties die in de artikelen voorkomen.

Kortom: het loopt. Dan ‘jat’ Facebook opeens een belangrijk onderdeel van Twitter: dé plek zijn waar je goede journalistieke stukken tegenkomt (al moet Facebook in dat geval wel zijn algoritmes gaan aanpassen).

Twitter zit in een ingewikkelde fase. Het bedrijf probeert van alles, maar dé oplossing lijken ze nog niet te hebben gevonden. In het verleden is Twitter best aangekeken op hun strategie om — zo lijkt het althans — meer op Facebook te willen lijken (want: Facebook is groot en misschien kunnen we iets van het succes kopiëren, zo lijkt de gedachte te zijn). En daar ben ik vaak ook tegen. Toch denk ik dat het in dit geval niet meer dan logisch zou zijn.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Nando Kasteleijn’s story.