Kotlin’de Değişken ve Veri Tipleri

Ruşen Narinç
4 min readNov 20, 2023

Merhaba yazılım yolculuğunda rastlaştığım yol arkadaşlarım. Çalışırken öğreniyorum, öğrenirken öğretiyorum serimizin ikinci yazısı olan Kotlin’de değişken ve veri tiplerini ele alacağız. Proje ve eğitimlerden geç yazılmış olsa da geç olsun güç olmasın diyip başlayalım.

Bir önceki yazıda Kotlin’e giriş yapmış olup ‘var’ ve ‘val’ terimlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise temel veri tiplerinden bahsediyor olacağız.

Her bir veri tipinin bellekte kapladığı yerin farklı olması, veri tiplerini seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktördür.

Kotlin Veri Tipleri

Byte : -128 ile 127 arasında bir tamsayı değer içerebilir. Byte tipi Byte şeklinde tanımlanır.

Short : -32768 ile 32767 arasında bir tamsayı değer içerebilir. Short şeklinde tanımlanır.

Integer : -2³¹ ile 2³¹ — 1 arasında bir tamsayı değer içerebilir. Int şeklinde tanımlanır.

Long : -2⁶³ ile 2⁶³ — 1 arasında bir tamsayı değer içerebilir. Long şeklinde tanımlanır.

Float : 32 bit kayan noktalı sayılar içerebilir. Float şeklinde tanımlanır.

Double : 64 bit kayan noktalı sayılar içerebilir. Double şeklinde tanımlanır.

Char : Tek bir karakteri temsil etmek için kullanılır ve karakterin tanımlanması tek tırnak içinde gerçekleştirilir. Örneğin, ‘Z’ veya ‘9’ gibi. Char veri tipi, alfabedeki tüm büyük küçük harfleri içerebileceği gibi, Unicode karakter setini de destekler. Bu özellik, farlı dil ve sembollerin temsil edilmesine olanak tanır.

String : Char tipindeki degerlerin bir dizi halinde bulunmasına denir. Çift tırnak içerisinde gösterilir. Metinsel, sayısal veriler tırnak içerisinde bulunacak şekilde yazılabilir fakat matematiksel işlemler yapılamaz.

Boolean : Boolean veri tipi true ve false olarak sadece iki farklı değer alır. Kotlin’de mantıksal değerleri saklamak için kullanılır. Genellikle bir koşul belirtir veya bir döngüde kullanılabilir.

Nullable Veri Tipleri: Type?, nullable bir veri tipini temsil eder. Null değeri alabilir.

Değişken ve Veri Tiplerinin Kotlin’de ki Önemi:

Kotlin’de ki değişkenler ve veri tipleri, kodunuzun güvenilirliği, performansı ve okunabilirliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Bunlar;

Tip Güvenliği(Type Safety)

Kotlin, tip güvenli bir dildir, yani her değişkenin belirli bir veri tipine sahip olması gerekir. Bu, program hatalarını önlemeye yardımcı olur ve çalışma zamanında beklenmeyen tiplerden kaynaklanan hataların azalmasını sağlar.

Örneğin, bir değeri Int tipinden String tipine dönüştürmek istediğinizde, açıkça bir dönüşüm yapmanız gerekmektedir:

Bu, tip güvenliği sayesinde programlamada ortaya çıkabilecek birçok hata türünü azaltır.

Performans Optimizasyonu:

Veri tipleri, bellek kullanımını ve işlemci kaynaklarını etkiler. Doğru veri tipini seçmek, hem bellek kullanımını optimize etmeye hem de daha hızlı işlemler gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Örneğin, bir sayının sadece küçük bir aralıkta olabileceğini biliyorsanız, Byte veya Short kullanarak daha az bellek tüketebilirsiniz.

Okunabilirlik:

Doğru veri tipini kullanmak, kodunuzu daha anlaşılır ve okunabilir kılar. Başkalarıyla paylaşılan veya bakımı(revize) yapılan kodun anlaşılabilirliği açısından önemlidir. Ayrıca, IDE’ler (Integrated Development Environment), doğru veri tiplerini kullanmanın sağladığı özellikleri daha etkili bir şekilde kullanmanıza olanak tanır.

Null Güvenliği:

Kotlin, null değerlerle daha güvenli bir şekilde başa çıkmanızı sağlayan yukarıda da belirtiğimiz gibi nullable veri tiplerine sahiptir. Bu, uygulamanızın daha güvenilir olmasına ve olası null referans hatalarının azalmasına yardımcı olur.

Dilin İfadeleriyle Uyum:

Kotlin, dilin ifade yeteneği ve anlaşılırlığı ile bilinir. Doğru veri tiplerini kullanmak, dilin sunduğu özellikleri daha etkili bir şekilde kullanmanıza olanak tanır.

Sonuç olarak, Kotlin’deki değişkenler ve veri tipleri, kodunuzun sağlamlığını, performansını ve okunabilirliğini etkileyen kritik unsurlardır. Doğru veri tipini seçmek, kodunuzun daha güvenilir ve daha etkili olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca hata ayıklama kolaylığı sağlar.

İyi okumalar diler bir sonraki yazıda görüşmez üzere.

--

--