Nedir bu Kanban? #3

Nazlı Sıla Özakca
5 min readFeb 24, 2022

--

İşi hızlı ve verimli bir şekilde sunmak zor olabilir. Kanban Yöntemi, verimlilik ve verimliliğe odaklanan geliştirme ekibini aşırı yüklemeden sürekli iyileştirmeye odaklanarak iş akışını yönetme yaklaşımını önermektedir. Bu yazımda Kanban Tekniğini incelemeye çalışacağım. Keyifli okumalar.

Kanban başlangıçta Tam Zamanında (JIT) üretim süreçlerini yönetmenin bir yolu olarak icat edildi, daha sonra çalışanlar için daha verimli hale getirmek için yeni ilkeler ve uygulamalar getirdi.

Kanban İlkeleri

Kanban yöntemi bir çekme sistemidir — bu, üstten atanan görevler yerine ekibin kapasitesine sahip olduğunda işin sisteme çekildiği anlamına gelir. Kanban, ekip yapınızda herhangi bir değişiklik yapmadan süreçleri ve iş akışı verimliliğini artırmak için kullanılabilir.

İşletmenizde Kanban Yöntemini uygulamadan önce, öncelikle temel ilkelerini anlamak ve benimsemek önemlidir:

  1. Şu anda yaptığınız şeyle başlayın-Kanban belirli bir kurulum gerektirmez ve doğrudan geçerli iş akışınıza uygulanabilir. Bu, mevcut süreçleri değiştirmeye gerek olmadığı için uygulamayı kolaylaştırır. Kanban’ın faydaları kademelidir ve zaman içinde herhangi bir süreç iyileştirmesi benimsenmiştir.
  2. Artımlı, evrimsel değişimi sürdürmeyi kabul edin-Kapsamlı değişiklikler ekipleri tedirgin edebilir, akışı bozabilir ve performansa zarar verebilir. Kanban, sürekli, artımlı ve evrimsel değişimleri teşvik ederek en az direnç gösterecek şekilde tasarlanmıştır.
  3. Mevcut sürece, rollere ve sorumluluklara saygı gösterin-Başlangıçta büyük yapısal değişiklikler olmamalıdır. Kanban, mevcut süreçlerin, rollerin ve sorumlulukların değeri olabileceğini ve korunmaya değer olduğunu benimser.
  4. Her düzeyde liderlik eylemlerini teşvik edin-Kanban, tüm üyeler arasında liderlik ve karar vermeyi teşvik eder. En düşük rütbeli ekip üyesinin parlak bir fikri varsa, kabul edilmeli ve benimsenmelidir. Çalışanlarınızın en iyi performansa ulaşabilmesi için herkes sürekli iyileştirme (Kaizen) zihniyetini geliştirmelidir.

Kanban Uygulamaları

Kanban’ın başarılı bir şekilde uygulanması için gözlemlemeniz gereken altı temel uygulama vardır.

  1. İş akışını görselleştir (Visualize)-İlk ve en önemli görev, mevcut iş akışını anlamaktır. Bu, kartları ve sütunları olan bir Kanban panosu kullanılarak yapılır: her sütun iş akışınızdaki bir adımı temsil eder ve her kart bir iş öğesini temsil eder. Her öğe akış boyunca baştan sona hareket eder. Bu süreci gözlemleyerek ilerlemeyi kolayca izleyebilirsiniz.
  2. Devam Eden Çalışmayı Sınırla (Work In Progress) — Odaklanma kaybı ekibinizin performansına ciddi zarar verebilir, bu nedenle bu uygulama devam eden çalışmaya sınırlar koyarak kesintileri ortadan kaldırmaya odaklanır. WIP’ye sınırlar uygulayarak, ekipler yeni işe başlamadan önce olağanüstü işleri bitirmeye odaklanır.
  3. Akışı yönet (Manage Flow)-Akış verimliliğini gözlemleyerek ve analiz ederek, sorunlu alanları belirleyebilirsiniz. Kanban’ın uygulanmasının temel amacı, teslim sürelerini iyileştirerek ve gecikmelerden kaçınarak sorunsuz bir iş akışı oluşturmaktır. Sürecinizi daha verimli hale getirmek için her zaman çaba göstermelisiniz.
  4. Süreci açık hale getirin (Explicit Policies)-Süreç ekipteki herkes için açıkça tanımlanmalı, yayınlanmalı ve onaylanmalıdır: insanlar yararlı olacağını düşünmedikçe bir şeyin parçası olmak için motive hissetmeyeceklerdir. Herkes açık politikaların farkında olduğunda, her kişi performansınızı artıracak iyileştirmeler önerebilir.
  5. Geri bildirim döngülerini kullanın (Feedback Loops)— Olumlu değişimin gerçekleşmesi için, tüm ekibe gerekli geri bildirimleri sağlamak için düzenli toplantılar gereklidir. Bu toplantıların sıklığı değişir, ancak fikir, düzenli, sabit bir zamanda olmaları ve doğrudan noktaya gelmeleridir.
  6. İşbirliği içinde geliştir (Improve-Evolve)-Kanban sürekli değerlendirme, analiz ve iyileştirme gerektirir. Ekipler süreç hakkında ortak bir anlayışa sahip olduklarında, herhangi bir sorun ortaya çıkarsa fikir birliğine varma olasılıkları daha yüksektir. Kanban Yöntemi, sürekli, artımlı ve evrimsel değişiklikleri uygulamak için çeşitli bilimsel yaklaşım modellerinin kullanıldığını göstermektedir.

Kanban Nasıl Uygulanır?

İşi görünür kıl. Ekiplerin bunu yapma şekli, sütunları ve kartları olan bir Kanban tahtası oluşturmaktır. En temel olarak, 4 başlık olduğunu söyleyebiliriz:

  • Bekleme listesi: Ürün bekleme listesi
  • Yapılacaklar: Henüz başlamamış olan tüm görevler.
  • Devam eden: Başlamış olan görevler.
  • Bitti: Tamamlanmış görevler.

Her görev bir Kanban kartını kaplar ve ilerledikçe tahta boyunca hareket ettirilir.

Çekme (pull) sistemi uygulamak: Gittikçe daha fazla iş başlatıldıkça, görev yükü fazlalığı nedeniyle hiçbir şey gerçekten bitmeyebilir.

Bir çekme sisteminde yönetim, görevin önceliğini Yapılacaklar sütununa yerleştirmeden önce hizmet sınıfları atayarak tanımlar. Ekip yeni iş için boş zamana sahip olduğunda, bu süreçte görevi yerine getirir.

Devam Eden Çalışmaları Sınırlayın: Kanban’daki Devam Eden Çalışma (WIP) sınırları, müşteri talebini ve ekibi uyumlu hale getirmeye yardımcı olur. İşin birikmesini önler ve ekibin yeni işe başlamak yerine eski işi bitirmeye odaklanmasını sağlar.

WIP limitleri, her seferinde bir şeye odaklanmayı sağlar ve işin ertelenmesini veya sürecin terk edilmesini önleyen panzehirdir. Uygun WIP limitleri, ekibin asla aşırı yüklenmemesini, ancak her zaman yapacak bir şeyleri olmasını sağlayacaktır.

Kanban’a karşı Scrum

Hem Scrum hem de Kanban, teslimatı iyileştirmek için hızlı tempolu, verimliliğe dayalı yaklaşımlar sunar. Her iki yöntem de büyük, karmaşık projeleri yönetilebilir parçalara ayırmaya ve iş akışlarını tüm ekibi döngüde tutacak şekilde görselleştirmeye olanak tanır.

Bununla birlikte, yürütme açısından, her yöntem temel olarak diğerinden farklıdır. Bu nedenle, birçok ekip Kanban veya Scrum’un uygulanıp uygulanmayacağına karar vermeden önce her ikisini de dikkatlice analiz eder. Doğru ya da yanlış bir karar yoktur, hepsi sizin bağlamınıza bağlıdır.

Kanban Yöntemi, acil yapısal değişikliklere duyarlıdır. Scrum’da ise sprintler tekrardan düzenlenemez. Temel farklılık böyle özetlenebilir. Scrum oldukça planlı bir süreç gerektirirken, Kanban daha esnek bir süreçtir. Scrum’da başlangıç ve bitiş süreleri belirlenmiş spritler ile yapılır. Kanban’da ise işin bitimi için belli bir süre belirlenmez. Scrum’da her kişinin bir görev rolü vardır ancak Kanban’da bu roller yoktur.

İkisi de eş zamanlı olarak yapılan işleri sınırlamayı önerir. Scrum’da bu Sprit süresince geliştirilecek iş sayısı ile yapılırken Kanban’da WIP miktarı limitlenerek yapılır. Kanbanda da Scrum da şeffaf, deneyci, hızlı anlayışlar benimsenmiştir. Scrum’da geliştirme takımlarının çapraz fonksiyonel olması zorunlu bir kural oluştururken, Kanban’da opsiyonel olup uzmanlığın ön planda olduğu takımlar oluşturulabilir. Scrum’da belirlenen sprite yeni işler eklemek imkânsızken Kanban’da iş durumu uygunsa eklemek mümkünüdür.

Kaynaklar:

  1. https://staragile.com/blog/kanban-practices
  2. https://makersturkiye.com/kanban-ve-scrum-farklari/

--

--