Waarom ik Matthijs Pontier ondersteun als lijsttrekker Piratenpartij Amsterdam

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zitten eraan te komen, en in mijn woonplaats Amsterdam zijn de voorbereidingen in volle gang. Ik deel graag mijn persoonlijke ervaringen van de afgelopen jaren, en mijn visie op de voortgang van de Piratenpartij met jullie in aanloop van de lijsttrekkersverkiezing aanstaande zondag.

Ik heb Matthijs Pontier begin 2013 leren kennen bij een bijeenkomst van digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom, waar ik destijds werkzaam was. Hij kwam op mij onmiddelijk over als een zeer intelligente en bevlogen persoonlijkheid met een brede kennis van zaken. Later vroeg ik hem als expert voor een interview voor het programma #Tech dat ik destijds produceerde. Zijn professionaliteit was erg prettig om mee te werken, hij legde op een zeer heldere manier een complex onderwerp uit, en ook onverwachte vragen ging hij niet uit de weg. Het was me duidelijk; dit is iemand die je niet makkelijk voor het blok zet.

Niet lang daarna vroeg hij mij me aan te sluiten bij de Amsterdamse Piratenpartij. Mijn beslissing op dat aanbod in te gaan, was op twee dingen gebaseerd; de inhoud van het programma van de Piratenpartij, en mijn vertrouwen in Matthijs. En ik ben zeker niet de enige, nagenoeg elke nieuwe Piraat die ik spreek in de omgeving Noord-Holland is via Matthijs binnen gekomen.

De Piratenpartij is niet zomaar een politieke partij, en vereist dan ook niet zomaar een politicus. We onderscheiden ons als partij met een heldere en vooruitstrevende visie op technologie, en van onze voornaamste woordvoerder verwacht je datzelfde. Iemand die op de barricades staat, iemand die online zeer actief is, en ook iemand die inhoudelijk kennis van zaken weet toe te voegen aan het debat. Matthijs is exact die hybride mix van politicus, activist en inhoudelijke kennis die de Piratenpartij zo typeert. De “opgestroopte-mouwen”- authenticiteit waar vele politici zo naar streven, bezit hij oprecht. Niet voor niets is hij een graag geziene gast bij debatten, praatjes en als expert bij interviews.

Zo heb ik Matthijs de afgelopen jaren leren kennen als een zeer integer en betrouwbaar persoon. Hij heeft een uitzonderlijke kwaliteit die erg zeldzaam is; bij hem weet je zeker dat het belang van onze partij en de maatschappij in z’n geheel echt op nummer 1 staat. Wanneer mogelijk zal hij altijd bijstaan met raad en daad, maar ook opbouwende kritiek is hem niet vreemd. Dat maakt hem een hele prettige collega om mee samen te werken en een geschikt leiderschapsfiguur. Zijn ego zal hem nooit in de weg staan om met íedereen het gesprek aan te gaan, wat erg belangrijk is wanneer je een relatief nieuwe partij aan het opbouwen bent. Hij heeft een uitzonderlijke hoeveelheid parate kennis en vooruitziende blik over onze typische Piraten-onderwerpen, en daarbuiten. Met name op het expertise-gebied van de Piratenpartij: ict & burgerrechten, lul je hem niet snel onder tafel. Dit is onmisbaar in openbare debatten met andere politici. Zeker wanneer wij hopen iets toe te voegen in het landschap van de vele nieuwe politieke partijen. Ook op het gebied van commons, bottom-up bewegingen, democratische vernieuwing en participatie heeft Matthijs al vele jaren praktijkervaring opgedaan.

Matthijs heeft als geen ander goede banden opgebouwd met vele andere gerelateerde belangengroepen waarmee een toekomstige samenwerking mogelijk is, of al bestaat. Hij heeft de brede visie en ervaring die noodzakelijk is op lokaal niveau in een wereldstad. En ook niet onbelangrijk; hij heeft het pragmatisme en de olifantenhuid die je nodig hebt in de politiek en als publiek figuur.

Ik ben ervan overtuigd dat Matthijs Pontier de enige juiste keuze is als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam. Die overtuiging is gebaseerd op intensieve samenwerking met alle actieve Piraten gedurende de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en de landelijke verkiezingen van 2017.

Met Matthijs maken we echt een hele goede kans op een zetel in de gemeenteraad, en hebben we een geweldige mogelijkheid te pakken om met Amsterdam een voorbeeldfunctie te creëeren voor de rest van het land. Hij heeft de partij uit weten te bouwen en naar voren weten te trekken. Ook, of juíst in moeilijke tijden. En dit zonder de banden met onze oorsprong en achterban te verliezen. Dat is een zeer knappe prestatie die niet te onderschatten valt. Zo verzekeren we ons van vertrouwen en binding met de Piratenpartij op landelijk en internationaal niveau, zodat lokaal succes een bouwsteen kan zijn naar een succesvolle toekomst op (Inter)Nationaal niveau.

Wil jij ook graag zien dat PP 020 kan bouwen aan een stad die op een ethische manier werkt aan technologische vooruitgang, en vrijheid & burgerrechten blijft waarborgen? Kom dan zondag naar de ALV om te stemmen op Matthijs Pontier als lijsttrekker voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 2018

https://amsterdam.piratenpartij.nl/speciale-amsterdamse-alv-inclusief-lijsttrekkersverkiezing/

Ik wens Matthijs heel veel succes en zal hem waar mogelijk bijstaan in de strijd om zijn gemeenteraadszetel binnen te slepen.

#Tech

http://www.flabber.nl/weblog/video/tech-02-onze-digitale-voetafdruk-18621

Behind the filter bubble

https://youtu.be/rWAiH0lCSGs