NEAR Şeffaflık Raporu: Staking Durumu

Near Turkey
3 min readNov 22, 2022

--

Vakfın şeffaflık taahhüdünün bir parçası olarak, her hafta NEAR topluluğunun ekosistemin sağlığını anlamasına yardımcı olacak veriler yayınlayacaktır. Bu, üç aylık raporun ve şimdi aylık finansman raporlarının üstünde olacak.

Üç aylık raporlara buradan ulaşabilirsiniz.

Finansmanla ilgili aylık raporları burada bulabilirsiniz.

Vakıf, bu hafta NEAR ekosistemindeki staking durumuna odaklanıyor.

18 Kasım 2022 Cuma itibarıyla staking durumu

Bu yazı yazıldığı sırada, toplam arzın yaklaşık %42'sine denk gelen 469 milyon NEAR stake edilmiş durumda.

Staking toplamı 131 doğrulayıcıya yayıldı ve geçen ayki toplam doğrulayıcı sayısı olan 126'ya yükseldi, bu da ağın merkeziyetsizliğinde yüzde dört artış.

Koltuk fiyatı – staking için uygun olması gereken NEAR miktarı ani bir şekilde düştü. Ekim’de 100.000 NEAR’dan Kasım’da sadece 20.000 NEAR’a, bu, ağın güvenliğini sağlamanın her zamankinden daha erişilebilir hale geldiği anlamına geliyor.

Protokol yol haritasını dağıtırken bu devam edecek. Örneğin 2023'te doğrulayıcı sayısı maksimum 400'e çıkmaya devam edecek. Yol haritası hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Staking Dağılımı

131 validatordan , 8 validator toplam stake edilen bakiyenin %33'ünü elinde tutuyor ve bu da 154 milyon $ NEAR’ı temsil ediyor. Toplam 15 validator, toplam stake edilen bakiyenin %50'sini tutar ve 116 validator, mevcut toplam NEAR’ın diğer %50'sini tutar. Pikespeak’e göre %33'lük bir pay, ağı durdurabilecek paydır.

Merkeziyetçilikten uzaklaşmayı iyileştirmek için Vakıf, ekosistemle birlikte validatorların kapsamını ve derinliğini geliştirmeye devam ediyor ve paydaşları ilk 15 dışındaki validatorlara devretmeye aktif olarak teşvik ediyor.

Validatorlar neden önemlidir?

NEAR ağı merkeziyetsizdir, yani birden fazla kişi onu güvende tutmak için işbirliği yapar. Bu tür kişilere validator diyoruz.

Validatorlar, ağdaki tüm işlemlerin geçerli olduğundan, yani kimsenin para çalmaya çalışmadığından emin olmak için belirli bir mutabakat mekanizması izler.

Şu anda, bir blok zincirinin düzgün çalışmasını ve saldırılara karşı dayanıklı olmasını sağlamak için iyi bilinen birkaç mutabakat mekanizması vardır. NEAR Protokolü, Proof-of-Stake’in bir sürümünü, özellikle Thresholded Proof of Stake’i kullanır .

Proof-of-Stake’te kullanıcılar, NEAR tokenlerini onlara devrederek belirli ağ validatorlarına destek gösterir. Bu süreç staking olarak bilinir. Ana fikir, bir validatorun devredilen büyük miktarda tokeninin olması, topluluğun onlara güvenmesidir.

Validatorların iki ana görevi vardır. Birincisi, işlemleri blok zincirini oluşturan bloklarda toplayarak doğrulamak ve yürütmektir. İkinci görevleri, diğer validatorları denetlemek ve hiç kimsenin geçersiz bir blok üretmediğinden veya alternatif bir zincir oluşturmadığından emin olmaktır (örn. çifte harcama oluşturmak amacıyla).

Bir validator yanlış davranırken yakalanırsa, o zaman “kesilir”, yani payları (veya bir kısmı) yakılır.

NEAR ağlarında, zinciri manipüle etme girişimi, kötü amaçlı etkinliğin işaretlenmemesi için validatorların çoğunluğunun kontrolünü aynı anda ele geçirmek anlamına gelir. Ancak bu, büyük miktarda sermayeyi riske atmayı gerektirir, çünkü başarısız bir saldırı, yatırdığınız tokenleri kesmek anlamına gelir.

Merkeziyetsizlik neden önemlidir?

Staking sadece ödüllerle ilgili değildir, NEAR Protokolünün güvenlik ve istikrarının temelidir. Merkezileşmeyi önlemek için, her şeyi en büyüğüne koymak yerine hissenizi daha küçük stake havuzları arasında bölün.

Zavodil Validator gibi topluluk üyeleri, NEAR’ın resmi kaşifine mükemmel alternatifler yaratarak , hangi validatorlarla Stake yapacağınızı seçmenize yardımcı olmak için aktif staking havuzlarından meta verileri yerleştirdi. Ayrıca, https://near.chat adresindeki #staking kanalına katılmayı ve soru sormayı düşünün!

Bu raporlar her hafta yayınlanacak ve ekosistemin farklı yönlerini kapsayacak.

--

--