Ενσυναίσθηση στην Ηγεσία, το παράδειγμα της Humble
Σε έναν κόσμο όπου οι οργανισμοί διαρκώς μεταβάλλονται, η συναισθηματική νοημοσύνη έχει γίνει από τα πιο περιζήτητα soft skills στην ηγεσία. Επιτρέποντας στους ηγέτες να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και των άλλων προάγεται ένα θετικό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον, καθώς η ηγεσία αποκτά ανθρώπινο πρόσωπο.
Στην επίσκεψή μας στην Humble, ένα πολυβραβευμένο digital agency στην Αθήνα, όχι μόνο είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς ακριβώς εργάζονται ηγετικά στελέχη σε ρόλους που θέλουμε να αναλάβουμε μιλώντας με την Μαριάννα (Head of Client) και την Ιωάννα (Head of Creative) αλλά και να δούμε πώς η συναισθηματική νοημοσύνη διαμορφώνει την ηγεσία και την κουλτούρα της εταιρείας. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εργασίας Job Shadowing για το μάθημα “Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη” του Παντείου Πανεπιστημίου, με καθηγήτρια την κυρία Δήμητρα Ιορδάνογλου.
Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε σε σύσκεψη για μια καμπάνια (ή call όπως το ανέφεραν), παρατηρήσαμε την συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ στο εξής) να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη διαχείριση συγκρούσεων και ισχυρότερη ομαδική συνοχή. Ακούσαμε δύο φορές (σε μία σύσκεψη!) μέλη της ομάδας να αναγνωρίζουν την καλή δουλειά των συναδέλφων τους και σε άλλη σύσκεψη με την Head of Client και τους Team Leaders του τμήματος να μοιράζονται ανοιχτά τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους χωρίς κριτική από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες παρά μόνο προθυμία να επιλύσουν ζητήματα μαζί ή απλώς να εκφράσουν την γνώμη τους.
Η ΣΝ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορα είδη ηγεσίας. Προπάντως, οι ηγέτες που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για την ευημερία των εργαζομένων τους και την εξέλιξή τους ενστερνίζονται το Υπηρετικό (Servant Leadership) είδος ηγεσίας. Η ΣΝ είναι επίσης αναγκαία στην Συμμετοχική ηγεσία (Participative Leadership), κατά την οποία ενθαρρύνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων και χαρακτηρίζει την Μετασχηματιστική ηγεσία (Transformational Leadership) σε συνδυασμό με το όραμα και την κινητοποίηση. Μετά από συζητήσεις με τις δύο διευθύνουσες και με άλλους εργαζομένους, συμπεράναμε ότι προωθείται ένα μίγμα μετασχηματιστικής και υπηρετικής ηγεσίας στα τμήματα του Client και του Creative.
Η Humble είναι ένα καινοτόμο digital agency που ιδρύθηκε πριν από 13 χρόνια και εδρεύει στην Αθήνα. Δεν γνωρίζει τι θα πει “glass ceiling”, καθώς όλες οι ηγετικές θέσεις εκτός από μια καταλαμβάνονται από γυναίκες. Η εταιρεία διακρίνεται για την ενσωμάτωση των τμημάτων creative και performance, κάτι που δεν συνηθίζεται στον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των agencies και “Είθιστε να υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο τμήματα”, όπως μας είπε η Ιωάννα. Αυτή η διασύνδεση αποτέλεσε σημαντική καινοτομία κατά την ίδρυσή της, δημιουργώντας μια κουλτούρα συνεργασίας και ευελιξίας, όπου ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται σημαντικός και “όχι απλώς ένα γρανάζι στην μηχανή”, όπως μας είπε η Μαριάννα.
Η εταιρεία χαρακτηρίζεται από φιλική και ισότιμη αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν γίνεται αισθητή η ιεραρχία στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διευθύνοντων ατόμων και της ομάδας τους. Συμπεράναμε, λοιπόν, ότι η επικοινωνία, εκτός από ανοιχτή και φιλική, είναι διατμηματική και οριζόντια. Τέλος, αναγνωρίζεται ευελιξία στον τρόπο εργασίας, καθώς το 50% του εργάσιμου έτους, η εργασία πραγματοποιείται υβριδικά και η ώρα άφιξης ή “σύνδεσης” στην δουλειά δύναται να κυμαίνεται από τις 9 ως τις 10:30. Και αν κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί να έχει το κατοικίδιό του μαζί στην δουλειά, επιτρέπεται, αρκεί να το δηλώσει.
Ας γνωρίσουμε την Μαριάννα
Η Μαριάννα Θωμαδάκη εργάζεται ως Διευθύντρια του τμήματος Account/Client στην Humble τα τελευταία τρία χρόνια. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με τίτλο Digital Asset and Media Management στο King’s College London. Στο Λονδίνο, εργάστηκε για περίπου 5 χρόνια και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα. Προτού ενταχθεί στην Humble, είχε εργαστεί για περίπου έναν χρόνο σε ένα πιο “παραδοσιακoύ” τύπου agency σε σύγκριση με τα δεδομένα του Λονδίνου. Στην Humble, η Μαριάννα ηγείται μιας ομάδας 16 ατόμων που ασχολείται τόσο με τη στρατηγική όσο και με το planning του τμήματος.
“Μια μεγάλη δυσκολία του να είσαι αρχηγός πέρα από το δικό σου άγχος, να κουβαλάς την πίεση όλης της ομάδας. Για αυτό πολλές φορές αυτές οι θέσεις μπορεί να είναι πολύ μοναχικές, γιατί τα παιδιά μεταξύ τους μπορούν να παραπονεθούν, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε πάντα αυτοί που “τραβάνε” τους άλλους, ενώ δεν υπάρχει κάποιος να τραβήξει εσένα.”
Η Μαριάννα λειτουργεί ως εξισορροπιστική δύναμη ανάμεσα στην αποδοτικότητα και κερδοφορία της εταιρίας και τον ανθρώπινο παράγοντα. Επιδιώκει, δηλαδή, επικοινωνώντας με τα μέλη της ομάδας να προσαρμόζει την ομάδα στις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει το κάθε μέλος, μένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένη στους στόχους της εταιρίας. Η ενσυναίσθηση αποτελεί το βασικό συστατικό της ευημερίας τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρίας. Και πώς φαίνεται η ενσυναίσθηση από μέρους της; “Ένας τρόπος είναι η επιβράβευση, λεκτικά και πράξεις. Έχουμε ένα μηνιαίο μπόνους που δείχνουμε στον άλλον όταν έχει παλέψει για κάτι, ανταμείβεται. Αντίστοιχα, όταν τα παιδιά πρέπει να μείνουν μέχρι αργά στα γυρίσματα, την επόμενη μέρα παίρνουν άδεια ή μπορούν να έρθουν πιο αργά. Βασικό κομμάτι του να δείχνεις ενσυναίσθηση είναι να ακούς τον άλλον και να καταλαβαίνεις τις ανάγκες του, όχι απλώς να ακούσεις περιμένοντας να μιλήσεις. Μπορείς και να ρωτήσεις: Τι χρειάζεσαι από μένα;”
Ο χώρο της διαφήμισης μεταβάλλεται συνεχώς και η Μαριάννα μας έδωσε συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία μας. Η αντίληψη είναι ένα από τα διαχρονικώς σημαντικότερα soft skills, όμως με την έννοια της ενεργητικότητας ως αποτέλεσμα πολύπλευρης ενημέρωσης: “Να έχετε πολλά ερεθίσματα από μουσική, θέατρο, ταινίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να είστε ανοιχτοί, να απορροφάτε την πληροφορία (…) αυτοί που πάνε πολύ καλά στην πρακτική και προσλαμβάνονται είναι όσοι κάνουν πράγματα από μόνοι τους και είναι proactive.”
Ας γνωρίσουμε την Ιωάννα
Η Ιωάννα Μαραγκουδάκη είναι η Διευθύντρια του τμήματος Creative στην Humble και εργάζεται στην εταιρεία σχεδόν επτά χρόνια. Κατέχοντας μεταπτυχιακό στην επικοινωνία και έχοντας μια δεκαετία εργασιακής εμπειρίας ως copywriter είναι το κατάλληλο άτομο να διευθύνει την ανάπτυξη της ιδέας της καμπάνιας και την υλοποίησή της, το οποίο ακόμη προαπαιτεί προσαρμοστικότητα σε νέες ιδέες και φαντασία. Βάσει του άρθρου της McKinsey για τα απαραίτητα γνωρίσματα και ικανότητες του μέλλοντος, δυνατά της σημεία είναι η ενσυναίσθησή της, η ικανότητά της στο multitasking, η προσαρμοστικότητά της, η ηγεσία χωρίς εγωισμούς και η συνεχής της μάθηση. Μεγάλη σημασία για αυτήν έχει η ισορροπία, καθώς η διαχείριση των ανθρωπίνων σχέσεων με την διαρκή επικοινωνία με τον πελάτη και την ομάδα είναι απαραίτητη για την επιτυχία της συνεργασίας.
“Θέλω τα μέλη της ομάδας μου να νιώθουν ότι ότι όποιος δουλεύει και νοιάζεται, θα ανέβει, είτε παραμένουν στην εταιρεία είτε προχωρούν σε νέες προκλήσεις. The sky’s the limit”
Συμβουλεύει όποιον θέλει να ακολουθήσει την κατεύθυνση του creative να μην φοβάται να πειραματιστεί με διαφορετικές προσεγγίσεις και να κρατήσει παιχνιδιάρικη διάθεση: “Μην παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά”, μας είπε. Όλα τα μέλη ενός οργανισμού επίσης οφείλουν να συμπεριφέρονται με σύνεση και συμπόνια για τα υπόλοιπα μέλη, καθώς μας ενημέρωσε ότι υπάρχει η νοοτροπία ηγετών τύπου τύπου “Θα βασανίσω για να δω συγκλονιστικές αποδόσεις”. Το μόνο αποτέλεσμα που ισχυρίζεται ότι θα έχει αυτό είναι να δημιουργήσουν απλά μία ακόμα στρατιά από τοξικούς εργαζομένους, οι οποίοι θα είναι απολύτως δυστυχείς.
“Θέλω να ξέρουν ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για οτιδήποτε τους προβληματίζει, και αυτό χτίζεται όπως η εμπιστοσύνη.”
Όπως και για την Μαριάννα έτσι και για την Ιωάννα, η ΣΝ αποτελεί μια ικανότητα που εξασκείται και ακονίζεται με τον καιρό και είναι απαραίτητη για έναν σύγχρονο ηγέτη για να προστατεύσει την ευημερία των εργαζομένων και της επιχείρησης.
Μπορείτε να δείτε τις συνεντεύξεις όπως και reels στο κανάλι μας στο Youtube
Members of Infinity