Miksi olen feministi?

Aina silloin tällöin, joku kysyy minulta: miksi olet feministi? Viimeksi tämä kysymys esitettiin minulle, kun Feministinen puolue kuvasi historiansa ensimmäisistä kuntavaaliehdokkaista kampanjavideoita.

Olen puhunut feminismistä aina. Äitini sanoi minulle nuorena, että me olemme feministejä. Hän opetti minulle, että äänestää vaaleissa aina naista. Äiti kertoi ylpeänä tarinaa siitä, miten hänen isänsä oli aikansa edelläkävijä ja feministi. Vaari, johon en koskaan ehtinyt tutustua, neuvoi kaikille tyttärilleen, että jokaisella naisella tulee olla oma ammatti ja mahdollisuus tienata oma elantonsa.

Kilpaurheilussa esiintyvä sukupuolten epätasa-arvo on vain yksi monista tekijöistä, miksi minusta kasvoi feministi.

Kun lähdin kahdeksantoistavuotiaana jalkapallostipendillä Yhdysvaltoihin opiskelemaan, löysin feminismille sanat ja teorian. Joukkuetoverini, joka oli käynyt Introduction to Women’s Studies -kurssin, vinkkasi oppiaineesta minulle. Hän sanoi: “Nelli, you will love this course. We sit around a criticize Cosmo.” Ensimmäisenä päivänä professori kysyi luokalta, ketkä kaikki ovat feministejä. Kolmenkymmenen käden joukosta nousi noin viisi. Olin yksi heistä. Lukukauden lopussa hän esitti saman kysymyksen. Koko luokka viittasi.

Vuonna 2015 muutin takaisin Suomeen asuttuani Yhdysvalloissa yhteensä seitsemän vuotta. Etsin netistä ensimmäisen feministisen tapahtuman, jotta pääsisin osaksi feminististä yhteisöä myös täällä. Tilaisuus oli Naisasialiitto Unionin feministisen vaikuttamisen ilta Cafe Mascotissa. Tilaisuuden jälkeen marssin Unionin silloisen puheenjohtaja Katju Aron luokse ja kysyin: “Ollaanko Suomeen muuten perustamassa sellaista Feminististä puoluetta?”

En silloin osannut arvatakaan, mikä tilanne olisi puolentoista vuoden päästä. Nyt Feministinen puolue on perustettu ja rekisteröity. Yhteisömme kasvaa joka päivä. Meillä on neljäkymmentä ehdokasta yhdeksällä eri paikkakunnalla. Puolueen nuorten ja opiskelijoiden toimintaryhmä on käynnistymässä.

Feministisen puolueen kannattajakortteja pystyi allekirjoittamaan kesällä esimerkiksi Helsigin konepajan Brunossa. Taide: @artbyiltamaria

Kysymykseen “miksi olet feministi?” ei ole yhtä vastausta. Feminismini on rakentunut ennen kaikkea eri elämäni vaiheissa, vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa. Kun minulta viimeksi kysyttiin, miksi olen feministi, en osannut vastata siistein lausein. Lausuin siis Feministisen puolueen kampanjavideolle runon:

mä oon feministi koska olen
se lapsenlapsi, jonka Mummin haaveet koulusta haudattiin sodan jalkoihin
se lapsi, jonka äiti uskals perustaa yksin yrityksen
se poikatyttö, joka ohjattiin lökäpöksyistä hameeseen

se viisitoista vuotias, jonka kehon koskemattomuuttaa loukattiin
se kahdeksantoista vuotias, joka tuli kaapista
se kilpaurheilija, jonka esikuville ei tehty tilaa kymppiuutisissa
se sukupuolentutkimuksen maisteri, jonka papereilla ei saa duunia
se valkoinen vammaton ihminen, jonka on pakko kelata omaa etuoikeutta

se aktivisti, joka muutti takas kotimaahan perustamaan puoluetta.

R/iskauskulttuuria vastustava protesti 2011