İznik

nereyegitmeli
15 min readJan 6, 2019

--

İznik ★★★★★ (5/10)
Yazan : Bülent Kal
Tarih : 03 Eylül 2017

Enfes bir doğa, sıra sıra envayi çeşitte meyve ve zeytin bahçeleri, güzel bir göl ve kendinizi bir açık hava müzesinde hissedeceğiniz sokakları ile iznik gerçekten büyüleyici bir kent. Eğer rotanız buralardan geçiyor ise İznik’ i tatil planlarınızın arasına almanızı öneririm. Kesinlikle pişman olmazsınız.

İznik’e geldiğinizde sizi çevresi surlarla çevrili bir şehir karşılıyor.
İznik gölü ve şehrin tam merkezinde bulunan Ayasofya
kilisesi ile küçük şirin bir tatil yeri burası. İznik isminide verdiği gölün doğusunda, istanbul’a 130 km, bursaya ise 85 km uzaklıkta bir mesafede bulunmaktadır. Günü birlik veya haftasonu programları ile çok rahat gidilip gezilebilecek bir yer.

İznik şehir planında dikkati çeken bir ayrıntıdan da bahsetmek gerekirse, şehire kuş bakışı bakıldığında, bir haç ve bu haçın çevresinin surlarla çevrilmiş olduğu bir şehir görüntüsü dikkati çekiyor. Bu anlamda da şehire ilginç bir imza atılmış.

Kent’in Tarihi
Kent’in Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı izleri taşıdığını söyleyebiliriz. Ama ağırlıklı olarak kent’te Helenistlik, Roma ve Bizans etkisi daha yoğun görülmektedir.

Büyük İskender’in komutanlarından olan Antigonos, kentin kurucusudur. Bu komutanın ölümünden sonra yine Büyük İskender’in bir başka komutanı olan Lysimachos başa geçip, kent’ i daha da geliştirerek karısının adı olan Nikaia ismini şehire verdi. Daha sonra İznik sırası ile Bithynia Krallığı, Roma, Bizans, İznik İmparatorluğu, Selçuklu, Osmanlı ve son olarakta Türkiye’nin bir parçası olarak tarihsel anlamda yaşamına devam etmiştir.

İstanbul–İznik arası ortalama 2 saat sürüyor
İznik hafta sonları ya da günü birlik rahatlıkla gidebileceğiniz bir yer.
İstanbul dan Eskihisar Terminalinden yani araba vapuru ile Yalovaya geçip ordan İznik’e gidebilirsiniz. Yine bir başka rotayı takip edip yani marmara denizinin burnunu dolaşarakta iznik’e ulaşabilirsiniz. Bu rotada yaklaşık 3.5 saat sürmektedir.

Biz geze geze gitmek istediğimiz için uzun rotayı tercih ettik
Yine izlediğimiz rota üzerinde birbirine paralel E-80 karayolu ile D100 karayolu yani İstanbul-İzmit yolu bulunmaktaydı. Biz daha sahil bandına yakın olmak istediğimiz için İstanbul-İzmit yolunu tercih ettik.

İzlediğimiz rota İstanbul, Gebze, Körfez, İstanbul-İzmit yolu üzerinden Derince yolunu takip edip, dört yol ağzında aşağıya rotayı kırıp Gölcük, Değirmendere yani İzmit–Yalova yolunu devam edip Karamürsel’e ulaştık. Sonra İznik–Karamürsel–Orhangazi yolunun sonuna kadar inip Boyalık’a ulaştık. Boyalıktan sonra iznik e göl boyunca ilerleyen yoldan giderek iznik’e ulaştık.

Güzargahımız boyunca çeşitli noktalarda molalar verdik
Yoculuk boyunca yani iznik’e varmadan aklımda kalan bir kaç şeyden biride Boyalıkta içtiğimiz çaydı. Bu rota üzerinde fırsat bulursanız mutlaka mola verip buranın çayını tadın. Boyalık’ a ulaştığınızda tam dörtyol ağzında bulunan çay bahçesinde kısa bir mola verip göl manzarası ile birlikte çayınızı, sohbet eşliğinde yudumlayabilirsiniz. Yazının ‘Neler Yapılmalı ‘ kısmında bu detayları daha açıp, orada gerekli paylaşımları yapacağım. Ama yeri gelmişken bu mola noktasını söylemeden geçemedim.

Lefke Kapı

Kent’in kapıları ve surları Bithynia Krallığı döneminde (M.Ö. 4. yy) inşaa edilmeye başlanmış, Roma ve Bizans döneminde eklemeler yapılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Görseldeki kapı kentin doğusunda bulunan Lefke Kapı dır. Görüntüsü ile oldukça heybetli bir kapıdır. Tarihi kayıtlarda ismi Şam Kapısı olarakta geçmektedir

Nicaea yani İznikte Neler Yapılmalı

İznik doğa, tarih ve kültürel olarak burada yer etmiş bir çok imparatorluğun izlerini takip edebileceğiniz bir kent.

Peki bu rota üzerinde ve iznikte neler yapılmalı…

Gittiğiniz rota üzerinde çeşitli noktalarda molalar verip hem soluklandık, hem de çay içtik. Ayrıca bu mola noktalarında bolcada fotoğraf çektik.

Yine bu rotamın üzerinde iznik’ e varmadan yolumuzun üstünde bunulan Aşıklar Tepesinde durduk ve biraz soluklandık. Yolda bol S ler çizerek ve tepeyi tırmanarak bu noktaya ulaşıyorsunuz. Biz çıktık pişmanda olmadık. Hem biraz soluklandık hemde bol bol fotoğraf çektik. Ayrıca bu güzel manzaraya bakıp çay içmekte ayrı bir güzeldi. Rotanız üzerinde duraklaya bileceğiniz bir yer.

Aşıklar Tepesi, Karamürsel

Lezzetli çay az yerde içebileceğiz bir şeydir
İstanbul — İznik arasında bir çok noktada durakladık ama ne yalan söyleyeyim burada içtiğim çayın tadını o hat üzerinde başka bir yerde yakalayamadım. İznik- Orhangazi otoyolu üzerinde Boyalık, dörtyol ağzında ki çay bahçesinde mutlaka çay içmelisiniz.
Göl manzarası ve sohbet eşliğinde çayınızı yudumlamanızı öneririm.

Yol boyuca yine sağlı sollu meyve bahçeleri var
Bölgenin toprağı çok verimli. Adeta bu topraklardan bereket fışkırıyor desek yanlış olmaz. Yol boyunca bunu net bir biçimde anlıyorsunuz. Çünkü yol boyunca her meyveyi gördük ve yol boyunca çeşitli kereler aracımızı kenara çekip bu ağaçlardan meyveler topladık. Özellikle Boyalık ile İznik arasında yani İznik–Orhangazi yolu üzerinde her tür meyveyi görebileceğiniz, dalından koparıp tadabileceğiniz bahçeler var. Aracınızı güvenli bir biçimde sağa çekip yol kenarındaki ağaçlardan elma, armut, üzüm, şeftali, biber, erik toplayabilirsiniz.

Göz hakkıdır ne de olsa…

Ama bölge insanıın bir şikayeti var bunuda dillendirmeden geçmeyelim. Özelilikle bölgeye misafir olarak gelenlerin poşetler ile gelip ağaçları talan ettiklerinden söz ediyorlar. Mümkünse göz hakkı ölçüsünde almak ki buna bölge halkınında pek itirazı yok ya da parasını ödeyerek almak en doğrusu ve en güzeli. Zira ortada bir maddi para ve aynı zamanda da emek var. Bunuda göz ardı etmemek gerekir.

İznik’ e varınca…

İznik’e vardığınızda hareketli, canlı bir çarşı ile karşılaştık. İşin açıkcası aracımızı ana cadde de park edecek yer bulamadık. Kılıçarslan caddesi üzerinde bulunan Anadolu Lisesinin bahçesine aracımızı park edip, hemen bir şeyler atıştırmak için hep birlikte bölgede bilinen, lezzetiyle tanınmış bir köfteciye gittik. İki katlı, içi vızır vızır işleyen, kentinde bilinen mekanlarından birisi burası. Hizmet kalitesi ve lezzet olarak benimde tam puanımı aldı. Köftede neymiş! Her yerde aynıdır diye düşünmeyin. Bende en başta böyle düşünüyordum. Ta ki tadana kadar. İznik’ e yolunuz düşerse kesinlikle burda bu lezzeti tadın. Pişman olmazsınız.

Kısa bir moladan sonra gezmeye ilk başlamanız gereken yer İznik Ayasofya Kilisesidir. Kentin simge eserlerindendir. Bizde öyle yaptık. Gezmeye İznik Ayasofya dan başladık.

İznik Ayasofya Kilisesi şehrin tam göbeğindedir
Ayasofya Kilisenini önüne geldiyseniz şayet şehrin tam ortasındasınız demektir.
Yapılış tarihi tam bilinmemekle birlikte, İznik Ayasofya Kilisesinin yapılış tarihi 3. yy kadar gittiği düşünülmektedir. 7.İznik konsülü burada toplanmıştır. Hristiyanlık tarihi bakımından önemli bir yerdir.

İznik Ayasofya Kilisesi

Kilise, Müze ve günümüzde ise Cami olarak hizmet vermektedir
İznik Ayasofya sırası ile kilise, müze ve günümüzde ise cami olarak hizmet vermektedir. Yapının orta alanında yaklaşık 60 cm’ lik 2 basamak ile çıkılan bir platform oluşturulmuş ve bu şekilde islami ibadete açılmış vaziyette.
Yapının günümüzde ki güncel adı İznik Ayasofya Orhan Cami olarak geçmektedir.

Yapının günümüzdeki adı İznik Ayasofya Orhan Camii olarak geçmektedir.

Yakın tarihte restorasyondan geçti
İznik Ayasofya yakın bir tarihte restorasyondan geçti. Restorasyon işlemi yapıyı ayağa kaldırmak ile birlikte söylemek gerekir ki eleştirilerinde odak noktası olmuş vaziyette. Yapının restorasyonu esnasında ve sonrasında Mimarlar Odası ve bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından, yapının restorasyonunun içeriğine dair çeşitli eleştiriler gelmiştir.

1700 yıllık bir yapıya buzlu camlı bir kapıdan giriyorsunuz
Benim gözüme çarpanlardan bahsetmek gerekirse, 17 yy lık bir yapının içerisine, buzlu bir cam kapıdan giriliyor olmasını tarihi doku açısından biraz garip buldum.

Yapının içindeki duvar süslemeleri yapıya kazandırılmamış
Restorasyondan geçmiş olmasına rağmen yapının iç duvarlarında ki resimler, süslemeler silik vaziyette hatta belli belirsiz vaziyette olduğunu gördüm. Restorasyonun amacı ve kapsamı neyi ne kadar içeriyordu tam olarak bilememekle beraber restorasyon ile yapıya kazandırılmamış olduğunu gördüm. İlk bakıldığında muhtemelen yapı islami ibadete açıldığı için duvarlarında ki resim ve süslemelerin geri bırakıldığı yani yapıya kazandırılmadığı düşüncesi oluşuyor.

Kısa bir tarihten sonra neler yapılmalı ya bir bakalım
İznik Ayasofya’nın iç ve dış fotoğraflamasını yapabilirsiniz.
Yine yapının içinde, iç detay çalışması yaparak fotoğraflama da bulunabilirsiniz.

Batık Bazilika
İznik gölünde kıyıya yakın, gölün dibinde 1600 yıllık olduğu düşünülen Batık Bazilika bulunmaktadır. İznik merkezde bulunan bu Batık Bazilikaya Göl yolu üzerinden ulaşılmaktadır. Şu anda devam eden proje dahilinde su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi çalışmaları yapılmaktadır. Batık Bazalika çıplak gözle suyun dibinde rahatlıkla görülebiliyor.

Batık Bazilikanın erken dönem Hristiyanlık Kiliselerinden birisi olduğu söylenmektedir. Gölün dibinde bu bazilikanın dışında antik bir şehirin kalıntılarının olabileceği tahmin edilmektedir. Göl, 1990 yılında SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

İznik Yeşil Camii

İznik Yeşil Camii
Kentin bir başka simge eserlerinden birisidir. 14 yy eseridir. Cami Çandarlı Kara Halil Paşa adına Mimar Hacı Musa’ya 1378–1391 yılları arasında yaptırılmaştır. Caminin yapımına Çandarlı Kara Halil Paşa döneminde başlanmış, ölümünden sonra oğlu Ali Paşa döneminde tamamlanmıştır. Cami özelilkle turkuaz, yeşil, mor çinilerle süslü minaresi ile dikkati çekmektedir. Konumu kapalı yol üzerinden gidildiğinde İznik Belediye binasını geçip, belediye binası hizasında, Nilüfer Hatun Çini Çarşısının hemen karşında ki arka alanda bulunmaktadır. Gittiğimiz dönemde bir meydan düzenleme çalışması yapılıyordu. Özelilikle Yeşil Cami’nin iç, dış ve detay fotoğraflamaları yapmanızı öneririm.

İznik Deliktaş
İznik’in Hisardere köyü yolu üzerinde deliktaş mevkisinde bulunan ve tarihi Roma dönemine dayanan yaklaşık bin 800 yıllık olduğu düşünelen, taşlara oyulmuş Herkül kabartması bulunmaktadır. Bölge tarihsel olarakta taş ocagı olarak kullanılmış. Çalışan işçileri hem koruması hem de dini ibadetlerini yerine getirmesi için kaya üzerine işlendiği inanılmaktadır.

Beştaş (Obelisk)

Kent’in simge eserlerindendir. İznik’in surdışı dediğimz bölgesinde yer almaktadır.
Beştaş iznik’in yaklaşık 5–6 km dışında elbeyli köyünde, zeytin bahçeleri arasında bulunmaktadır.

Dikilitaş, bir kaidenin üzerine 5 büyük taş yapının üst üste bindirilmesi ile yükseltilmiş bir anıt yapıdır.

Yapı yerden 12 mt yükseklikte bulunmaktadır.

Beştaş ayrıca Dikilitaş, Nışantaşı olarakta ismi geçmektedir. Anıt mezar kent’in de kapılarını yaptıran Cassius Chrestus’un kardeşi veya yeğeni Cassius Philiscus´a ait olduğu düşünülmektedir.

Kitabesi Grekçe yazılmıştır. Bu beştaşın üzerinde bir de altıncı taş olduğu düşünülmektedir. Bu taşın üstünde de bronzdan zafer tanrıçası nike heykeli ya da zeus’ un kartalı ile heykeli olduğu düşünülmektedir.

Roma Tiyatrosu
İznik göl’ü kıyısında, tarihi 2. yy dayanmakta olan Roma dönemi yapısıdır. Seyircilerin oturduğu kısım ile hayvanların arenaya bırakıldığı tünel kısmı büyük ölçüde ayaktadır. Antik tiyatronun kapasitesinin 15.000 olduğu söylenmektedir. Anadolu’da görebileceğiniz, ayakta kalmış en görkemli arkeolojik yapılardan birisidir. Kılıçarslan caddesi üzerinden, Anadolu Lisesisi geçildikten sonra Yenişehir kapıya varmadan sağ arka iç bölgede kalmaktadır.

Senato Sarayı
Göl yolu üzerinde bulunmaktadır. Senato Sarayı 1. İznik Konsülünün toplandığı yer olarak geçmektedir. Yapıdan geriye kalan sadece büyük bir taş bulanmaktadır. Yapının devamının gölün içinde olabilceği düşünülmektedir.

Nilüfer Hatun Çini Çarşısı
Nilüfer Hatun Çini Çarşısını gezebilir, çarşının içinde bulunan mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz.

Özbek Cami ve Çandarlı Kara Halil Paşa Türbesi
Kapalı yol üzerinde Özbek Cami, Osmanlı Sadrazamı olan Çandarlı Kara Halil Paşa türbesi bulunmaktadır. Çandarlı Kara Halil Paşa bölgede yapılan Osmanlı yapılarının büyük bir kısmında katkısı olduğu görülmektedir. Çandarlı Kara Halil Paşa Osmanlı devlet adamı dır. Türbenin kitabesinde Çandarlı Kara Halil Paşa’nın Osmanlı da ilk idam edilen sadrazam olduğu bilgisi geçmektedir. Türbe ve cami İznik Belediyesini geçince belediye binasının olduğu sırada bulunmaktadır.

Antik Su Yolu

Tarihi Su Yolu
Lefke Kapının hemen arkasında yer almaktadır.

İznik Müzesi
İznik Müzesinin içi ve bahçesi hem gezmek hem de fotoğraflamak için gezilebilir.
Giriş Ücreti 5 TL (2017) dir.

Koimesis Kilisesi, Hegios Tryphon Kilisesi
Candarlı Kara Halil Paşa Türbesinin karşısındaki sokaktan gidildiğinde bu iki kiliseye ulaşıyorsunuz. Koimesis Kilisesi hemen yakınlarında Böcek Ayazması bulunmaktadır.

Yıkık Surlar ve İznik Kalesi
Kenti çepe çevre saran surlar önemli ölçüde ayakta kalmış diyebiliriz. İznik Kalesi ve yıkık surları gezebilir ve fotoğraflama yapabilirsiniz. Kent’in surları Bithynia Krallığı döneminde (M.Ö. 4. yy) inşa edilmeye başlanmış, Roma ve Bizans döneminde eklemeler yapılarak son halini almış.

Berberkaya
Devasa boyuttaki bu lâhdin Bithynia Kralı II. Prusias’a ait olduğu öne sürülmektedir. Konumu

Yeraltı Mezarlığı
Surdışında bulunan yeraltı mezarlığına gidip fotoğraflamada bulunabilirsiniz. Yeraltı Mezarlığı ilçenin elbeyli köyünün hasbekli mevkisinde bulunmaktadır. Tarihi MS. IV-V. yy dayanmaktadır. Mezar oda şeklinde yapılmıştır. Duvarlarında geometrik şekiller ve hayvan figürleri bulunmaktadır. Bizans resim sanatının örneklerinden sayılmaktadır. Definecilerin ‘bizans altını’ buluruz umudu ile bir dönem uğrak noktası haline gelmiş. Dolayısıyla biraz hırpalanmış. Geçen onca yüzyıla rağmen, kendisini günümüze kadar taşımış olması, gördügünüzde üzerinizde bir saygı hissi uyandırıyor. Küçük bir bütçe ile restorasyondan geçirilip, turizm kazandırılacağı söyleniyor.

Lahit

Lahit şu anda İznik müzesinin bahçesinde bulunmaktadır. Roma dönemine ait 3. yy dan kalma bir lahittir.

İznik’in hisardere köyü yolunda bir çiftçi tarafından tasedüfen, bölgede define kazısı yapan insanları görüp jandarmaya bildirmesi ile lahit ortaya çıkartılıyor.

Daha sonra İznik Müzesi görevlileri tarafından kazının derinleştirmesi sonucunda lahitin 3. yy Roma dönemine ait olduğu tesbit edilip müze bahçesine taşınıyor.

Dikilitaş’ın kitabesi Grekçe yazılmış

Kent”in Kapıları
Kent’in dört ana kapısı bulunmaktadır. Bu dört ana kapı dışında da tali kapılar bulunmaktadır. Bu kapı ve surlar Bithynia Krallığı döneminde (M.Ö. 4. yy) inşa edilmeye başlanmış, Roma ve Bizans döneminde eklemeler yapılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
İstanbul Kapı, Göl Kapı, Yenişehir Kapı, Lefke Kapısı şehirin dört ana giriş kapısıdır. Bu kapıların dışında da Top Kapı, Kral (Saray) Kapı, Horoz Kapı bulunmaktadır. Kent’in dört ana kapısından göl kapı yıkık, dökük ve harabe halindedir. İstanbul, Lefke ve Yenişehir Kapı ise günümüze kadar ulaşmış ve görüntü itibariylede ayakta kalmış vaziyettedir.

İstanbul Kapı, İznik

İstanbul Kapı
İstanbul tarafından kente girişteki kapıdır. İznikte bulunan tüm kapılar arasında diyebilirim ki Lefke Kapı ile birlikte en heybetlisi olanıdır. Gititğimiz dönemde çevresi demir parmaklıklarla korunma altına alınmış ve restorasyon işlemlerinden geçiyordu.

Göl Kapı
Kılıçarslan caddesi ile Spandau Bulvarının kesistiği noktaya yakın bir noktada yol üzerinde bulunmaktadır. Önemli ölçüde yıkık ve az kalıntısı kalmış vaziyettedir.

Lefke Kapı
Lefke Kapı, İznik Ayasofyanın hemen yanındaki kapalı yolun sonunda yer almaktadır.
Bu dört ana kapıdan İstanbul Kapı ile beraber en çok ayakta olanıdır. Gezebilir aynı zamanda iç ve dış fotoğralama ile detay fotoğraflaması yapabilirsiniz.

Yenişehir Kapı
İstanbul kapıdan kılıçarslan caddesi üzerinden, cadde boyunca ilerlendiğinde, caddenin sonunda karşınıza çıkan kapıdır.

Top Kapı
Lefke Kapı ile İstanbul Kapı arasında bulunan kapıdır.

Horoz Kapı, İznik

Horoz Kapı
Yenişehir Kapıdan lunapark’ a yol boyunca gidildiğinde ulaşılan kapıdır.

Kral (Saray) Kapı
Göl Kapı ile Yenişehir kapı arasında bulunmaktadır. Göl Kapıdan iznik gölü sahiline bağlanan yola inip Yenişehir Kapı yönünde ilerlendiğinde varılan kapıdır.

Yenişehir Kapı, İznik

Kazı Alanları
Kentin çeşitli noktalarında kazı alanları bulunmaktadır. Kazı alanındaki görevlilerin uyarılarına uyarak buraları ziyaret edebilirsiniz.

Kent’in Cami, Medrese, Hamam ve Türbeleri
Kent’in cami, medrese, hamam ve türbeleri uğrayabileceğiniz önemli noktalarından sayabiliriz.

İznik Çinileri ve Çinicilik
İznik Çinileri dünyaca meşhurdur. Çarşı da gezerken çeşitli dükkanlarda çini vazolar ve çini işlemeli ürünler görmeniz mümkün. Anı mahiyetinde satın alabilirsiniz.

Kentin önemli yaşam alanları
İlçenin önemli caddeleri Kılıçarslan caddesi, Atatürk caddesi, Spandau Bulvarı ile Göl sahil yoludur. İznik için yaşam buralarda akmaktadır.

Bu caddelerde ki cafelerde oturup vakit geçirebilirsiniz.
Ayasofya Kilisenini yanından başlayan Atatürk caddesi belli bir noktaya kadar trafiğe kapalı bir caddedir.

Atatürk caddesi ve Kılıçarslan caddesi üzerinde İznik’ e özgü turistlik eşyaların satıldığı dükkanlar var. Buralardan iznik e özgü eşyaları satın alabilirsiniz.

İznik Gölü ve Sahili
İznik Gölünün sahili yürüyüş, bisiklet sürmek ve açık park ve kafeteryalarında oturup göl manzarası eşliğinde hem sohbet hem gün batımını izlemek adına ayrı bir keyif ve ayrı bir güzellik. Bu keyfi yaşamanızı öneririm.

Köyler, Meyve ve Zeytin Bahçeleri
Köyleri gezebilir aynı zamanda da meyve ve zeytin bahçelerinden meyve ve zeytin toplayabilrsiniz. Ya da işçilere toplatıp ücreti karşılığında bu taze, dalından yeni koparılmış meyveleri satın alabilirsiniz.

Köfte ve Balık yiyebilirsiniz
Kentin bilindik mekanlarında köfte yiyebilirsiniz.
Ayrıca iznik gölüne komşu mekanlarda, iznik akşamlarında çeşitli balık çeşitlerini tadabilirsiniz.

İznik hangi tür tatilciye hitap ediyor

İznik günü birlik veya daha uzun süreli tatil yapabileceğiniz bir yer. Bunun yanısıra aracınız ile bir rota dahilinde serbestce geziyorsanız rotanıza rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir yer.

Fotoğraf çekmek isteyenler
İznik tatili elinde fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmek isteyen kişiler için kesinlikle ideal bir uğrak noktasıdır.

Zira iznik’in fotoğraflanabilecek çok tarihi envanteri bulunmaktadır. İznik ilçe olarakta tarih envanterini iyi bir şekilde korumuş ve bu envanterleri gelen ziyaretçilere hazır bir şekilde sunan bir şehirdir.

Canlı bir çarşısı ve hareketli bir gece yaşamı var
Onun dışında fıkır fıkır bir çarşısı güzel bir sahili ile eğlenceli bir gece yaşamı vardır.Yine gezebileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz, kafelerinde oturabileceğiniz güzel caddeleri bulunmaktadır. Göl manzarası ve göl boyunca temiz havanın eşlik ettiği yürüyüşler ile bisiklet kullanmak isteyenler içinde idealdir.

Kamp Tatilinden hoşlananlar
Tercihe bağlı olarak kamp yapmaktan hoşlananlar içinde idealdir. Tabi kamp için iznik çarşıdan ziyade iznik’e yakın noktalarda özel olarak oluşturulmuş kamp alanları bulunmaktadır. Yine buralarda konaklama yapılabilir.

Kafa dinlemek isteyen
Yeşili, doğası ve gölü bulunması nedeniylede kafa dinlemek içinde ideal bir yerdir. Kalabalık ailer için idealdir.

Tarih’e ve Arkeolojiye ilgi duyanlar
Tarihe ve Arkeolojiye ilgi duyanların ilgisini çekebilecek bir kent. Kent’in her yeri tarih ve sokakları adeta açık hava müzesi gibi.

Din Turizm
Bunun yanısıra Hristiyanlık için önemli bir tarihi barındırdığı için ‘Din Turizm’ kapsamında da gelip gezilebilecek bir yerdir. Ayrıca İznik Yeşil Camii gerek dış gerekse minaresindeki çini işlemeciği ile iç mekan süslemeleri mutlaka görülmesi ve hatta fotoğraflanması gereken yerler olarak görüyorum.

Plaj Turizm yok
Plaj tatili için ideal bir yer değil.

Kısacası İznik otantik iznik evleri, temiz havası, düzenli bir şehir yapısı ve bunun yanısıra meyva bahçeleri ile sizi alıp başka bir yere götürüyor. İznik için genel olarak söylemek gerekirse gelen tatilcilere geniş bir tatil yelpazesi sunan bir kenttir desek yanlış olmaz.

Ne Zaman Gidilmeli

İznik’ e her mevsim gidilebilir. Yani her mevsim gitmek için bir sebep rahatlıkla bulunabilir. Ama özelilkle Mart–Nisan ile Haziran–Eylül ortası sanırım en idael dönemlerdir desek yanlış olmaz. Bunun yanısıra haftasonları ile günü birlikte rahatlıkla gidilip gelinebilecek bir yer.

Hayat Kurtaran Bilgiler

Seyahatinize erken saatte çıkmanız iznikte geçireceğiniz süreleri uzatacaktır. Dolayısıylada günü birlik gidiyorsanız ve bizim gibi uzun rotayı tercih ediyorsanız mutlaka erken saatlerde yola çıkmanız gerekir. Gün doğmak üzeriyken ve hatta tam doğmadan yola çıkmak faydalı. En geç ise 9 da mutlaka yola koyulmuş olun.

İznik’e ve daha doğrusu gitmeyi düşündügünüz her tatil yöresi için mutlaka bir ön çalışma yapın. Yani neler yapacağınıza dair aklınızda fikirler olsun. Bu sizin tatilden daha keyif almanıza yardımcı olacaktır.

Google Maps uygulaması telefonunuzda mutlaka yüklü olsun ve gideceğiniz yer ile ilgili mutlaka uygulamadan yardım alın.

Araç sarj kiti mutlaka aracınızda bulundurun. Şarjınızın sürekli dolu olmasına dikkat edin.

Kendi aracınızla tatile gitmenizi öneririm. Bu alacağınız keyfi kesinlikle yukarıya çekecektir.

Feribot ile geçişi tercih ediyorsanız önceden bilet almaya gerek yok. Gel –geç durumu söz konusu burası için. Hemen hemen her saat feribot var. Çok özel bir gün değilse çokta beklemiyorsunuz. Ama tabiy ki insanların tatile yoğun çıktığı dönemlerde seyahatinizi yapıyorsanız bekleme veya uzun sayılabilecek araç kuyrukları ile de zaman zaman karşılaşabiliyorsumuz. Bunuda ekstradan söylemeliyim.

Günü birlik gidiyorsanız ve gidiş ve dönüşünüzü yalova eskihisar–topçular feribotuyla yapmayı planlıyorsanız şayet biletinizi gidiş–dönüş şeklinde almanızı öneririm. Daha tasarruflu oluyor. Paranız cebinizde kalıyor yani. Öteki türlü dönüşünüzde bilet aldığınızda cebinizden toplamda 20 TL daha fazla para çıkmış oluyor. Tabi gidiş–dönüş biletinizi 24 saat dolmadan yani günü devirmeden dönüş saatinizi ayarlamanız gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Feribot ile arabalı geçiş 45 TL (2017)
Gidiş — Dönüş alırsanız 70 TL (2017)

Yanınızda mutlaka fotoğraf makinesi bulunsun. İznik tarihi ve doğal envanteri bol olan bir şehirdir.

Konaklamayı düşünüyorsanız tatile gelmeden önce mutlaka iyi bir fiyat ve iyi bir yer araştırması yapın.
Pansiyonlar çoğunlukla spandau bulvarı ile bu bulvarın uzantısı yol olan göl sahil yolu üzerinde toplanmış vaziyette. Ayrıca tatillerini otelde konaklama şeklinde tercih edenlerde olabilir. Onlar içinde yine spandau bulvarı üzerinde ve göl sahil yolu üzerinde küçük çaplı oteller bulabilecekleri gibi İznik’ e yenişehir karayolu üzerinden giriş yaparken şehrin girişinde sıra sıra oteller bulunmaktadır.

Kamp tatili yapanlar içinde yine iznik çıkışında yani iznik–yenişehir karayolu üzerinde göl kamp noktası bulunmaktadır. Bunun dışında da iznik’ in çevresinde kamp alanları bulunmaktadır.

Nasıl Gidilir

Çıkış noktanıza göre değişmek ile birlikte iznik’e varış için çeşitli alternatif yollar bulunmaktadır. Ulaşımı kolay bir kenttir. Aracınız ile gelmeyi düşünüyorsanız çıkış noktanıza göre haritadan mutlaka yardım alarak serbest bir şekilde kendi rotanızı çizebilirsiniz. İstanbul için en kısa rota feribot ile yalovaya geçip ordan da yaklaşık 1 saatlik bir karayolu yolculuğu ile İznik’ e ulaşabiliyorsunuz.

Ve toparlamak gerekirse İZNİK…

İznik tarihsel ve kültürel olarak çok zengin bir kent. İznik’in gezip fotoğraflaya bildiğim yerleri kadar, bir o kadar da fotoğraflayamadığım yerleri oldu. Onları da artık bir sonra ki iznik seyahatime bıraktım.

Özellikle kentin tarihi kimliği yani çok kültürlü tarihsel arka planı beni çok etkiledi. Gezdiğim yerlerde ki deniz-kum -plaj üçlemesinin dışında bir kent ile karşılaşmak tam benim aradığım şeydi. İznikten oldukça keyif aldım. Kesinlikle öneririm. Gidin gezin…

--

--