Image for post
Image for post

Dragi Juniori,

Nadam se da se ludo zabavljate. Da, stvarno mislim da treba da vas zabavlja sve ovo što prolazite, jer to znači da ste izabrali pravi posao i da uživate dok učite i paralelno tražite posao. To je bitno, jer vas čeka barem 20 godina toga.

Ukoliko ste se za posao u ovoj industriji odlučili iz nekih drugih razloga, završili kurs i sada računate na ROI (u sebe) — znate šta? Meni je to u redu. Činjenica je da ćete morati da se dokazujete više (naročito ako ste upisali onu jednu akademiju). Jedini savet koji mogu da vam dam je: gledajte da stvarno volite ovaj posao.

Osim ovakvih, možda većini, očiglednih saveta baziranih na iskustvu, mogu još da verujem u sve vas. Verujem, stvarno, kada mi na intervjuu pričate o aplikacijama koje želite da razvijate, vidim u svakom od vas novi Seven Bridges, Frame, Nordeus…. S tim u vezi, nadam se da će vam moje smernice doprineti na tom putu.

Engleski, pre svega drugog.

Freelance jeste ili nije iskustvo?

Zavisi od poslodavca. Neki će reći da nije, neki da jeste. Moje iskustvo govori da kandidati koji su iskustvo sticali na platformama poput Upwork nemaju kontinuitet u radu, pa često nemaju ni prilike da se usavrše u jednoj oblasti, već lutaju od posla do posla. Sa druge strane, kandidati koji su ostvarili dugoročnu freelance ili remote saradnju sa svojim klijentima putem ove ili slične platforme, mogu i te kako parirati kandidatima koji su radili in house na manjim ili projektima srednje veličine.

Svakako, bolje je da imate bilo kakvo iskustvo, tako da toplo preporučujem da skočite na svaki projekat koji vam se nudi. Podigni tetki taj WordPress za torte koje pravi!

Ne pucajte na velike firme, odmah.

Znam da vam je teško da odolite svim tim oglasima sa ping pong stolovima (mada i ova komparacija postaje deo upravnog govora, to je baš počelo da me nervira — pravda za ping pong!). Od svog tog sjaja, ne vidite dobre prilike koje su vam pred nosom. Manje firme su koliko-toliko svesne da ne mogu da privuku Seniore. Efekat odskočne daske talentima ide na ruku. Takve firme često nemaju ni novca za oglašavanje, pa ih možete naći, na primer, u ovim grupama:

O regruterima

Budite nežni prema regruterima. To je navučeno na kafu i poslednji put je spavalo pred svoj intervju za posao, na kom i sada radi, i od tad je u kognitivnoj disonanci. Bez šale, pokušajte da nas razumete i da nađete one sa kojima je zadovoljstvo sarađivati, a imam puno sjajnih kolega.

Praksa je da određene agencije za regrutovanje naplaćuju klijentima 20–40 EUR po prosleđenom CV-iju koji odgovara zahtevima. Tako, oglas može biti “do godinu dana iskustva sa PHP programskim jezikom”, pa će te kontaktirati radi pozicije i ako ti imaš tek 4 meseca iskustva. Poslodavac te neće ni pozvati na razgovor, jer on u stvari hoće kandidata sa iskustvom na barem 2–3 manja projekta, samo ne zna da to definiše van ustaljenih oblika.

Pros: ako pošaljete regruterima CV, bićete u njihovoj bazi i kontaktiraće vas i za druge pozicije pre nego što se vrate na Linkedin po “sveže meso”. Makar mi to radimo.

Imajte na umu da mnoge kompanije sada koriste ATS. To je softver, često sa lošim wannabe AI funkcionalnostima, koji olakšava život i smanjuje stopu mortaliteta HR timovima. Bez ATS softvera, HR timovi nemaju ideju da vam nisu poslali povratne informacije. Zbog takvih softvera je bitno da prilagodite CV poziciji za koju aplicirate, razmišljajte o ključnim rečima.

Državne firme.

Dinar da uđeš, dva da izađeš. Postoji dogma među poslodavcima da su kandidati iz državnih firmi nepoželjni, zbog kulturoloških i radnih navika. Sa druge strane, verujem da usled manjka kadra nije teško pronaći posao u državnim institucijama, ali nemamo iskustva sa istim. Bićete IT tetkica u državnoj firmi, što znači da ćete raditi sve od system administration do instaliranja Viber aplikacije kolegnici Slavici “na sokoćalo” (true story).

Najlakše je kroz QA.

Firme retko traže testera za manuelno testiranje sa 3 godine iskustva, ali je čest slučaj da svako ko provede godinu dana na takvoj poziciji želi da napreduje ka automatskom testiranju ili se pak opredeli za usavršavanje u nekom programskom jeziku. Negde sam primetila da je najlakši način da početnici dođu do zaposlenja upravo kroz ovu poziciju. Možda već danas da izguglaš šta je test case i pokušaš da napišeš jedan?

Najviše prijava nam pristiže od beginner frontend kandidata. Svi se zalete na front-end, pod pretpostavkom da je lakši. JavaScript nije lak, a i dalje je preuduslov za front end pozcije. Sa osnovama poput pozavanja i čak iskustva sa HTML, CSS i WP platformom, teško ćete doći do zaposlenja. Čak i sa početnim iskustvom sa JS, nedostajaće vam neki framework. Zašto? Zato što mnoge firme zapošljavaju po zahtevima klijenata. Nemaju velike budžete te se opredeljuju za manje iskusne kandidate, ali i dalje traže nekoga ko je barem “čačnuo Angular/React/Vue”.

U poslednje vreme smo primetili šablon da kompanije koje koriste Javu na backendu često koriste React na frontendu, a one kompanije koje koriste PHP sve češće traže kandidate koji poznaju Vue.js za frontend pozicije. Možda vam ova informacija pomogne pri odabiru tehnologija koje želite da izučavate. Ipak, naša preporuka je vanilla JS, odnosno korišćenje sirovog JavaScripta bez frejmvorka ili biblioteka (yup, čak ni jQuery), jer će vas ispitivati i testirati na taj način.

Sad vi kažete:

Hoćeš da kažeš da traže da znamo neki frejmvork, ali će nas testirati za JS bez korišćenja frejmvorka i biblioteka?

Da, upravo to hoću da kažem. Negde bih zaključila da vam je za prvi posao, kao i za programiranje, potrebno strpljenje. Probajte jogu u pauzama za učenje, meni pomaže.

Jednog dana ćete me i vi odbijati ili ignorisati poruke ❤. Kada već budete mogli da birate, imajte na umu:

Nije zlato sve što sija.

Dobro se raspitajte o firmama u kojima planirate da se zaposlite. Nemoj posle… dva zeca, tri zeca. Imate brojne načine, ali je najbolje pitati starije kolege ili se konsultovati sa servisima poput Glassdoor ili Infostud.

Mi, na žalost, retko imamo početničke ili juniorske pozicije, a želimo da vam pomognemo. Zbog toga smo se odlučili za gerila akciju za koju ste nam potrebni. Obavićemo tehničke intervjue sa 50 kandidata, nakon čega ćete dobiti detaljne povratne informacije o svom učinku i na taj način pokušati da vam pomognemo da brže dođete do prvog zaposlenja. Možete da se prijavite ovde.

Zašto? Pa, Omnes stands for everyone.

Written by

Techie. Building https://www.recrooit.com. Founder @ Omnes Group.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store