један од знакова препознавања

ТРАМПОВ САВЕТНИК ЗА БЕЗБЕДНОСТ: Милошевић је 99. знао сваки наш потез, Срби су нас потпуно надиграли

Нови саветник за националну безбедност у администрацији Доналда Трампа, сматра како је НАТО 1999. занемарио чињеницу да исход рата зависи и од “југословенских реакција и иницијатива које су се показале немогуће за предвидети”

Милошевић и Војска Југославије 1999. (Илустрација: Правда)

Амерички председник Доналд Трамп именовао је генерала Херберта Рејмонда Мекмастера за саветника за националну безбедност. Прекаљени командант познат је по свом вођству у Ираку, показао се као мајстор обрачуна са герилским и побуњеничким фракцијама, а медији у САД га карактеришу и као праву “интелектуалну громаду”.

Његова награђивана књига “Занемаривање дужности” сугерисала је како је заправо страх команданата америчке војске да се одупру притисцима политичке агенде Беле куће током рата у Вијетнаму био један од кључних узрока пораза.

Током своје каријере у војсци, Мекмастер је написао бројне есеје и анализе рада америчке војске и њених стратешких циљева, међу којима се истиче анализа под насловом “Пукотине у темељу: Трансформација одбране и полазна претпоставка доминантног знања у будућем рату”, у којем се Мекмастер исцрпно бави НАТО бомбардовањем Југославије 1999. године.

У поглављу “Теорија испред праксе”, који почиње цитатом да “теорија не може бити прихваћена као коначна, кад пракса указује друкчије”, Мекмастер се бави стратегијом за успостављање доминације Америчког ратног ваздухопловства на потенцијалним бојним пољима будућности.

Дајући осврт на НАТО бомбардовање Југославије, Мекмастер дефинише “хибрис” — старогрчки појам који означава претерано самопоуздање које доводи до прекорачења могућности и трагичног краја — као један од главних узрока лоших резултата америчких снага у Србији.

Мекмастер сматра да је оно што је научено у Југославији почетком деведесетих, потпуно занемарено 5 година касније на Косову, при чему су се српске снаге показале као веома “интелигентан и способан непријатељ”.

Искусни генерал као кривца за убеђеност америчкох војних званичника у исход рата означава “линеарно размишљање”. Према његовом мишљењу, НАТО је занемарио чињеницу да исход зависи и од “југословенских реакција и иницијатива које су се показале немогуће за предвидети”.

Извор: Курир


Originally published at pravda.rs on February 21, 2017.