De gemiste kans van H&M X Kenzo

H&M laat al sinds enkele jaren bekende ontwerpers werken aan een speciale collecties die wereldwijd steeds geadoreerd worden. Versace, Stella McCartney en Margiela zijn daar maar enkele voorbeelden van. Het is steeds een mooi excuus om veel te veel te vragen voor nog steeds de H&M kwaliteit. Slim gezien natuurlijk.

Dit jaar was het de beurt aan Kenzo. Het modehuis begon in 1970 onder leiding van Japanse ontwerper Kenzo Tamaka met een ‘jungle jap’ boetiek. Kenzo staat sindsdien bekend om zijn experimentele design en ongewone silhouetten, steeds met een knipoog naar de dierlijke elementen. De dierenprints van de H&M collectie komen dan ook niet als een complete verrassing.

K-DAY: 3 november 2016.

Jumpsuits met groene tijgerprints, roze zebrastrepen op een pet en truien in twee designs zijn maar een paar voorbeelden van het maandenlange zwoegen en zweten. Ik vraag me één ding af: waarom?!

Niet alleen zijn de stukken op zichzelf vrij vreemd, ook samen gecombineerd vormt het een ongecoördineerd geheel.

Deze stijl lijkt me iets uit een foute tweedehandswinkel of het laatste wat blijft liggen in een doorsnee boetiek. Ik probeerde met een open blik te kijken naar alle stukken, maar mijn “modehonger” bleef onbevredigd.

Halsey en Chloé Sevigny op de collectie voorstelling

Als je op hun website kijkt zie je dat ze zo veel mogelijk bekendheden hebben aangesproken om hun modelijn te promoten, wederom een voorbeeld van hoe kapitaal een trend kan creëren.

Helaas sloeg Kenzo voor mij de bal helemaal mis en ik was niet de enige…
 Zoekend op het internet naar meningen van anderen bracht dit ook niet veel soelaas. Bleek zelfs dat in veel winkels waar de collectie werd verkocht er amper een aanschuifrij was en veel kleding werd niet eens aangeraakt.