Longread Onno Hoes versus pownews (onrechtmatige publicatie)

“De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn’. Dit zei zij tijdens de zitting van 12 augustus jongsleden. De rel begon over een filmpje wat werd gemaakt door Powned waarin Onno Hoes met een ‘toyboy’ aan het daten was. Tijdens deze date zei hij belastende dingen over zijn functie als burgemeester van Maastricht. Dit resulteerde dat Onno hoes opstapte op 10 mei 2013.”

De ex-burgemeester van Maastricht was ziedend over de manier hoe Powned de informatie verkregen had. Hij spande een rechtszaak aan tegen de zender om zijn gelijk te halen. Inmiddels is de uitspraak hierin voltrokken. PowNed-directeur Dominique Weesie heeft er geen spijt van dat hij vorige week in PowNews verborgen beelden uitzond van Onno Hoes en zijn ‘toyboy’. Dat zei hij woensdag tegenover de Volkskrant. Weesie over Pownews: “Soms is het scherp en soms gaan we over het randje. Het was journalistiek gezien zeker níet over het randje, maar we hadden het met minder bombarie mogen brengen, wat ingetogener.” De NPO denkt daar anders over.

NPO 3-baas Suzanne Kunzeler heeft als reactie op de uitlatingen van Weesie laten weten dat PowNews ‘echt te ver ging’. Kunzeler laat het er ook niet bij: “Het is van belang om met omroepen te blijven praten over wat ze doen en waarom ze het doen. Wat is journalistiek verantwoord en wat is toelaatbaar?” Ondanks dit alles heeft de zaak vanuit de NPO geen verdere consequenties voor PowNed omdat dit een onafhankelijke omroep is.

http://www.totaaltv.nl/nieuws/18383/npo-berispt-powned,-onno-hoes-spant-rechtszaak-aan.html

Het is niet de eerste rechtszaak die Powned aan zijn broek krijgt. De omroep staat bekend om zijn onorthodoxe manier van nieuw vergaren. De gemeenteraad is het er over eens: Hoes is op ‘een schandelijke, misselijke, verwerpelijke, volstrekt onacceptabele’ manier in de val gelokt door PowNed. Toch is hun afkeer van PowNed niet groot genoeg om als één blok achter hun burgervader te gaan staan.

http://www.volkskrant.nl/televisie/rechter-powned-had-beelden-hoes-niet-mogen-uitzenden~a4118921/

Een journalist trekt met open vizier ten strijde. Over dat uitgangspunt kan geen onduidelijkheid bestaan. Maar onder omstandigheden moet de basisregel wijken voor een hoger doel: de waarheidsvinding. Als het niet anders kan, mag je undercover gaan.”[1]

Volgens de rechtbank is de inbreuk in het privéleven van de burgemeester niet gerechtvaardigd. In de voorlopige uitspraak is te lezen ‘dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera’.

Als het om uitzenden van beelden gaat, zegt de Raad voor de Journalistiek nadrukkelijk dat het zonder toestemming van de betrokkenen niet is toegestaan beelden uit te zenden van personen in niet-algemeen toegankelijke ruimtes.” Wat dus wel is gebeurt bij de uitzending van Powned. [2]Pagina 17

Hoes stelde eerder dat hij de rechtszaak heeft aangespannen om het privéleven van openbare bestuurders te beschermen. Hij vond dat het Openbaar Ministerie een verkeerd signaal gaf door de vorige zaak te seponeren. ‘Ik zal ervoor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen.’

http://www.volkskrant.nl/televisie/rechter-powned-had-beelden-hoes-niet-mogen-uitzenden~a4118921/

Uiteindelijk is die uitspraak er ook gekomen. De publieke omroep Powned moet links naar beelden die zijn gemaakt met een verborgen camera uit de zoekmachines van Google en Yahoo proberen te laten verwijderen. Het gaat om beelden die zijn gemaakt van Onno Hoes, tot enige tijd geleden burgemeester van Maastricht.

voorziening oordeelt de Amsterdamse rechtbank dat Powned de beelden niet had mogen uitzenden. Op de beelden was een privéafspraak van Hoes te zien. Powned verwijderde de beelden eerder al van zijn eigen website en van Uitzending Gemist. ”Elders op het internet was het filmpje nog wel in omloop. Nu moeten ook die filmpjes van het openbare net verwijderd worden.”

“Powned moet ook zijn best doen om de beelden uit zoekmachines Google en Yahoo te halen.” http://tweakers.net/nieuws/104731/powned-moet-filmpjes-onno-hoes-uit-zoekresultaten-google-proberen-te-halen.html

Op 29 januari 2016 is er een voorlopige uitspraak gedaan over de zaak. “Het betreft een voorlopige beslissing. Een definitieve beslissing volgt later, na verder debat tussen partijen.”

Omroep Powned is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank en blijft van mening dat uitzending van de beelden van een privéafspraak van Hoes gerechtvaardigd was. De omroep gaat in hoger beroep zodra de bodemprocedure is afgerond en de rechtbank een definitieve uitspraak doet, kondigt advocaat Cor Hellingman aan.

‘’Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt”, zegt Hellingman namens de omroep. Powned blijft achter de keuze staan om beelden uit te zenden die met een verborgen camera zijn gemaakt, benadrukt de advocaat.

De scheidend burgemeester van Maastricht meent dat hij heimelijk is gefilmd tijdens een privéafspraak en dat met uitzending van de beelden door Powned zonder enig maatschappelijk belang zijn eer en reputatie zijn geschaad.”

De langdurige soap is dus nog lang niet voorbij. Powned zal er alles aan doen om de zaak te winnen. Met zeer aangrenzende waarschijnlijkheid zullen ze de zaak verliezen. Net zoals de eerdere zaak tegen omtrent een asielzoeker waar beelden van waren gemaakt en waarin verkeerd geknipt en geplakt was. “Het tv-programma Studio PowNed heeft de privacy, de eer en de goede naam van een Syrische asielzoeker aangetast door hem te portretteren als een op seks beluste homohater. Dat heeft de Amsterdamse rechter dinsdag bepaald in een kort geding dat de asielzoeker had aangespannen tegen omroep PowNed.

De rechter vindt dat het programma de uitspraken van de Syriër uit zijn verband heeft gehaald en zo een verkeerd beeld geeft van het gesprek met de man. In het vonnis weegt mee dat de verslaggever van PowNed zich valselijk voordeed als onschuldige studente.”

Hier was dus ook gebruik gemaakt van een valse manier om informatie te vergaren. Ondertussen wil Onno Hoes de draad weer oppakken. De oud burgemeester vind dat hij te naïef is geweest over zijn privé. Na een half jaar rust, boeken lezen en vakanties is Hoes klaar voor een nieuwe uitdaging: hij wil weer burgemeester worden. “Ik had het ambt in eerste instantie voor mezelf uitgesloten. Maar tegen het einde van afgelopen jaar dacht ik: kom op, burgemeester is eigenlijk een hartstikke mooi vak. Je hebt het goed gedaan.”

Hoes wil geen uitspraken doen over mogelijke steden waar hij aan de slag wil. “Allerlei gemeentes kunnen interessant zijn. Maar de stad moet wel passen bij mijn profiel.”

Het afwachten is nog op de definitieve uitspraak die later dit jaar volgt.

[1] Journalistiek en Recht (2011)

[2] Journalistiek en Recht (2011)

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Niclas Zomer’s story.