ΔΕΗ: η κουβέντα που δεν γίνεται

Θεωρώ παντελώς αποπροσανατολιστική την τοπική κουβέντα για την πώληση της ΔΕΗ Α.Ε. και την κριτική που προκαλείται γύρω από αυτή. Δεν θα σταθώ στο μονοδιάστατο οικονομικό μοντέλο της περιοχής, ποιοί και πώς το εξέθρεψαν αυτό και πώς μας έχει φέρει σε ένα αδιέξοδο από το οποίο (πλεόν) δεν υπάρχει εύκολη διαφυγή. Είναι πολύ μεγάλο θέμα αλλά έχει να κάνει με την περιοχή και τις επιλογές της, όχι με την ΔΕΗ Α.Ε. αυτή καθεαυτή.

Θα σταθώ σε κάτι άλλο. Υπάρχει νομοθετικό διάταγμα του 1959 το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και ο μεταλλευτικός κώδικας του 1973, τα οποία ορίζουν πως η ΔΕΗ Α.Ε. ΔΕΝ οφείλει να πληρώνει για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη που εκμεταλλεύεται. Όπως και κάνει.

Αποδίδει (;) στην περιοχή ένα (εξαιρετικά φτωχό κατά την γνώμη μου) ανταποδοτικό τέλος της τάξης του 0,5% επί των μεικτών πωλήσεών της. Πρόκειται για μια ανταποδοτικότητα στην οποία μάλιστα δεν συνυπολογίζεται το εξωτερικό κόστος του λιγνίτη (θέμα που, πολύ σωστά, τίθεται από πολλούς). Η ΔΕΗ Α.Ε. δλδ., είναι μια επιχείρηση η οποία ΔΕΝ πληρώνει την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί για το ηλεκτρικό ρεύμα που εμπορεύεται.

Το πρώτο και κύριο ερώτημα λοιπόν, θα έπρεπε να είναι το εξής: οι επίδοξοι μνηστήρες της ΔΕΗ Α.Ε., εφόσον προχωρήσουν στην εξαγορά των λιγνικών μονάδων, θα συνεχίσουν να ΜΗΝ πληρώνουν για τον λιγνίτη που θα χρησιμοποιούν;

Θα διατηρήσουν οι ιδιώτες την (κακώς ισχύουσα) προνομιακή πρόσβαση στα λιγνιτικά κοιτάσματα;

Θα παραμείνουν τα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα;

Η ΔΕΗ Α.Ε., εδώ και χρόνια, κοστίζει στον τόπο δυσανάλογο πλούτο σε σχέση με αυτόν που ανταποδοτικά του επιστρέφει. Πέρα από τις αμοιβές κάποιων εργαζομένων, η βιομηχανία της ενέργειας χρωστά πολλά στην περιοχή μας και το χρέος αυτό δεν αντισταθμίζεται έτσι εύκολα. Είναι οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν πρωτογενή παραγωγή, είναι οι υδάτινοι πόροι που κατασπαταλούνται, είναι τα εδάφη που δεν αποκαθίστανται όπως και όποτε πρέπει και δεν επαναποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως και όποτε πρέπει, και όλα αυτά είναι μόνο ενδεικτικά.

Σε φόντο, μια περιοχή εγκλωβισμένη εδώ και χρόνια σε ένα μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο, βιώνοντας παράλληλα μια πρωτοφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Νομοί ολόκληροι που «λαμπαδιάζονται» για να φωτιστούν οι υπόλοιποι.

Αν θέλουν λοιπόν να προσφέρουν κάτι πραγματικά ουσιώδες οι εμπλεκόμενοι τοπικοί πολιτευτές, να μετάφερουν τις πολιτικές τους διεκδικήσεις σε έναν διάλογο που θα αφορά το πως θα βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα για την περιοχή στο νέο ενεργειακό μοντέλο. Να φροντίσουν για ένα πλαίσιο βάσει του οποίου η όποια βιομηχανία ενέργειας (δημόσια ή ιδιωτική, μικρή η μεγάλη), θα αναγκάζεται να πληρώνει για τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μας τον οποίο και θα σπαταλά.

Ανεξάρτητα λοιπόν του καθεστώτος μέσα από το οποίο θα λειτουργεί η βιομηχανία ενέργειας στην περιοχή μας, αυτό που χρειαζόμαστε σαν πρώτο μέλημα είναι να πληρώνόμαστε άμεσα για τον ορυκτό πλούτο που ο τόπος μας προσφέρει.

Όλοι οι λοιποί λεονταρισμοί κύριοι, θα καταγραφούν ως επαναστατική γυμναστική προς άγρα ψήφων. Όχι άλλα καθρεφτακιά στους ιθαγενείς.