Bir İyilik Hikayesi: Teknoloji ve Sosyal Fayda

Naz Manzakoğlu
3 min readMar 11, 2019

--

İyilik dendiğinde akla ilk gelen olgu genellikle insanların yakın çevrelerindeki kişilerin ihtiyaç duydukları yardımı sağlamalarıdır. Bu yardım her türlü konuda olabilir: Bir konu hakkında verilen görüş, ihtiyaç duyulan bir bilgiyi paylaşmak, maddi yardım-borç vb.

İyilik kelimesi çok nadiren bağış olgusunu akla getirir. Oysa çoğunluğun maddi/manevi yardım konusunda kendi çevreleriyle veya fiziksel olarak denk geldikleri kişilerle sınırlı kaldığı düşünüldüğünde kurumlar tarafından temsil edilen ihtiyaç sahiplerinin veya toplumu ilgilendiren sorunların ihtiyaç duyduğu yardım veya “iyilik” arka planda kalmaktadır. Ve bu sorunların çözümü için gerekli olan veya ilgili grupların beklediği iyilik de tam olarak bağış ile eş anlamlıdır.

Tüsev’in 2016 yılında gerçekleştirdiği “Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Araştırması”nın sonuçları da yukarıdaki tezi doğruluyor: “Türkiye’de bir yılda yapılan tüm yardım ve bağışların toplamı kişi başı yaklaşık 228 TL. Bu bağışların kurumlar aracılığıyla yapılan kısmı ise yalnızca 16,7 TL.” Yani Türkiye’de bir yılda STK’lara yapılan toplam bağış tutarı kişi başı yaklaşık 17 TL.

Kaynak: Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik, TÜSEV Yayınları, Eylül 2016

STK’lar aracılığıyla yapılan bağışların tutarının düşük olmasının çeşitli sebepleri var : Kültürümüzde yerleşmiş olan fitre/zekat kavramı, anlık olarak ihtiyaç sahibine/dilenciye yapılan yardımın duygusal tatmini, kurumlara duyulan güvensizlik, bağış yapma işleminin zor ve uzun olarak tanımlanması… Bu sebepler çeşitlendirilebilir.

Elbette bir ülkenin yerleşmiş olan kültürünün kısa sürede ve büyük oranda değiştirilmesi beklenemez. Ancak bu gerçek, bireysel bağış bilincini geliştirmek ve toplumda yer etmiş çeşitli sorunlara (doğa, eğitim, kadın hakları, çocuklar, vb) çözüm üretmeye çalışan Sivil Toplum Kuruluşları’na yapılan bağışları arttırmak için aksiyon alınmasına engel değil.

Biz de BKM olarak ilk önce bu bahanelerin ortadan kalkması gerektiğini düşündük. İnsanlar aslında bağış yapmanın teknik olarak ne kadar kolay olduğunu öğrensinler istedik. Bunun için teknoloji alanındaki bilgi birikimimizi sosyal fayda ile buluşturarak BKM Express ile dijital bağış alanında öncülük rolünü üstlendik ve bağışı herkes için ulaşılabilir, kolay ve hızlı hale getirdik.

Şu anda BKM Express ile yaptığınız tüm e-ticaret alışverişlerinde küsuratı dilediğiniz STK’ya bağış olarak yuvarlayarak, BKM Express mobil uygulamanızla sadece bir kare kodu okutarak, web sitemizdeki Bağış sayfasında istediğiniz bir STK’nın üzerine tıklayarak veya BKM Express Chatbot’u üzerinden yalnızca birkaç adımda hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde bağış işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Geçtiğimiz yıl mobil uygulamamız içerisindeki bağış fonksiyonumuza bir yenisini daha ekledik; artık tek bir gülümsemeyle bile bağış yaparak ihtiyacı olanların yüzünde bir gülümseme yaratabilirsiniz :)

Şu anda sadece iPhone X ve Android cihazlarda aktif olan bu özelliği mutlaka denemenizi öneririm. Tek bir gülümseme ile 1 saniye içerisinde 1 TL bağış yapmanın keyfini siz de tadabilirsiniz.

Tüm bu kanalları oluşturduktan sonra gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk kampanyalarıyla da bu bilinci daha çok insana ulaştırdık.

Bugüne kadar yaklaşık 85 bin kullanıcımız BKM Express ile 289 bin bağış işlemi gerçekleştirdi. Bu bağış işlemleri sayesinde toplamda 6,5 milyon TL bağışın STK’lara ulaşmasına aracılık etmiş olmanın gururunu taşıyoruz.

Bu yolculukta öğrendiğimiz en önemli şey az-çok demeden destek olmak. Günün sonunda, yuvarlanan kuruşlar milyon liralara dönüşebiliyor.

Aldığımız diğer bir önemli ders ise bir konuyla ilgili oluşturmak, yerleştirmek veya geliştirmek istediğiniz bir bilinç söz konusuysa işe ilk önce kendinizden ve kendi çevrenizden başlamalısınız. Bizim de şirket olarak benimsediğimiz bu yaklaşım kurum kültürümüz üzerinde inanılmaz etkiler yarattı.

O kadar ki; Ekim 2018'de Açık Açık tarafından düzenlenen “Kurum Çalışanları Hayırseverlik Anketi”ne göre BKM çalışanlarının bağışçılıkta Türkiye’nin 8 katı; gönüllülükte ise Türkiye’nin 3 katı daha duyarlı olduğu ortaya çıktı!

Bu büyük iyilik hareketinin bir parçası olmak için siz de hemen dilediğiniz STK’ya bağışta bulunabilirsiniz: https://bkmexpress.com.tr/bagis/

Türkiye’de bireysel bağışçılık bilinci ve hayırseverlikle ilgili daha detaylı bilgiye TÜSEV yayınlarından ulaşabilirsiniz:

Herkese iyilik dolu bir hafta dilerim! :)

--

--