Stilistlik Nedir? Stilist Kime Denir? Günümüz Teknolojisinde Stilistlik

Neslihan Karadağ
3 min readJan 13, 2022

--

Giyim sektörüne yönelik kıyafet tasarımları yapan kişilere stilist denir. Stilist, yaşamımızda olan biten, tüm birbirini etkileyen olayların takibinde olmalıdır. Teknolojiye ayak uydurmalı ve modaya yön vereceği için tarzını da yaptığı tasarımlarda iyi ve anlaşılır bir biçimde göstermelidir. Aynı zamanda da Moda Tasarımcısı olarakta anılan, bu meslekte kendilerini olabildiğince geliştirerek okumuş kişilerdir.

Günümüzde oldukça revaçta olan stilistlik mesleği, modaya yön veren tasarımların geliştirilmesinde ve tekstil sektörüne yön veren asıl bölümdür.

Stilistlik, A’dan Z’ye tekstilde uygulanan tüm detay ve teknik bilgilere sahip olan kişilerdir.

Bu mesleği yapan kişilere Stilist, yapılan işe ise Stilistlik denir.

Tekstil sektörü, giysi üretimi, tarihin çok eski dönemlerinden bu zamana kadar bir an bile olsun ara vermeden devam eden ve insanlık var olduğu sürece de devam edecek bir sektör olmaktadır.

Dikiş makinesi icat edilmeden önce zorlu bir süreçte el ile dikilen kıyafetler özel olarak yapılırdı. Özel dikimli kıyafetlerde uygulanan teknikler ve taş, kürk, kuşak, işleme gibi detaylar, kişilerin dış görünümlerine bakıldığı zaman giyen kişinin gelir seviyesini belli ederdi. Daha çok krallar, üst düzey yöneticiler ve iş adamları gibi zengin kesimler kendine özel kıyafetler diktirirdi.

Sanayi devriminin ortaya çıkmasıyla beraber her sektörde makineleşme anlamında bir gelişme yaşandı ama elbette ki tekstilde de makine teknolojisi gelişti. Gelişen makine teknolojisi ile çeşitli dikiş makineleri üretildi. Dikiş makinesi sayesinde kıyafet dikme süreci ile insanlardaki fazla iş yükü azaldı ve seri üretim başlamış oldu. Böylece üretim maliyetleri eskiye göre düşerek daha ekonomik hale geldi. Bu sayede birçok çeşitte ürün dikilerek piyasaya sürülebilir hale geldi.

Hazır giyim sektörünün ortaya çıkması da bu dönemlerin gelişmesiyle başlamış oldu. Dikilen giysiler standart bir hale geldi ve hazır giyim sektörü ile artık birçok insan giyim kuşam bakımından daha ulaşılabilir ürünleri elde etmeye başladı. Hazır giyim piyasasının yanında, yine özel tasarım kıyafetlerin üretimi de devam etti. Bu şekilde temel giyim ihtiyaçlarına karşılık verilerek rekabet dönemi başlamıştır.

Başarılı bir Stilist ve ya Moda Tasarımcısı, yaratıcılığın, tasarlamanın yanı sıra kumaşla ilgili tüm detayları, dokuma, örme, baskı tasarımı ve desen gibi teknik bilgilere de sahip olmak zorundadır.

Kıyafeti özel ya da standart hazır giyime uygulamak için tasarlarken gerekli çizim tekniklerini bilmesi ve göz önünde bulundurması gerekir. Bu tasarımlar, el çizimi ya da program çizimi olarak uygulanmaktadır. Daha sonrasında her zaman olmasa da bazı önemli ve özel günlerde ilgili ajansların düzenlediği, defilelerde stilistlerin tasarladığı koleksiyonlar sunularak, tasarımları görücüye çıkmış olur.

Günümüz teknolojisiyle beraber elde yapılan giysi çizimleri ve giysi tasarımları artık son zamanlarda dijital grafik tablet üzerinden bilgisayar ortamında yapılmaya başlanmıştır. Teknolojik yeniliklerden biri olan dijital grafik tabletin getirdiği faydalardan tabi ki de zaman kavramıdır. Elde, kağıt üzerine çizim yapmaktansa grafik tablet ile çizimi yapıp tamamlamak bize epey zaman kazandırıyor ve çok kısa sürede çok daha fazla tasarım yapmış oluyoruz. Biz de son dönemde en iyi dijital grafik tabletlerden biri olan wacom cintiq pro 32 grafik tabletini kullanarak hayal gücümüzü, tasarımlarımıza döküyoruz ve çalışmamızda en iyi yardımcımız ise wacom grafik tablet olmaktadır.

Neslihan Karadağ — Tekstil ve Moda T asarımcısı — Eğitmen

--

--