Кой всъщност е министър на електронното управление ?

Нора Василева
8 min readAug 10, 2024

--

Ако следите изявите на последните двама министри на електронното управление — редовния, част от кабинета Денков, Александър Йоловски и служебния Валентин Мундров, ще ви направи впечатление, че почти навсякъде те са придружени от пълна руса жена — началника на политическия кабинет Христина Стойчева.

“Придружени” не е добро описание всъщност, тъй като г-жа Стойчева почти непрекъснато суфлира и подсказва какво да каже министъра, a понякога отговаря и вместо него.

Заседание на комисията за електронно управление от 11 април 2024 г на която присъстват министър Мундров и Христина Стойчева

Но коя е Христина Стойчева ?

Родом от Попово, информацията за професионалния път на г-жа Христина Стойчева е оскъдна. В страницата на министерството, където би трябвало да има кратки биографии на членовете на политическия кабинет, все още е публикувана само информация за бившия министър и настоящ заместник-министър Йоловски. Според няколко независими източника, Стойчева е свързана с президента, макар да няма яснота дали някога е работила в Президентството. Достъпната информация показва, че тя е била директор на пресцентъра и протокола на Министерството на земеделието по време на служебния министър Явор Гечев, откъдето е освободена при странни обстоятелства. Тя е заемала и позиция като експерт връзки с обществеността в Министерството на транспорта.

Когато Йоловски поема Министерството на електронното управление, Стойчева е назначена като негов съветник по връзките с обществеността. Трудно е да се проследи дейността ѝ в този период, но значимото развитие идва през 2023 година, когато тя става началник на политическия кабинет на министерството. Това назначение е изненадващо, тъй като Стойчева не е имала сериозен опит на ръководни постове, а служителите на МЕУ я възприемат като човек, назначен от президентството, за да получава заплата, без да работи особено. При размяната на министъра от редовния кабинет Йоловски с бившия зам. министър, вече министър от служебния кабинет Мундров, Христина Стойчева запазва своята позиция, и както видяхте от споделеното видео, продължава по същият начин буквално да диктува на министъра какво да отговаря.

г-жа Христина Стойчева, началник на политическия кабитет на министрите Йоловски и Мундров.

Няколко месеца след това събитие. в началото на 2024 година Стойчева се появи по страниците на жълтата преса, обявена за любовница на Йоловски. По-късно през годината се появява втора статия, този път под формата на „писмо от служител на министерството“. Първоначално текста е публикувано на сайта crimesbg.com — текст, пълен с обвинения в нарушения и престъпления. Самата публикация, без посочени източници е типичния продукт на фалшивите новини. Не бих обърнала особено внимание на нещо подобно, но се случи нещо странно — буквално часове след публикуването, този текст изчезна, вместо да бъде препубликуван от множеството подобни жълти сайтове. В момента това писмо може да бъде намерено само в покрайнините на Интернет — в блогове и коментари. За паралел — публикациите, че Стойчева е любовница на Йоловски все още са си на място. Другия паралел, който направих беше с разследването на Валя Ахчиева за Информационно обслужване от средата на 2023 година — и там по същият начин, въпреки обещанията за продължаващо разследване всичко затихна. Това повдига въпроси дали зад изчезването на материала не стои някаква по-сериозна причина, като например някой да е платил толкова бързо на сайтовете, за да бъде изтрит този текст — обичайна практика за жълтата преса? Опитах се да задам официално въпроси на МЕУ, които да потвърдят или да отхвърлят части от този сайт, но бях посрещната с необяснима стена от мълчание, бюрократично бавене или липса на отговори. Въпреки това, след множество протакане и неофициални източници от министерството успях да потвърдя поне няколко факта от този текст:

  • Имало е събитие на МЕУ в току-що ремонтирания пет-звезден хотел “Хаят” в град Правец, собственост на бившия генерален директор на “Лукойл България” — Валентин Златев, което министерството официално нарича тиймбилдинг, но всички, които са били там го описват като Коледен банкет. Цялата организация на събитието е била под прякото ръководство на Стойчева, като по време на въпросния банкет — декември 2023 г. всъщност в държавата текат скандали за недостатъчно пари за подпомагане на земеделските производители. Това е доста безпардонна демонстрация на разточителство от страна на министерството.
  • Наистина има допълнителни разходи за алкохол, които не са били предвидени и които са заплатени по-късно от министерството, след искане от хотела. Беше ми показан доклад, който ги описва, въпреки че официално в отговор до мен МЕУ твърди, че няма такова нещо. Разходите не са за 2000 лв, сумата, която видях е под 1000 лв, но явно все пак има някаква частица истина, макар и преувеличена. За съжаление официално не са ми предоставени текстовете на въпросните документи и за момента можем само да гадаем дали във въпросните разходи има участие г-жа Христина Стойчева.
  • Източниците ми потвърдиха и това, че от кабинета на Стойчева често се изхвърлят празни бутилки от алкохол, както и че г-жа Стойчева често е виждана да пие вино в кабинета си на обяд. В последните месеци към това, особено късно вечер се присъединяват и служебния министър Мундров, както и новоназначената за директор на стратегическите комуникации Вера Деянова — близка както до Стойчева, така и до новоназначената главна секретарка на МЕУ Росица Цветкова.

Най-интересното е друго, което потвърдиха практически всички източници, с които работех — че в качеството си на началник на политическия кабинет, при Христина Стойчева би трябвало да се занимава само с политическата дейност на министерството, но на всъщност почти веднага след назначението си тя на практика е иззела всички правомощия в министерството и цялата кореспонденция, както и всички решения минават през нея и през нейното изрично одобрение и подпис. Това е в разрез с вътрешните правила на министерството, както и със Закона за държавния служител, където се казва, че политическите кабинети имат аналитични функции, но не и оперативни. Нейното влияние се простира и върху кадровите решения, като именно тя лично се хвалила как уволнява или принуждава да напуснат един след друг дългогодишните кадри на министерството, както и много от новоназначените служители в министерството и в изпълнителната агенция под министерството са свързани с нея. Голяма част от тези служители идват от МВР, а много от тях са свързани по един или друг начин с Информационно обслужване, държавно дружество, което би трябвало да е ръководено от самото МЕУ.

Неретуширана снимка на г-жа Христина Стойчева

Какво се случва в МЕУ?

От октомври 2023 година критики към управлението на МЕУ не липсват. Какви са качествата на г-жа Стойчева като съветник и експерт връзки с обществеността не е известно, но тази дейност на министерството е силно неадекватна:

  • Министерството мълчеше упорите по време на разгарянето на скандала с машините за гласуване през октомври 2023 г. като едва няколко дни след публичното оповестяване на доклада на ДАНС направи малка пресконференция, на която обвинения заместник-министър Стойнов и главния секретар Ангел Петров дадоха публични обяснения по казуса. Тази пресконференция едва ли може да бъде наречена адекватна и дори не беше публикувана на сайта на министерството. По този начин беше изпусната възможността да бъде туширан този скандал навреме. Дали става въпрос за пропуск от липса на експертиза в министерството или нарочно раздухване на скандала?
  • В последствие министър Йоловски, който уж трябва да се бори с дезинформацията, избра именно ПИК да даде интервю след най-големият скандал, свързан с изборите — агенцията, която е олицетворение на жълтата преса.
  • На страницата на министерството новините се публикуват с огромно закъснение, а някои новини въобще не се публикуват. Най-много публикации имат дейности, свързани с Информационно обслужване — една фирма, която уж трябва да е подчинена на министерството.
  • Има множество оплаквания от лоша работа на Министерство на електронното управление — множество незаконни решения, неадекватна информация, буквална абдикация от част от дейностите. Според служители на министерството основните причини са две — поради желанието на Стойчева да контролира всичко и да се произнесе по всяка тема, министерството се бави с всички преписки и практически изпуска много от сроковете, включително и такива, които биха вкарали държавата в наказателна процедура от Европейската комисия. Втората причина е, че министерството е практически с подменен състав, като множеството служители са избрани не, защото са добри експерти, а заради познанствата си с ръководния състав и то най-вече с Христина Стойчева.

Би трябвало, ако един добър експерт, разбиращ от публичност и връзки с общствеността, още повече на ръководна позиция в министерството, просто да не допуска подобно поведение.

Новото ръководство на МЕУ

Част от назначенията на ръководители в министерството са меко казано странни — за пример можем да дадем Анеса Вълева, назначена за финансов директор. Информацията за нея, изнесена в жълтата преса беше потвърдена от независим източник — тя наистина е бивш кадър на МВР, където е била счетоводител в Дирекция „ Управление на собствеността и обществени действия “ и откъдето е освободена след скандали за частни партита, плащани от държавния бюджет. Бившият пряк ръководител на г-жа Вълева също е уволнен от МВР и се е преместил в Информационно обслужване. Самата г-жа Вълева е съдействала бивша нейна подчинена да бъде назначена за финансов контрольор в МЕУ. Именно този финансов контрольор трябва да проверява финансовите дейности на министерството на електронното управление и в частност финансовия директор, но как ще стане това на практика при тези обвързаности?

г-жа Весела Осиковска, директор Междинно звено в МЕУ

Друг интересен новоназначен директор е г-жа Весела Осиковска — сестра на енергийния олигарх Теодор Осиковски, известен най-вече с позицията си като председател на Управителния съвет на “Електроенергийния системен оператор” (ЕСО) ЕАД. Осиковска оглавява т.нар. Междинно звено, което представлява гара разпределителна за повече от 600 милиона лв. европейски фондове — именно тези фондове, за които Александър Йоловски оповести, че е бил заплашван. Интересното в случая е, е и г-жа Осиковска е назначена отначало като експерт „връзки с обществеността“, но странно се издига до директор, управляващ огромен финансов ресурс, без да има финансово образование. Друг интересен факт от биографията на Осиковска е, че е била изпълнителен директор на Хелт Енд Уелнес АДСИЦ, дружество със специална инвестиционна цел, щедро финансирано от КТБ и собственост на свързани банката фирми като Рема трейд. В тази си роля тя е сочена за близка до Цветан Василев, който все още се укрива в Сърбия от българското правосъдие. Как човек, замесен в такива финансови злоупотреби ръководи управлението на европейски средства от такива мащаби е неясно.

Кой е начело в МЕУ?

Много силно впечатление ми направи, че практически всички служители, които някога са работили пряко с Христина Стойчева, не могат да кажат нищо хубаво за срещите си — някои от тях говореха за непрофесионализъм в работните й отношения, включително за недопустимо поведение като държавен служител, други за грубо погазване на правила и наредби — на това отношение бях потърпевша и аз самата. Част от бившите служители на министерството, с които се опитах да разговарям категорично избягват темата за г-жа Стойчева, нещо в което аз виждам страх от отмъщение. В същото време в МЕУ се назначават хора, отявлено свързани с кражби и корупция, а самата организация на практика е спряла да изпълнява своята дейност.

Всички изложени факти водят до въпроси дали министерство на електронното управление наистина изпълнява задълженията си или се управлява по начин, който обслужва външни интереси, може би свързани с президента Румен Радев?

Дали гореизложените факти не обясняват защо в служебното правителство бившият заместник-министър Мундров стана министър, а бившия министър Йоловски стана заместник — една напълно формална размяна? Дали Стойчева е истинският лидер в сянка на министерството или просто ще бъде изкупителна жертва за решенията, вземани в интерес на определени кръгове? Кои са тези кръгове? Защо публично се твърди, че най-често тези решения са в полза на Информационно обслужване, и голяма част от възлаганата им работа е в нарушение на разпоредби и закони ?

На 12.08.2024 г. са направени технически корекции по статията, като е допълнен линк към видеото от заседанието на комисията по електронно управление, както и са добавени неретуширани снимки на г-жа Христина Стойчева.

--

--

Нора Василева

Журналист, който се опитва да преоткрие себе си чрез работата си. Препечатвания и цитати само с изрично посочване на автора!