Αγαπημένη Οικογένεια, Αγαπημένοι Φίλοι

Nina_Hodl
15 min readJul 28, 2021

627883 medium.com

Μετάφραση Nina_hodl July 20, 2021

Γράφω αυτό το γράμμα γιατί είμαι πεπεισμένος για δύο πράγματα: (1) το σύγχρονο χρήμα έχει ουσιαστικά καταστραφεί (2) χρησιμοποιώντας ανώτερο χρήμα, μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθείτε κατ’ αρχήν εσείς — και η κοινωνία γενικά.

Το χρήμα είναι ένα ευαίσθητο θέμα — οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλάνε γι’ αυτά, είτε γιατί έχουν λίγα και ντρέπονται, είτε γιατί έχουν πολλά και φοβούνται. Ακόμα λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν κάτι γύρω απ’ την φύση του χρήματος, πράγμα που είναι κάπως τρομακτικό — γιατί τελικά, το χρήμα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο του πολιτισμού μας.

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά, όπως έχει αλλάξει και ο κόσμος του χρήματος. Φοβάμαι, παρόλα αυτά, πως η υποκείμενη φύση του νομισματικού μας συστήματος δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Η απλή πραγματικότητα πως οι κυβερνήσεις σ’ όλον τον κόσμο δημιουργούν Τρισεκατομμύρια (με κεφαλαίο Τ) δολαρίων από το πουθενά είναι μια απόδειξη του πόσο αποσυνδεδεμένο είναι το νομισματικό σύστημα από την πραγματικότητα.

Ελπίζω αυτό το γράμμα να σπείρει τους σπόρους για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον για εσάς, προσωπικά — και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Από μια πλευρά, σας γράφω γιατί ανησυχώ για το τι έρθει. Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτήν την φορά, έχουμε μια διέξοδο — έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο Β.

Σχέδιο Β

Μέχρι τώρα, πιθανώς να έχετε ακούσει για το Bitcoin. Είναι ένα συνηθισμένο όνομα, που εμφανίζεται συχνά σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην τηλεόραση (I’m looking at you — CNBC) και αναφέρεται στην pop κουλτούρα (The Simpsons, Mr. Robot, Silicon Valley, The Big Bang Theory, Grey’s Anatomy, Family Guy, και The Simpsons πάλι). Οτιδήποτε μπορεί να γνωρίζετε ή νομίζετε πως γνωρίζετε για το Bitcoin — υπάρχουν πολύ περισσότερα απ’ όσα βλέπει κανείς με την πρώτη ματιά.

Bitcoin: είναι το μέλλον του χρήματος

Ενώ το Bitcoin αναφέρετε συχνά στα κυρίαρχα ΜΜΕ, το τι είναι το Bitcoin και ποιος είναι ο ρόλος του στον κόσμο είναι ένα θέμα που έχει παρεξηγηθεί εκτενώς. Παρόλα αυτά, εν μέρει χάρη στις όλο και πιο απερίσκεπτες νομισματικές παρεμβάσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες και από παρόμοια ιδρύματα, ακόμα και οι κυρίαρχες αφηγήσεις αρχίζουν ν’ αλλάζουν. Το Bitcoin δεν είναι συνώνυμο με την εγκληματικότητα και την μαύρη αγορά, πια. Σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται συνώνυμο του υγιούς χρήματος, μια αντιστάθμιση προς το ισχύον σύστημα, μια ψήφος για την ελευθερία, ένα διαφορετικό πρότυπο.

Αν διαβάζετε αυτό γράμμα και εξακολουθείτε να μην έχετε Bitcoin ίσως ν’ αρχίσετε να σκεφτόσαστε μήπως πάρετε μερικά. Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο όσο είναι σήμερα να πάρεις στα χέρια σου μερικά sats και να είσαι απ’ αυτούς που υιοθέτησαν νωρίς το παγκόσμιο χρήμα του μέλλοντος.

Σας προειδοποιώ: Δεν θα σας πω πως λειτουργεί το Bitcoin. Δεν θα σας πω για την σαγηνευτική του ιστορία, ή για τον μυστηριώδη εφευρέτη του, ή για τον εξαιρετικό σχεδιασμό του, την κρυπτογραφία και την θεωρεία των παιγνίων, που είναι πίσω απ’ αυτό. Δεν θα σας μιλήσω για οικονομικές θεωρίες ή για νομισματικές ιδιότητες ή την ιστορία του χρήματος. Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές που αναφέρονται σ’ όλα αυτά. Εξάλλου, αυτό υποτίθεται πως είναι ένα γράμμα, όχι ένα βιβλίο.

Ωστόσο, επειδή ενδιαφέρομαι για σας, θα σας πω ένα πράγμα, ξανά και ξανά: Ξεκινήστε να μαζεύετε sats, όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Ξεκινήστε να μαζεύετε Sats, Σήμερα

Μπορεί να νομίζετε πως έχετε φτάσει αργά στο πάρτι, πως το πλοίο έχει σαλπάρει. Λάθος. Είναι νωρίς ακόμα. Το Bitcoin θα συνεχίσει την επέλαση, μεγαλώνοντας σε μέγεθος και αξία, καταπίνοντας όλα τα παραστατικά νομίσματα (fiat) που ελέγχονται από τις κυβερνήσεις που κυβερνούν τον κόσμο σήμερα. Πως ξέρω ότι είναι ακόμα νωρίς; Λοιπόν, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για το Bitcoin μέχρι τώρα, ελάχιστοι το έχουν ή το χρησιμοποιούν. Επιπλέον, αν συγκρίνουμε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin με άλλα περιουσιακά στοιχεία ή/και χρήματα, το Bitcoin εξακολουθεί να έχει ακόμα τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης.

Καθώς γράφω, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin είναι $137 δισεκατομμύρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς του χρυσού είναι περίπου $9 τρισεκατομμύρια (~65 φορές περισσότερο από του Bitcoin). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ακινήτων, παγκοσμίως, είναι $228 τρισεκατομμύρια (~1664 φορές μεγαλύτερο). Το Bitcoin ίσως αποσπάσει κάποια από αυτήν την αξία (στην περίπτωση των ακινήτων) ή όλα (στην περίπτωση του χρυσού). Και πάλι: Είναι ακόμα νωρίς.

Βρισκόμαστε στην διαδικασία αναπροσαρμογής του κόσμου σε sats. Bitcoin Tina

Δεκτό, η αγορά και η κατοχή του bitcoin είναι λεπτή υπόθεση. Είναι εύκολο να αυτοπυροβοληθείς στο πόδι. Είναι εύκολο να εξαπατηθείς. Είναι πιθανό να χάσεις την πρόσβασή σου στα Bitcoin σου για πάντα. Έτσι, μια προειδοποίηση: Μάθετε να χειρίζεστε το Bitcoin και να είσαστε προσεκτικοί.

Δυστυχώς, δεν είχα έναν «Bitcoin τύπο» που να είχε καταλάβει τι συμβαίνει. Ή δεν είχα αυτόν τον έναν φίλο να μου πει «εμπιστέψου με και αγόρασε μερικά Bitcoin» — ή ακόμα καλύτερα: «εμπιστέψου με, αγόραζε λίγα και τακτικά»

Έτσι, θα ήθελα να είμαι τώρα αυτός ο Bitcoin τύπος για εσάς. Ακούστε τι έχω να σας πω σαν φίλος: «ξεκινήστε να μαζεύετε sats, σήμερα» Αν το κάνετε ήδη, καλώς. Αν όχι, ξεκινήστε να μαζεύετε. Δεν είναι τόσο δύσκολο!

Γιατί είναι απαραίτητο το Bitcoin

Εμείς, ως κοινωνία, χρειαζόμαστε το Bitcoin περισσότερο απ’ ότι μας χρειάζεται αυτό. Το χρήμα είναι απαραίτητο εργαλείο για οποιαδήποτε μεγάλη συνεργασία. Είναι ένα σύστημα μέτρησης, είναι η λύση στο πρόβλημα των ανταλλαγών, είναι το όχημα για την αποθήκευση του πλούτου σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο και είναι και πολλά άλλα πράγματα. Εν ολίγης: το χρήμα είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει μια πολύπλοκη κοινωνία. Παρόλα αυτά, μια σειρά από οικονομικές κρίσεις και τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το ξέσπασμα του συγκεκριμένου ιού μας έχουν δείξει ξεκάθαρα πως το χρήμα μας είναι θεμελιωδώς εκτός λειτουργίας (κατεστραμμένο).

Το κυρίαρχο πρόβλημα με τα συμβατικά νομίσματα είναι όλη η εμπιστοσύνη που απαιτείται για να λειτουργήσει. Πρέπει να εμπιστευτούμε την κεντρική τράπεζα πως δεν θα υποτιμήσει το νόμισμα αλλά η ιστορία των παραστατικών νομισμάτων είναι γεμάτη από παραβιάσεις αυτής της εμπιστοσύνης. Satoshi Nakamoto

Ο ιός δεν μας θύμισε μόνο το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή αλλά επίσης μας αποκάλυψε πόσο εύθραυστες είναι οι αλυσίδες τροφοδοσίας και άλλα παγκόσμια συστήματα. Ειδικότερα, ανέδειξε την γελοιότητα του χρηματοπιστωτικού και νομισματικού μας συστήματος. Μέσα σε λίγες μέρες, αυξήθηκε η εκτύπωση νομισμάτων από δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια, σε προτάσεις κοπής πλατινένιων νομισμάτων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε απεριόριστο QE και άπειρα μετρητά. Οικονομολόγοι και πολιτικοί μιλάνε για την διάσωση της οικονομίας, την αύξηση ρευστότητας, την ποσοτική χαλάρωση, τις συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς, την διάσωση εκείνων που είναι πολύ μεγάλοι για να αποτύχουν (και πάλι) — και κάνουν ό,τι μπορούν για να παρατείνουν την αναπόφευκτη κατάρρευση, αποφεύγοντας παροιμιωδώς να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Ενώ τα κορακίστικα είναι φανταχτερά, οι επιπτώσεις είναι απλές: ένα απαραίτητο εργαλείο του πολιτισμού μας έχει λυγίσει κι έχει στραβώσει. Υπερπληθωρισμός είναι αυτό που συμβαίνει όταν αυτό το εργαλείο τελικά σπάσει μετά από συνεχιζόμενη πίεση. Υπερπληθωρισμός ή όχι, οι επιπτώσεις για το κάθε άτομο είναι πάντα οι ίδιες: τα χρήματα που εξοικονομείτε υποτιμώνται, η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται. Δεν έχει καμία σημασία αν τα χρήματα είναι κάτω από το στρώμα ή είναι σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο κόσμος έχει τρελαθεί και το σύστημα έχει διαλυθεί.Ray Dalio

Όπως, τόσο εύγλωττα, εξηγεί ο Ray Dalio: το οικονομικό μας σύστημα που βασίζεται στο χρέος είναι εγγενώς κατεστραμμένο. Το Bitcoin το διορθώνει αυτό. Το διορθώνει γιατί δεν βασίζεται στο χρέος. Το διορθώνει γιατί έχει αυστηρά περιορισμένη προσφορά. Το διορθώνει γιατί δεν μπορεί να παραχθεί αυθαίρετα· καθώς δεν υπάρχουν φύλακες, δεν υπάρχουν κεντρικές εξουσίες που θα μπορούσαν να το διαφθείρουν.

Το Bitcoin είναι το αντίδοτο στην σύγχρονη νομισματική ιστορία. Είναι απαραίτητο για να ισιώσει τον στραβό κόσμο των παραστατικών νομισμάτων.

Το καλύτερο χρήμα που είχαμε ποτέ

Οι νομισματικές ιδιότητες του Bitcoin έχουν σχεδιαστεί απ’ τα θεμέλια του έτσι ώστε να υπερέχουν έναντι όλων των άλλων χρηματικών φορμών. Είναι εξαιρετικά εύκολη η μεταφορά του, είναι τέλεια σπάνιο, έχει πολύ μεγάλη υποδιαίρεση, είναι εύκολο στην επιβεβαίωση γνησιότητας, έχει μεγάλη αντοχή, όλα τα νομίσματα έχουν την ίδια αξία και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην λογοκρισία. Όπως λέει κι ένας φίλος μου: το Bitcoin είναι υπερ-χρυσός που φτερουγίζει μέσα σ’ ένα ασταμάτητο PayPal. Είναι το καλύτερο χρήμα που είχαμε ποτέ.

Καμία κεντρική αρχή δεν απονέμει αυτές τις ιδιότητες στο Bitcoin. Αναδύονται φυσικά μέσα από το σύστημα του, ένα γεγονός που είναι τόσο όμορφο όσο και σημαντικό. Έτσι, το Bitcoin είναι το χρήμα του λαού: για τον λαό από τον λαό. Δεν ελέγχετε από κανέναν· μπορεί να ελεγχθεί και να χρησιμοποιηθεί από όλους.

Αγοράστε γη. Δεν μπορούν να φτιάξουν περισσότερη.Will Rogers

Ο Will Rogers είχε την σωστή σκέψη: η σπανιότητα έχει αξία. Ωστόσο, ως μέσο αποθήκευσης αξίας, το Bitcoin είναι ανώτερο από την γη (και τον χρυσό, σ’ αυτήν την περίπτωση) με πολλούς τρόπους. Κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να διακτινιστεί μέσα από το διαδίκτυο ή όποιο άλλο κανάλι επικοινωνίας. Το Bitcoin έχει την υψηλότερη αξία σε σχέση με όλα τα περιουσιακά στοιχεία καθώς είναι αγνή πληροφορία. Μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας την αξία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε Bitcoin και να διατηρήσετε την περιουσία σας ακόμα κι αν βρεθείτε γυμνοί.

Ενώ υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από το Bitcoin, οι παρακάτω ίσως είναι οι πιο εξέχουσες:

· Το Bitcoin είναι πολύ ακριβό

· Το Bitcoin έχει παλαιά τεχνολογία

· Είναι Bitcoin πολύ περίπλοκο

· Το Bitcoin είναι ριψοκίνδυνο και κερδοσκοπικό

· Το Bitcoin θ’ αντικατασταθεί από κάποιο άλλο νόμισμα

Ας τα δούμε εν συντομία ένα-ένα

Το Bitcoin είναι πολύ ακριβό: Αντιθέτως! Μην αφήνετε την προκατάληψη της μονάδας που λέει «χρειάζομαι ένα ολόκληρο νόμισμα» να σας κοροϊδέψει. Το Bitcoin είναι πολύ φτηνό ακόμα. Αν, ωστόσο, σκεφτόσαστε μ’ αυτόν τον τρόπο, είσαστε σε καλή παρέα. Οι άνθρωποι εξ αρχής θεωρούσαν πως το bitcoin είναι πολύ ακριβό. Αν η οπτική σας είναι ακόμα ριζωμένη στα παραστατικά νομίσματα, θα είναι πάντα πολύ ακριβό.

Το Bitcoin έχει παλαιά τεχνολογία: Πρώτα απ’ όλα, το Bitcoin είναι μια νομισματική ανακάλυψη και όχι τεχνολογική. Ο σκοπός είναι να αντικαταστήσει την νομισματική βάση στην κοινωνία μας — δεν είναι η επόμενη διάσημη εφαρμογή για το κινητό. Δεύτερον, το Bitcoin βελτιώνεται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι κυριολεκτικά αδύνατον να συμβαδίζει με όλες τις εξελίξεις σ’ όλους τους τομείς.

Το Bitcoin είναι πολύ περίπλοκο: Σύμφωνοι, το Bitcoin δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. (Αλλά ούτε το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα είναι) Ευτυχώς, όπως με όλες τις περίπλοκες τεχνολογίες, η χρήση δεν απαιτεί την κατανόηση σε βάθος. Αν την χρειάζονταν, πιθανώς να μην μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το smartphone, το διαδίκτυο ή να οδηγήσετε τ’ αμάξι σας. Όσο αφορά την χρήση, το Bitcoin γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο εύκολο. Όπως και η χρήση του διαδικτύου, πριν από δυο δεκαετίες, δεν ήταν και τόσο εύκολη, έτσι και η χρήση του Bitcoin μπορεί να γίνει μερικές φορές απαιτητική.

Το bitcoin είναι επικίνδυνο και κερδοσκοπικό: Μην κερδοσκοπείτε. Παραμείνετε ταπεινοί και ξεκινήστε να μαζεύετε sats. Αν αυτό δεν σας αρκεί, τι γίνεται με το γεγονός στο οποίο ένα χαρτοφυλάκιο με 5% bitcoin και 95% μετρητά, η απόδοση ξεπερνάει το ρίσκο σε μετοχές κάθε χρόνο τα τελευταία 6 χρόνια; Είναι ακόμα πολύ επικίνδυνο;

Το Bitcoin θ’ αντικατασταθεί από κάποιο άλλο νόμισμα: Το Bitcoin είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς και ο μοναδικός σοβαρός υποψήφιος της ψηφιακής σπανιότητας. Έχει τα καλύτερα αποτελέσματα δικτύου, έχει υψηλή ρευστότητα και η ασφάλεια του είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη. Τίποτα άλλο δεν είναι στο επίπεδό του και δεν θέλω καθόλου να σπαταλήσω ψηφιακό μελάνι για ονομάσω άλλα νομίσματα. Το μόνο που θα πω για τ’ αντίγραφα-γάτες του Bitcoin είναι αυτό: μην τα πλησιάσετε. Καθώς είναι δύσκολο ν’ αντισταθείτε στο τραγούδι των Σειρήνων για τα άλλα «σκατονομίσματα» (shitcoins), λέγονται έτσι για κάποιον λόγο. Το Bitcoin δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί. Είναι μια εξαρτώμενη από-την διαδρομή-εφεύρεση σ’ ένα περιβάλλον που ο νικητής τα παίρνει όλα.

There is bitcoin, and then there is shitcoin. Warren Davidson

Τα shitcoins είναι ένα αδιέξοδο. Μην πάρετε αυτόν τον δρόμο. Μόνο πόνος και θλίψη θα σας περιμένει εκεί.

Γιατί είναι ανώτερο να μαζεύεις Sats

Γράφοντας τώρα εδώ, με $1 αγοράζεις 14,488 sats. Ξοδεύεις $70 και είσαι ένας satoshi εκατομμυριούχος. Το Bitcoin είναι ακριβό. Τα sats είναι φτηνά.

Συσσωρεύω sats κάθε μέρα χάρη στο αυτόματο DCA

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το bitcoin έχει υψηλή διαιρετότητα. Ξανά, μην αφήνετε καμιά προκατάληψη να σας κοροϊδέψει: υπάρχουν αρκετά bitcoin για όλους. Αγοράζοντας μεγάλα ποσά bitcoin συνήθως οδηγεί στην προσπάθεια να χρονομετρηθεί η αγορά. Η συσσώρευση των sats αφαιρεί αυτήν την ψυχολογική πίεση. Ακόμα καλύτερα: υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που σας επιτρέπουν την αυτόματη διαδικασία συσσώρευσης των sats. Καθορίστε το και ξεχάστε το και η στοίβα θα μεγαλώνει αυτόματα. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε για την κατάλληλη ώρα, χωρίς τον ξέφρενο έλεγχο της τιμής, χωρίς την έκθεση σε κηδεμόνες.

Όλοι γνωρίζουμε την παλιά παροιμία: «ο καλύτερος χρόνος για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα» Η ίδια αλήθεια ισχύει και για την συσσώρευση των sats — μόνο που το Bitcoin δεν υπήρχε πριν 20 χρόνια. Τώρα είναι λίγο μεγαλύτερο των 11 ετών, άρχισε να εκρήγνυται σε παγκόσμια συνείδηση μόλις πριν από δυο χρόνια.

Η καλύτερη στιγμή για ν’ αγοράσεις bitcoin ήταν πριν 10 χρόνια. Η επόμενη καλύτερη είναι τώρα.

Η ουσία είναι αυτή: μην τιμωρήσετε τον εαυτό σας έχοντας 0% τοποθέτηση σε bitcoin. Δεν είναι πολύ αργά για να ανεβείτε από το μηδέν. Ξανά: δεν είναι πολύ αργά. Είναι νωρίς ακόμα. Προς το παρόν, μπορείτε ακόμα ν’ ανταλλάξετε άλλα νομίσματα με το bitcoin. Στο μέλλον, μάλλον θα χρειάζεται να τα κερδίζετε. Σκεφτείτε το έτσι: αν η τροχιά που βρίσκετε το Bitcoin συνεχιστεί, δεν θα υπάρχει κακιά στιγμή για ν’ ανταλλάξετε τα παραστατικά νομίσματα με bitcoin.

Το Bitcoin είναι ένα παιχνίδι συσσώρευσης. Όταν το αντιληφθείτε, η συσσώρευση των sats θα είναι η προφανής στρατηγική. Η ανελαστική προσφορά και η σχετικά μικρή κεφαλαιοποίηση της αγοράς καθιστούν το Bitcoin πιο ασταθές από τα άλλα περιουσιακά στοιχεία. (Παρόλα αυτά, συγκρινόμενο με τις πρόσφατες κινήσεις της παραδοσιακής αγοράς, το bitcoin είναι σχετικά σταθερό) Η συσσώρευση sats δίνει την δυνατότητα ν’ αγνοήσετε την αστάθεια της αγοράς. Ο στόχος είναι στην παθιασμένη συσσώρευση, όχι στην αγοραπωλησία.

Το Bitcoin είναι ένας νέος τύπος χρήματος ψηφιακός και ανεξάρτητος από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις ή τις εταιρίες. Είναι δύσκολο να τον κατάσχουν, να τον εμποδίσουν ή να τον πληθωρίσουν αλλά είναι εύκολο να το στείλεις σ’ όλον τον κόσμο. Είναι το χρήμα που δεν είχαμε ποτέ. Όσο περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό η τιμή του θ’ ανεβαίνει.Matt Odell

Αν εστιάσετε και κοιτάξετε την μεγάλη εικόνα τότε είναι φανερό πως η κίνηση της τιμής του Bitcoin είναι προς τα πάνω και προς τα δεξιά. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Ακόμα και με αυτήν την προς τα πάνω τάση ακέραια, η τιμή του Bitcoin πιθανώς να συνεχίσει να είναι ασταθής για κάποιο καιρό ακόμα. Η συμβουλή μου: αγνοήστε την τιμή. Ανεβείτε από το μηδέν. Ακόμα έχετε μηδέν sats στ’ όνομα σας; Σταματήστε να τεμπελιάζετε — ξεκινήστε να συσσωρεύετε!

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόσαστε:

• Μην κάνετε αγοραπωλησίες

• Ξεφύγετε από το μηδέν

• Αυτόματη αγορά με το Auto-DCA

• Όλοι νομίζουν πως έχουν αργήσει

• Μπορείτε ν’ αγοράσετε υποδιαίρεση του bitcoin

• Τα αξιόπιστα τρίτα μέρη (μεσάζοντες) είναι τρύπες στην ασφάλεια

• Ο χρόνος στην αγορά είναι καλύτερος από το χρονοδιάγραμμα της αγοράς

• Υπάρχει ο χρυσός και υπάρχει και ο ψεύτικος χρυσός — μείνετε μακριά από τα shitcoins

Ίσως σκεφτόσαστε πως δεν έχετε αρκετά χρήματα για να ξεκινήσετε να συσσωρεύετε sats. Αμφιβάλλω. Αν διαβάζετε αυτό, πιθανά να είσαστε στο επίπεδο 4 και άρα μπορείτε να ξοδέψετε ένα ή δυο δολάρια τη μέρα. Θυμηθείτε: ένα-δυο δολάρια σας αγοράζουν δεκάδες χιλιάδες sats. Υπάρχουν επίσης έμμεσοι τρόποι για να συσσωρεύετε sats όπως οι υπηρεσίες επιστροφής μετρητών που μπορούν να σας πληρώσουν σε sats. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε μια κακή συνήθεια και να ξεκινήσετε να συσσωρεύετε sats μ’ αυτά τα χρήματα. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια και τέτοια.

Τα Sats είναι ακόμα εξευτελιστικά φτηνά. Στοιχηματίζω πως σύντομα θα ‘ρθει ο καιρός που θα είναι αδύνατον ν’ αποκτήσετε με $1 μερικές δεκάδες χιλιάδες sats. Η αγοραστική δύναμη του δολαρίου φθίνει συνέχεια· η αγοραστική δύναμη του bitcoin, ιστορικά, ανεβαίνει. Ωστόσο, ακόμα και αν η τιμή του bitcoin εξακολουθεί ν’ ανεβαίνει δραστικά, πιθανώς ακόμα μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας μερικά sats με ένα $1 ή και λιγότερο, για το άμεσο μέλλον.

Το πιστεύετε ή όχι, μπορεί να πέσει ακόμα πιο χαμηλά

Είσαστε σκεπτικοί, το καταλαβαίνω. Κι εγώ ήμουν προβληματισμένος. Χρειάστηκα πολύ καιρό για να καταλάβω τι ακριβώς σημαίνει το Bitcoin. Χρειάστηκα ακόμα περισσότερο χρόνο για να εμπιστευτώ αρκετά αυτό το μαγικό διαδίκτυο χρήμα και ν’ αγοράσω λίγο. Μετά απ’ αυτό, χρειάστηκα λίγο καιρό για να σταματήσω την αγοραπωλησία και ν’ αρχίσω την συσσώρευση. Ελπίζω να σας γλιτώσω κάποιο χρόνο και πολύ πόνο καρδιάς μεταφέροντας σας το ακόλουθο: ξεκινήστε να μαζεύετε sats. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε και όσο πιο αυτόματη η διαδικασία, τόσο καλύτερα.

Έχοντας πει όλα αυτά μερικά σημεία που θέλουν προσοχή:

• Ξεκινήστε από χαμηλά. Μην βάλετε περισσότερα χρήματα απ’ όσα είσαστε διατεθειμένοι να χάσετε.

• Παραμείνετε ταπεινοί. Μην γινόσαστε άπληστοι. Μην υπερβάλλετε.

• Αν δεν είναι τα κλειδιά σου δεν είναι τα bitcoin σου (Not your keys, not your coins). Μην εμπιστεύεστε τους ενδιάμεσους θεματοφύλακες. Να θυμόσαστε πάντα πως τα έμπιστα τρίτα μέρη είναι τρύπες στην ασφάλειά σας.

• Don’t trust, verify. Μην εμπιστεύεστε, επιβεβαιώστε. Υποθέστε πως όλοι είναι απατεώνες.

• Κάντε την έρευνα σας. Το Bitcoin είναι ανοικτό από την φύση του, άρα είσαστε ελεύθεροι να μελετήσετε τι είναι και πως λειτουργεί. Εδώ επιμελούμαι μια αναλυτική λίστα πηγών αν χρειαζόσαστε να ξεκινήσετε από κάπου.

Δεν έχει υπάρξει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήστε να αποταμιεύετε σε bitcoin. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να μετατρέπετε συγκεκριμένο ποσό του τοπικού σας νομίσματος σε bitcoin, αυτόματα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα ή κάθε μέρα. Θ’ αποφύγω να κάνω συστάσεις εδώ γιατί μπορεί σύντομα να είναι ξεπερασμένες. Μόνοι σας θα βρείτε την υπηρεσία που σας ταιριάζει καλύτερα. Επικοινωνήστε με κάποιον απ’ το περιβάλλον σας που έχει bitcoin. Αν δεν γνωρίζει τι σημαίνει να μαζεύεις sats, βρείτε κάποιον άλλον καλύτερο. (και αν τύχει να είμαι εγώ αυτός, επικοινωνήστε μαζί μου)

Η κατοχή bitcoin είναι ένα από τα πιο ασύμμετρα στοιχήματα στ’ οποίο μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.

Vijay Boyapati

Παρόλο που το Bitcoin είναι μια επένδυση για το μέλλον δεν το αντιμετωπίζω ως κερδοσκοπική επένδυση. Επίσης δεν το βλέπω ως περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορεί να πωληθεί ξανά για δολάρια, ευρώ ή γιεν. Όπως λέει και το meme: Όταν είσαι έτοιμος δεν θα χρειάζεται να πουλήσεις τα bitcoin σου.

Ο Νεο έχει πάρει το πορτοκαλί χάπι και πέφτει στην κουνελότρυπα

Όταν είσαστε έτοιμοι

Η ανταλλαγή των παραστατικών χρημάτων με bitcoin είναι μια κίνηση από ένα εγγενώς ασταθές σύστημα σ’ ένα άθραυστο. Είναι μια διασφάλιση περιουσίας και μια ψήφος για ένα καλύτερο και πιο ειλικρινές βασικό επίπεδο κοινωνίας. Πιστεύω πως το bitcoin έχει ακόμα πολύ υψηλές δυνατότητες. Έτσι, όσο πιο σύντομα αρχίσετε να εκτίθεστε σ’ αυτό το αναδυόμενο χρήμα τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είσαστε για να επωφεληθείτε από την αυξανόμενη αγοραστική του δύναμη. Με άλλα λόγια: χρειάζεται να ξεκινήσετε να μαζεύετε sats όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ωστόσο, πιστεύω επίσης, πως θα κατανοήσετε το Bitcoin όταν είσαστε έτοιμοι. Συνεπώς, πιστεύω πως η πρώτη υποδιαίρεση του bitcoin θα σας συναντήσει μόλις είσαστε έτοιμοι να το δεχτείτε. Όπως λέει και η παροιμία «μπορείς να οδηγήσεις τ’ άλογο στο νερό αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιεί»

Θα μάθεις πως η κατοχή bitcoin απαιτεί προσωπική ευθύνη: θα πρέπει να κάνετε την δική σας έρευνα, να μάθετε πως να το χρησιμοποιείτε και πως να το αποθηκεύετε με ασφάλεια, και να κάνετε πολλά πράγματα μόνοι σας, που συνήθως, μέχρι τώρα γίνονταν από τρίτους. Στην ζωή τίποτα δεν είναι δωρεάν και η ελευθερία που παρέχει το Bitcoin συνοδεύεται από το τίμημα της προσωπικής ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση το Bitcoin είναι έτοιμο όταν είσαστε κι εσείς. Δεν θα φύγει και κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει από το να αποκτήσετε λίγα sats όταν είσαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αυτή είναι η ομορφιά του Bitcoin: θα είναι πάντα εδώ για εσάς, είτε το χρησιμοποιήσετε είτε όχι.

Σύμφωνοι, το Bitcoin είναι ένα παράξενο τέρας. Είναι περίπλοκο, είναι εντυπωσιακό, μπορεί, ίσως και να σας τρομάζει. Ωστόσο, όσο πιο σύντομα γίνετε φίλοι μ’ αυτό το παράξενο πλάσμα τόσο καλύτερα θα είσαστε εξοπλισμένοι για το μέλλον. Πιστεύω επίσης πως ο καλύτερος τρόπος να συμφιλιωθείτε είναι να ξεκινήσετε να μαζεύετε sats. Όπως είπε μια φορά ένας γέρος σοφός: «απλά αγοράστε bitcoin, δεν είναι τόσο δύσκολο»

________________________________________

Αποποίηση: Αυτό εννοείτε, αλλά φοβάμαι πως πρέπει να το κάνω ξεκάθαρο: Αυτές δεν είναι οικονομικές συμβουλές. Δεν είναι επενδυτικές συμβουλές. Γράφω αυτό το γράμμα για να έχω κάτι στα χέρια μου όταν άνθρωποι από το φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον με ρωτούν για θέματα του Bitcoin. Το εξέδωσα γιατί σκέφτηκα πως ίσως να φανεί χρήσιμο και σε άλλους. Αν δεν με γνωρίζεται στην πραγματική ζωή είμαι ένας τυχαίος τύπος από το διαδίκτυο. Θα μπορούσα κάλλιστα να είμαι ένας σκύλος. Πράξτε αναλόγως.

Αγαπητή οικογένεια, Αγαπητοί φίλοι by Nina is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. Based on a work at https://dergigi.com/2020/04/27/dear-family-dear-friends/. Permissions beyond the scope of this license may be available at https://dergigi.com/2020/04/27/dear-family-dear-friends/

________________________________________

Static Lightning Address: enoughporch99@walletofsatoshi.com

--

--

Nina_Hodl

I translate from English to Greek Educational & Philosophical context about #Bitcoin. Move slowly and don’t break things. enoughporch99@walletofsatoshi.com