Git & Source Tree -1

Notes
4 min readAug 28, 2015

--

Github ve Source Tree kullanarak repository oluşturma, clone etme ve commit işlemleri.

SourceTree, Atlassian‘ın çıkarmış olduğu, Git projelerinin yönetimini kolaylaştıran bir masaüstü uygulamasıdır.

New Repository

Öncelikle üye olduğumuz github hesabıyla New Repository diyerek yeni bir repository oluşturuyoruz.

Clone, uzak sunucudaki repository’imizi locale ya da localdeki repomuzu uzaktaki sunucuya kopyalama işlemidir.

Github’da oluşturduğumuz repository’imizin HTTPS clone URL’ni yandaki şekilde kopyalarak source tree üzerinde kullanabiliriz.

Source Tree’de File> Clone/ New diyerek ya da Clone simgesine tıklayarak aşağıdaki ekranı açıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda :

Source Path/URL’e githubdan kopyaladığımız URL’i yapıştırıyoruz.
Destination Path alanına Repository‘nin clone edileceği dizini seçiyoruz.
Name ile de Repository‘mizin local’deki ismini belirliyoruz.
Daha sonra Clone butonuna basıp bir süre bekliyoruz.

Source Tree’de clone

Repository’i localimize klonladıktan sonraki ekran görüntüsü şu şekildedir. Log / History sekmesinde repository’i üzerinde yaptığımız değişiklikleri görebiliriz.

Şimdi repository’imizin olduğu klasöre gidip oraya yeni bir dosya ekleyerek, source tree üzerinde oluşan değişime bakalım.
File Status sekmesinden Open Explorer diyerek ya da repository’inin üzerine sağ tıklayıp Show in Explorer diyerek repository’in bulunduğu klasöre gidebiliriz.

Aşağıda resimde göründüğü gibi DenemeGitProject isimli android projesini buraya kaydettiğim anda source tree bana Uncommitted changes şeklinde uyarı veriyor. Sol altta yer alan Unstaged files kısmında commit edilmesi gereken dosyaları görebiliriz.
Eğer mavi soru işareti şeklinde bir ikon varsa, bu dosyanın, projenin ilk defa karşılaştığı dosya olduğunu anlayabiliriz. Eğer sarı renkte ise önceden karşılaşmış fakat dosya içerisinde değişiklik yapılmış denebilir.
Bunlardan commit etmek istediklerimize tik koyarak Staged Files kısmına geçiriyoruz.

staged ve unstaged files

Staged Files’ı, commit etmeden önceki ön izleme gibi düşünebiliriz.
Commit işlemi, aşağıdaki resimde işaretlediğim, üst menüde yer alan Commit sekmesinden gerçekleştirilir. Sekmeye tıkladıktan sonra aşağıda gördüğünüz ekran açılır. Boşluğa Commit mesajımızı girdikten sonra Commit butonuna tıklayarak işlemi tamamlıyoruz.

commit

Commit ettikten sonraki ekran görüntüsü aşağıdaki şekildedir. Görüldüğü gibi mavi soru işareti olan dosyalar yeşil +’ya dönüşmüştür. Ayrıca push edilmesi gereken bir commit olduğunu göstermek amaçlı, menüdeki push butonunda ve Branches’in altındaki master sekmesinde yukarı yönde ok bulunmaktadır.

Şimdi Android Studio’da yazdığımız projenin sadece bir dosyasında değişiklik yapalım. Log/ History sekmesinde yine Uncommitted changes uyarısı çıkar. File Status sekmesine geldiğimizde ise durum aşağıdaki gibidir.

Diyelim ben, yanlış kod satırı yazdım. Sadece o satırı commit’lemek istemiyorum. Bunu Android Studio’da (ya da başka bir ide) düzeltebileceğim gibi silmek istediğim satıra gelip Discard line diyebilirim. Source tree’de yaptığım bu silme işlemi Android Studio’daki koda da etki eder ve oradaki satır da silinir.

Eğer son yaptığımız değişiklerin hepsini silmek istersek dosyaya sağ tıklayıp Discard diyoruz. Android Studio’da da Discard edilen dosyadaki son yapılan değişikliklerin silindiğini görürüz. O yüzden burada dikkatli olmak gerekli. !!

Diyelim ki, proje dosyalarımdan birisini bilgisayardan sildim. Source tree’deki görüntü aşağıdaki şekilde olur.

Delete file

Görüldüğü gibi bu da commit edilmesi gereken bir değişiklik olduğu için uncommitted changes yeniden göründü. Dosyayı staged files’a sürükleyip commit mesajını yazarak commitleyebilirim.

--

--