500 miljarder — vart ?
Riksbanken lämnade nyligen ett pressmeddelande att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna. Syftet är att upprätthålla kredit försörjningen till svenska företag.
Hade tillfället att äta lunch några dagar efter pressmeddelandet med en kreditchef på en svensk storbank så vi passade på att prata om detta “paket som Riksbanken kommit med”. Frågan som direkt upp är egentligen hur detta ska fungera. Banker har som vi alla vet deras kreditprövningsregler, krav om eventuell personlig borgen eller andra säkerheter för eventuella krediter vilket kan vara företagsinteckningar etc.
Dessa kreditprövningar och säkerhetskrav är relativt omfattande och det är inte troligt att man förändrar dessa över en natt när de genomsyrar det svenska banksystemet och lokala kontor och tjänstemän är utbildade i hur det “fungerar idag”.
Det råder en enorm tröghet i att förändra det och att säga “att vi lånar ut 500 miljarder kronor” till företagen men i den andra mening säga “bankerna får ta sitt samhällsansvar” får nog väldigt lite mening då det är stora regulatoriska interna krav och arbetssätt inom bankvärlden.
Jag har nu följt upp igen efter 4 dagar för att höra både från banker och företagare om de sett “röken av dessa 500 miljarder” men varken från bankerna eller från företagare hörs något alls.
I Riksbanken’s förklaring “Så fungerar Riksbankens lån till företag via bankerna” står det att läsa:
Vem ska ta motpartsrisken i pengarna som lånas ut? Staten eller affärsbankerna?
Bankerna.
Det betvivlar jag starkt, de som får ta risken är företagarna genom samma krav om säkerheter så som personlig borgen, företagsinteckningar etc. som innan corona krisen.
Har du märkt någon skillnad eller haft möjlighet att att diskutera eventuella nödvändiga lån från någon bank för att hålla din verksamhet igång ?
Jens Nylander
Vd och grundare Automile