Hur gick det till när 100 miljarders fonden investerade 280 miljoner kronor i Automile

Idag aviserar Automile att vi har stängt en ny finansieringsrunda om 280 miljoner kronor ledd av New York investeraren Insight Venture Partners. Existerande investerarna SaaStr, Point Nine Capital, Dawn Capital och Salesforce deltar. Är du nyfiken hur det gick till ?

Insight Venture Partners förvaltar över 100 miljarder kronor och är i särklass en av de större tillväxt investerarna i USA. Insight har investerat i en rad kända bolag så som Alibaba, Twitter, Delivery Hero, Docker, Parallels, Solarwinds, Trivago och många fler. I jämförelse förvaltar de kända svenska investerarna Creandum och Northzone tillsammans runt 13 miljarder kronor.

Allt började i somras när ett fåtal investerare undrade om vi ville träffas. Egentligen var det för tidigt då vi ännu hade 40 miljoner kronor kvar på banken och hade tänkt starta en process för nästa finansiering i början på 2018.

Under tidigt på sommaren hade vi knäckt säljmodellen i USA och märkte att vi behövde anställa säljare på löpande band. Jag beslutade mig därför att i en lågsäsong som juli att samtala med ett par investerare.

Efter ett par veckor kom det första erbjudandet och efter några ytterligare veckor i augusti hade vi flera erbjudanden att ta ställning till. Många kallar detta ett lyx problem men att sy ihop en finansieringsrunda på 280 miljoner kräver en detaljerad process där existerande och en ny investerare ska samverka och eventuella utköp av mindre investerare ska ske. Långa dagar, kvällar och helger där man slutgiltigen väljer en investerare att spendera de närmsta åren med.

Insight var oerhört nogranna vilket för mig var en otrolig resa där vi fick visa våra styrkor och som alltid ett par svagheter. Något som jag alltid varit nogrann med är kundnöjdhet och där kunde Automile uppvisa ett NPS värde på 87% (Net promotor score) vilket visar att vi bryr oss väldigt mycket om våra kunder stora som små.

NPS värde som Insight mätte under sin due diligence

Investeringen på 280 miljoner kronor är omfattande i svenska mått och som jämförelse skulle den utgöra nära 60% av Creandum’s först fond, Creandum I, som investerade tidigt i bolag så som Spotify, Cint, Edgeware etc utifrån en fond på 480 miljoner.

Nu när pengarna är på banken börjar det riktiga jobbet, att fortsätta bygga Automile till en global aktör och det är många hårda år kvar. Jag är otroligt tacksam för allt det hårda jobb alla på Automile lagt ner under de gågna åren och detta har vi gjort möjligt tilllsammans som ett team.

Pengarna kommer satsas på sälj, marknadsföring och nya produkter. Vi beräknas fyrdubbla marknadsaktiviteterna närmast omgående och anställa cirka 80 nya talangfulla och hungriga personer varav hälften i Sverige. Tveka inte att kontakta mig direkt jens@automile.com eller kolla in alla vår nya roller på vår hemsida.

Vi har även den senaste tiden rekryterat ett antal personer till vårt management team som förutom Jay Krishnan (VP Marketing), Don Erwin (VP Sales), Jacob Pontén (MD Europa), Thomas Hallin (Head of Sales Nordics) nu inkluderar:

  • VP Engineering | Magnus Hilding med ett förlutet från CloudCar och Sony
  • VP Finance | John McGuire med ett förflutet från Zendesk och Insightly
  • VP HR & Legal | Kommer presenteras under närmsta veckan

Bakom hörnet väntar även vår nya produkt som kallas AnyTrack som kan användas till spåra och hålla ordning på allt från maskiner, traktorer, fyrhjulingar, båtar, vattenskotrar etc.

AnyTrack enheten är precis som Automile’s övriga produkter super enkel att installera och komma igång med