Покращена схема винагороди вузла Nym

NYM Community (UA)
5 min readJun 8, 2024

--

Мережа Nym підтримується децентралізованою спільнотою операторів вузлів, і Nym тісно співпрацює з ними, щоб справедливо винагородити їхню роботу.

Перевага децентралізованої моделі для забезпечення конфіденційності очевидна: мережа з кількома стрибками через незалежні, глобально розосереджені сервери, які не підключаються. Однак проблема децентралізації полягає в тому, як забезпечити ефективну роботу різноманітної мережі операторів із високим рівнем трафіку та платоспроможними клієнтами. Ось тут і вступають у гру стимули для вузлів.

Вузли Nym винагороджуються за забезпечення конфіденційності, а також пропорційно їхній ролі, продуктивності та репутації. Мережа має п’ять рівнів вузлів: вхідні шлюзи , три шари змішаних вузлів і вихідні шлюзи . У поточній конфігурації мережі лише змішані вузли були винагороджені з пулу змішаного майнінгу, а шлюзи натомість отримували тимчасові гранти на обслуговування. Покращена схема винагород означає, що вузли, які обслуговують усі п’ять рівнів, будуть включені до набору винагород.

Нижче наведено деякі з основних подій, які відбулися за останній місяць, які покращили продуктивність, потужність і сталість мікснету. Це включає тестування продуктивності мережі, першу ратушу оператора , перше голосування спільноти, нову програму делегування та нову вдосконалену схему винагород для вузлів . Усе це відбувається разом із розгортанням програми NymVPN, яка стане першою комерційною програмою, яка працюватиме на платформі конфіденційності Nym.

Що робить децентралізовану інфраструктуру конфіденційності такою унікальною? Спойлер: це сила спільноти.

Нові висоти в продуктивності мережі

Мережа Nym можлива завдяки тому, що незалежні оператори керують вузлами Nym: вони є стороною постачання, що забезпечує користувачам у всьому світі справжню конфіденційність в Інтернеті. А вузли Nym нещодавно готуються задовольнити реальний попит: власний додаток NymVPN від Nym , який незабаром стане першим комерційним продуктом, який працюватиме в мікснеті Nym і перевірить його переваги.

Спільнота операторів Nym тісно співпрацює з основною командою Nym, щоб забезпечити найвищу якість послуг мережі. За кілька місяців до початку фази тестування альфа-версії NymVPN компанія Nym регулярно організовувала серію тестів «Форсаж», щоб перекачувати великі обсяги трафіку через мережу. У процесі роботи вузли допомогли Nym дізнатися багато про те, що може робити мережа.

Хороші новини? Мережа навіть не спітніла. Погана новина? Ми не досягли верхньої межі, тому досі не зрозуміло, який трафік може витримати мережа Nym. Щоб допомогти нам збільшити навантаження на мережу, нам, можливо, доведеться звернутися до спільноти Nym, щоб допомогти нам DoS або DDoS нашим операторам . Слідкуйте за майбутньою датою, щоб дізнатися про обмеження ємності мережі!

Тим часом команда Nym R&D продовжує роботу над вимірюванням і покращенням кількості клієнтів, які можуть обслуговувати вузли. Останні вимірювання показують подвоєння ємності при використанні майбутнього нового формату пакетів, але про це незабаром!

Програма делегування для нових операторів вузлів

Оператори змагаються за продуктивність, репутацію та (незабаром) місцезнаходження, щоб залучити трафік до своїх вузлів і отримати винагороду за свою роботу. Але конкуренція має свої межі, і іноді необхідно підштовхнути певну поведінку та загальну мережу до більш рівноправного та прагматичного розподілу ресурсів.

Нова програма Nym Delegations служить саме цій меті. Він призначений для завантаження нових високоякісних вузлів шляхом делегування частки NYM з казначейства компанії. Це дозволяє високопродуктивним і географічно необхідним вузлам бути включеними в «активний набір» і мати шанс отримати винагороду за свою роботу.

Будь-хто може запустити вузол Nym в принципі. Але для того, щоб бути включеним до «активного набору» та фактично маршрутизувати та змішувати трафік, вузол повинен добре працювати та мати хорошу репутацію (або частку ). Програма делегування також стимулює співтовариство операторів до встановлення вузлів у необхідних місцях, визначення пріоритетів певних постачальників VPS та виконання конкретних вимог для забезпечення найкращої якості обслуговування для кінцевих користувачів.

Винагороди від офіційних делегацій надходять до скарбниці громади Squad Wealth Fund , яка, у свою чергу, підтримує ініціативи громади Nym. Система винагород Nym, яка планується оновити, також має на меті краще стимулювати найвищу продуктивність для вузлів Nym.

Шлюзи, які будуть винагороджені

Шлюз — це вузол , який дозволяє вхід або вихід з мережі Nym mixnet. Досі ці вузли не були частиною системи винагород Nym, натомість отримували невеликі гранти за свою роботу. Однак вони відіграють вирішальну роль у забезпеченні якісних послуг VPN, тому винагорода більш ніж виправдана.

Включення шлюзів у систему винагород передбачатиме технічну зміну структури кожного вузла в мережі. Відповідно до нашої дорожньої карти, Nym рухається вперед, «згладжуючи» раніше окремі двійкові файли вузлів в єдиний двійковий файл вузла під назвою Nym Node l . По суті, кожен вузол Nym зможе функціонувати як вхідний шлюз, змішаний вузол або вихідний шлюз, залежно від того, як вони налаштовані їхніми операторами. Це дозволяє мікснету не тільки рандомізувати всі свої вузли в кожну епоху (кожну годину!), але також призначати ролі вузлів на основі вимог користувачів мікснету.

Оскільки всесвітнє покриття та вибір місця є важливою особливістю для більшості користувачів VPN, вузли Nym, які вибрали обидві ролі шлюзу, зможуть отримати набагато більше винагород для своїх операторів. З Nym VPN не за горами, ніколи не було кращого часу, щоб розпочати роботу з вузлом Nym.

Оновлена ​​схема винагород

Щоб додатково винагороджувати вузли, які сприяють більшому навантаженню трафіку та які несуть різні ризики оператора, тепер вузли додатково компенсуватимуться за обсяг виконаної роботи та пропорційно винагороджуватимуться за роботу шлюзів.

Усі вузли виконують основні функції в 5-рівневій мікнеті Nym. Однак, оскільки шлюзи виходу та входу безпосередньо піддаються відкритому Інтернету, вони, як правило, несуть більший тягар і мають більше проблем, ніж звичайні змішані вузли середнього рівня. Щоб розпізнати цю різницю, шлюзи виходу отримають більший відсоток винагороди за квиток, за ними йдуть шлюзи входу та міксноди.

NymVPN має два режими маршрутизації: приватніший 5-хоповий режим змішаної мережі та швидший 2-хоповий режим dVPN, у якому пакети даних надсилаються лише між вхідним і вихідним шлюзами. Залежно від того, через один або інший вузол маршрутизує трафік, винагорода за квиток розподілятиметься по-різному: для кожного квитка п’ять вузлів беруть участь у змішаному трафіку порівняно з двома для режиму dVPN.

Ці винагороди є доповненням до погодинної ставки за міксмайнінг і мають на меті стимулювати вузли пропонувати високу продуктивність, а не просто змішувати чи маршрутизувати.

Щоб дізнатися про нову схему винагороди Nym і її розрахунок, перегляньте презентацію Ігоря Смирнова на нещодавній ратуші (початок о 29:43). Це включає в себе моделі винагород Nym, розбиті з точки зору популярності вузла, незалежно від того, чи працює на вузлі вхідний або вихідний шлюз, і який режим VPN обслуговується. Майте на увазі, що цифри в презентації є прогнозними.

Конфіденційність займає село

Екосистема змішаної мережі, яку створює Nym, — це не просто будь-який продукт конфіденційності: це глобальна мережа постачальників послуг, які вірять, що лише децентралізована інфраструктура може забезпечити фактичний захист конфіденційності для людей у ​​всьому світі. Насправді централізовані служби конфіденційності часто створюють для користувачів більше ризиків, ніж засоби захисту, і в багатьох випадках активно порушують нашу конфіденційність. Як каже Нім, конфіденційність любить компанію, і потрібне село, щоб її захистити. Nym працює над стимулюванням до цього.

Nym радий продовжувати співпрацю зі своєю спільнотою провайдерів, слухати ваші відгуки та ідеї та розвивати схему винагород, щоб проект Nym був справедливим і стійким. Якщо ви зацікавлені приєднатися до нас, дізнайтеся, як керувати вузлом Nym . Якщо ви вже приєдналися, перегляньте новий форум спільноти та додайте свій внесок .

Буде багато, тому слідкуйте за оновленнями!

Ресурси

Приєднуйтесь до спільноти Nym

Discord // Telegram // Element // Twitter

Приватність любить компанію

English //中文// Русский // Türkçe // Tiếng Việt //日本// Française // Español // Português // 한국인// Українська

--

--