Стимулювання конфіденційності, а не стеження: вузли Nym затверджують мінімальну норму прибутку

NYM Community (UA)
6 min readMay 29, 2024

--

Вузли Nym сказали: вони хочуть мінімальної норми прибутку (PM) по відношенню до мережевих стейкерів.

Це перше голосування спільноти, яка спільно створює новий цифровий ринок, який стимулює конфіденційність, а не стеження. І це знаменує собою новий рівень зрілості для мережі Nym, оскільки вона переходить від фази досліджень і розробок до повноцінної комерційної платформи. Завдяки спільному прийняттю рішень самою мережею незабаром буде пропонуватися надійний захист конфіденційності як послуга.

Вузли Nym є глобальними операторами, які надають все більш цінну послугу: конфіденційність. Насправді, вони живлять, можливо, найдосконалішу платформу конфіденційності для інтернет-трафіку на сьогоднішній день: змішану мережу, що створює шум (NGM) . Змішуючи ваш трафік з трафіком інших людей, затримуючи передачу пакетів і додаючи прикритий трафік (шум), децентралізовані вузли Nym роблять вас практично неможливим для відстеження. На відміну від усіх інших VPN на ринку, це захищає від стеження як вміст вашого трафіку, так і метадані та шаблони зв’язку.

Але вузли Nym — це не просто постачальники послуг: це також зростаюча спільнота операторів. І під час свого першого акту управління спільнотою вузли Nym одноголосно заявили про підтримку мінімального PM для своєї роботи, 88% проголосували за. Зараз триває друге голосування, щоб визначити точний відсоток, який буде ратифіковано спільнотою вузлів Nym.

Отже, як відбулося це голосування і що воно означатиме для вузлів Nym, нинішніх і майбутніх?

Ратуша першого вузла Нім

Нещодавно основна команда Nym і спільнота операторів провели першу зустріч Nym Node Town Hall, щоб обговорити деякі основні оновлення та вдосконалення схеми винагороди вузлів Nym. Покращена схема включатиме вузли шлюзу в набір винагороди. Спільнота операторів зараз перевіряє пропозицію перед впровадженням.

Ратуша також відзначила започаткування форуму Nym як нової платформи управління. Завдяки форуму спільнота тепер голосує за ініціативи спільноти, а оператори можуть голосувати за зміни мережі. Це перший крок у плані управління громадою Nym. Слідкуйте за подробицями щодо нової системи винагород і процедур управління.

Але тепер настав час відзначити дещо особливе: перша дорога в управлінні вузлом щойно досягнута! Відбувається багатоетапне голосування між операторами вузлів і розпорядниками Nym Squad Wealth Fund (SWF) щодо введення в дію мінімального PM для операторів вузлів Nym. Хоча це лише початок управління спільнотою Nym, ось чому це такий важливий крок для здоров’я мережі та спільноти.

Розуміння мінімального PM для вузлів Nym

Подібно до блокчейнів, які стимулюють перевірку транзакцій або proof-of-work , вузли Nym можуть отримувати прибуток шляхом маршрутизації та змішування трафіку користувачів через мережу Nym mixnet, фактично змішуючи майнінг .

Вузли Nym отримують винагороду з пулу міксмайнінгу залежно від їх продуктивності та ставки. Винагорода покриває, по-перше, операційні витрати оператора, потім оператор отримує маржу прибутку і, нарешті, винагороди, що залишилися, діляться з людьми, які зробили ставку на їх вузол. Коротко кажучи: маржа прибутку (PM) — це дохід оператора після того, як його витрати були покриті, а винагороди, що залишилися, надходять його учасникам.

Крім того, що PM є основним джерелом доходу, оператори вузлів також конкурують між собою , щоб залучити делегації від спільноти. Таким чином, вузли з нижчими PM більш привабливі для делегаторів, оскільки вони пропонують вищий річний відсоток доходу делегатора (APY) . Якщо цю конкуренцію не контролювати, вона може призвести до гонки на дно , у якій оператори вузлів не зможуть залишатися конкурентоспроможними, встановлюючи PM, який принесе адекватну винагороду операторам.

У цьому сценарії програють усі: мережа Nym не менше, ніж її користувачі. Низький прибуток сприяє економії коштів, яка потім призводить до скорочення кутів, погіршуючи якість обслуговування всієї мережі. Ми бачили проблиски цього минулого року, коли все більше вузлів встановлювали 0% PM для залучення делегацій. Таким чином, мінімальний PM для всієї мережі може бути ефективним рішенням для захисту мережі, її користувачів і операторів від цієї динаміки.

Мінімальний PM в кінцевому рахунку забезпечує мінімальний і прийнятний дохід для всіх вузлів. Це може покращити перспективи експлуатації вузлів Nym і підтримати співтовариство операторів у їхній важливій роботі. Як правило для всієї мережі, воно надає перевагу тим, хто вкладає працю та час в експлуатацію основної інфраструктури, а не тим, хто пасивно робить ставку, делегуючи.

Мінімальний PM також може гарантувати, що оператори вузлів матимуть більші переваги та фінансові стимули для ефективної роботи. Економічно кажучи, цей механізм допомагає підтримувати своєрідний вузловий «середній клас», гарантуючи, що загальна мережа є широко децентралізованою, економічно стійкою для операторів і продуктивною для користувачів.

До мінімального голосування прем’єр-міністра

Дискусії щодо мінімального PM для вузлів Nym почалися минулого року, коли Вундербаєр, оператор вузла та колишній наставник програми делегування , порушив цю ідею основній команді Nym. Пізніше було проведено голосування в Telegram , яке засвідчило загальну прихильність цієї ідеї серед спільноти.

Тоді було виявлено, що деякі оператори встановлювали низькі PM (деякі на рівні 1% або навіть 0%) і витрати операторів, щоб залучити частку, а потім радикально підвищили витрати операторів незабаром після цього. Це змусило інші вузли наслідувати їхній приклад, підвищивши ймовірність перегонів на дно серед операторів вузлів.

У відповідь основна команда Nym встановила мінімальне та максимальне значення для PM, а також вартість оператора як м’яке підштовхування в інтерфейсі гаманця (PM від 4% до макс. 80%, а вартість оператора становить 40 NYM та 2000 NYM ). Це викликало розбіжності з боку операторів: одні бажали мінімального PM жорстко закодованого в ланцюжку, а інші висловили незгоду щодо мінімального PM в цілому.

Тепер це було винесено на голосування, і мінімальний PM для операторів вузлів у ланцюзі вже пройшов перший етап комунального управління. Голосування «так/ні» операторами вузлів Nym проводилося між 16–22 травня 2024 року з мін. 50% кворум. Результатом стало переважна більшість голосів спільноти за мінімальний PM для операторів вузлів ( 88% проголосували «за» ).

Другий крок мінімального голосування прем’єр-міністра

Встановлення мінімального PM насамперед впливає на співвідношення винагород між операторами та стейкерами (люди, які делегують ставки на вузлах і отримують частку своїх винагород). Зрештою, встановлення мінімального PM зменшить річний відсоток прибутку (APY) для делегування частки і, таким чином, вплине на спільноту Nym в цілому.

Громада Nym має скарбницю під назвою Squad Wealth Fund (SWF). Цей фонд поповнюється за рахунок винагороди за ставки, отримані від Програми делегацій Nym , яка робить ставки на високоефективні вузли. Як і всі інші делегування, встановлення мінімального PM також вплине на дохід SWF. Чим вищий мінімальний PM, тим різкіший вплив: якщо ввести мінімальний PM 50%, дохід SWF впаде вдвічі.

Цей графік ілюструє вплив мінімального PM . Перший стовпчик показує доходи SWF і частку винагород, отриманих операторами після першого кварталу Nym Squad League (NSL). На той час Казначейство Nym делегувало 32 мільйони NYM, які накопичили 457 тис. NYM винагороди за ставки. Із середньою маржею прибутку 7%, це призвело до того, що загальна винагорода оператора склала лише 34 тис. NYM, які розподілили між 120 вузлами-учасниками. Наступні два змодельованих сценарії показують частку однакових загальних винагород, але з мінімальним PM 20% і 30% відповідно.

У відносному вираженні це матиме більший позитивний вплив на винагороди операторів (підвищуючи їх загальну суму приблизно на 200% і 300% відповідно), ніж негативний вплив на доходи SWF (які впадуть на 14% і 25% відповідно). Проте в абсолютному вимірі вплив на доходи SWF все ще є значним, оскільки Фонд є основним джерелом фінансування внесків спільноти , включаючи локалізацію вмісту, децентралізоване модерування каналів Nym по всьому світу, інструменти для створення та багато іншого.

З цієї причини розпорядники спільноти SWF, а саме члени спільноти на рівні Німджа та Шинобі, тепер запропонують граничне значення мінімального PM. Варіанти в таблиці для мінімального PM: 5%, 10%, 15%, 20%, 25% і 30%. Щойно розпорядники фонду ухвалять рішення про мінімальний PM, він буде ще раз представлений спільноті операторів вузлів Nym для остаточного голосування, що визначає мінімальний PM, який повинен встановити кожен вузол.

Голосування Німджаса та Шинобіса відкрито сьогодні , 29 травня 2024 року .

Що далі для управління громадою Nym?

Це хвилюючий час для спільноти Nym. Це лише перший крок у новому процесі комунального управління зацікавленими сторонами в економіці Німа. Слідкуйте за результатами найпершої ініціативи з управління основною спільнотою Nym і докладнішою інформацією про основну систему управління. Тим часом приєднуйтесь до розмови на форумі Nym, ставте запитання та обмірковуйте переваги стати оператором вузла Nym.

Ресурси

Приєднуйтесь до спільноти Nym

Discord // Telegram // Element // Twitter

Приватність любить компанію

English //中文// Русский // Türkçe // Tiếng Việt //日本// Française // Español // Português // 한국인

--

--