Sockerfri skola - det dummaste jag hört

Att göra en skola sockerfri är kontraproduktivt eftersom det inte minskar sockret utan bara försämrar kontrollen på det. Mer idrott är enda sättet att tackla problemen med folkhälsa och övervikt.

Tydligen går jag på en skola som sedan augusti är en “sockerfri skola”. Det blir ingen lingonsylt till köttbullarna. Inga kanelbullar i cafeterian. För mig är själva förbudet ingen jättestor grej, jag tränar mycket och skulle inte påverkas så mycket av förbudet, eftersom mitt sockerintag ändå inte är stort. Jag kan klara mig utan en kanelbulle då och då, även om det är gott. Och köttbullarna kan ätas lika bra utan sylt, även om det inte är samma sak.

Jag är helt för att man vill förbättra folkhälsan. Vi blir tjockare och tjockare idag, och övervikt är ett stort samhällsproblem som kostar sjukvården massor med pengar. Men att förbjuda socker är det dummaste jag hört. Vad är poängen med sockerförbudet?

“Att ta bort sockret är kontraproduktivt”

Elever kommer inte att sluta äta sockerprodukter bara för att de inte säljs eller serveras i skolan. Det finns flera kiosker inom några minuters avstånd. McDonalds finns mindre än 10 min gångväg från skolan (vilket är ett vanligt lunchstället för de som inte äter skolmaten. Att ta bort sockret är då kontraproduktivt eftersom man får mindre kontroll på det om man förbjuder det. Risken är att sockerintaget ökar

Förbud har aldrig varit en framkomlig väg. Folk cyklar mot rött även om det är förbjudet. Folk dansar även om det kräver danstillstånd (som ska avskaffas nu). Folk har varit homosexuella innan det var tillåtet. Förbud är i 99% av fallen dåliga eftersom det begränsar. Jag är mer ett fan av “morötter”.

“Öka idrotten i skolan, så enkelt och effektivt”

Folkhälsan är ett stort problem, och hur löser man det? En viktig del är att öka idrotten i skolan, så enkelt och så effektivt. Fysisk aktivitet varje dag för alla, så löser vi många problem med en stillasittande livsstil. Även möjligheterna till spontanidrott måste bli fler, ex. genom att ha idrottssalen öppen efter skolan, och alla som kommer dit kan göra ungefär vad de vill. Fysisk aktivitet är det enda riktiga som löser problemen med övervikt, så varför inte fokusera på det istället för att straffa alla, även de som har en hållbar livsstil. Målet måste väl vara att alla ska må så bra som möjligt?