Uniswap Kullanım Rehberi — Obi Wan

Obi Wan
6 min readAug 2, 2020

--

Merhaba ben Obi Wan, bu yazımda sizlere popüler merkeziyetsiz borsalardan biri olan Uniswap kullanımı hakkında basit ve anlaşılır şekilde adım adım bilgi vermeye çalışacağım. Umarım okuyan herkes için bilgilendirici ve faydalı olur.. Hadi başlayalım.

Son günlerde kripto para ekosisteminde her yerde adını sıkça duyduğumuz DeFi(Decentralized Finance) yani Merkeziyetsiz Finans kavramının hayatımıza hızlı girişinden sonra, merkeziyetsiz borsalar çoğu kişinin sıklıkla kullandığı ve bahsettiği bir konu haline dönüştü. Konu bu şekilde ilerleyince birçok kişinin sorduğu soru bu merkeziyetsiz borsaların nasıl kullanılacağı oldu.

Google’a Uniswap araması yaptığınzıda en başta reklamlı sahte site çıkıyor. Buna çok dikkat edin lütfen. Websitesi linkini en az 2 kere kontrol edin. Doğru site: https://app.uniswap.org olacak bu çok önemli.

Uniswap Nedir?

Uniswap, herkesin anlayabileceği basit bir dille anlatmak gerekirse Ethereum ERC-20 tabanlı token alışverişi yapabileceğimiz merkeziyetsiz bir borsadır. Uniswap ilgili tokenların likidite rezervlerini tutarak direk olarak bu rezervlere karşı işlem yapılmasını sağlar. Likidite rezervlerine katkıda bulunan kişiler ise işlem ücretlerinden belli bir pay alır.

Şu günlerde birçok proje öncelikle Uniswap üzerinden piyasaya açılıyor. Bu yüzden piyasa takibi ve trendleri yakalamanız açısından Uniswap kullanımının önemli olduğunu ve fark yaratacağını düşünüyorum.

1.Adım

Bir Cüzdana Sahip Olmak

Öncelikle Metamask gibi bir cüzdana sahip olmanız gerekmektedir. Ben Metamask kullanıyorum fakat siz başka bir cüzdan da kullanabilirsiniz. Bu gibi cüzdan kurulumlarında bir çok sahte uygulama var o yüzden orijinal sitesi üzerinden indirdiğinize emin olun.

Yüklediğiniz Metamask uygulaması üzerinden gerekli hesap açılışını yapın ve size kurulumda verdiği 12 kelimeden oluşan cüzdan anahtarını muhakkak güvenli bir yerde saklayın. Yarın öbürgün cüzdanınıza erişememeniz durumunda 12 kelimelik anahtar size giriş sağlayacaktır. Metamask veya diğer uygun cüzdanlardan birine sahip iseniz 1.adımı tamamdır.

2.Adım

Sahip Olduğumuz Cüzdana ETH göndermek.

Bu aşamada yapmamız gereken açmış olduğumuz cüzdana Uniswap’ta kullanmak istediğiniz miktarda Ethereum’u göndermek.

Solda paylaştığım görselde Metamask eklentisi üzerinden sahip olduğumuz cüzdanın görüntüsünü görebilirsiniz. Belirttiğim alanda bulunan yerde cüzdanımıza ait adres mevcuttur. Buraya tıklayarak otomatik kopyalayabilirsiniz. Kopyaladığınız bu alanı borsada bulunan ‘Withdraw’ ya da ‘Para Çekme’ sekmesinde ki hedef Ethereum adresi alanına yapıştırabilirsiniz. Yapacağınız işlemler için bir miktar fazla Ethereum göndermeniz faydalı olacaktır. Şu günlerde Ethereum fee’leri çok yüksek. Ufak bir miktar fazla bulundurmak iyi olacaktır. Bu işlemi de gerçekleştirdiğiniz zaman Metamask adresinize Ethereumlar bir süre sonra gelmiş olacaktır. Bunu yaptığınız zaman 2.Adımıda tamamlamış olacağız.

3.Adım

Cüzdanımızı Uniswap’e bağlamak

Bu aşamada aşağıda görselini görebileceğiniz gibi ‘Connect to a wallet’ bölümünden önceden açtığımız cüzdanımızı Uniswap’e bağlayacağız.

Yukarıdaki alana tıkladıktan sonra ekranımıza aşağıdaki gibi bir ekran açılacak buradan kullandığımız cüzdanı seçeceğiz.

Soldaki görseldeki aşamayıda tamamlayıp sağ üstte cüzdan adresinizi gördüyseniz herşeyi doğru yapıyorsunuz demektir. Bundan sonraki aşama al-sat işlemi yapmaktır.

4.Adım

Uniswap’ta gözükmeyen coinleri eklemek

Direk al-sat işlemine geçmeden önce ufak ama önemli bir bilgiyi 4.adımda anlatmak isterim. Uniswap’e cüzdanımızla bağlandığımızda ana ekranda aşağıda eklediğim şekilde bir ana sayfa göreceksiniz. Bu alanda üst taraftan(From) değişimini yapmak istediğiniz coin’i seçiyorsunuz elde etmek istediğiniz coini ise alt taraftan (To(estimated)) seçiyorsunuz.

To(estimated) alanından Select a Token yani Token Seç kısmından seçeceğiniz coini bulabilirsiniz. Bazı durumlarda bulamazsınız, bu aşamada kendinizin eklemesi gerekiyor. Peki nasıl?

Select a Token’a bastığımız zaman soldaki ekran karşımıza çıkacak. Buradan ilgili coini aratabilir mevcutsa seçebilirsiniz. Bazı durumlarda seçmek istediğiniz coin listede olmuyor bu durumda kendiniz eklemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bir sonraki görselde bulabilirsiniz.

Etherscan sitesinden ilgili coinin ismini arama yerine yazarak aşağıdaki görsel gibi karşınıza çıkacak alanda ‘Contract’ alanında bulunan adresi kopyalayarak yukarıdaki görselde göreceğiniz gibi Uniswap’te Select a Token sekmesinde ki arama alanına yazarak görebilir ve ‘Add’ diyerek listeye ekleyebilirsiniz.

Bu aşamalarıda hallettikten sonra artık istediğiniz coin ile ilgili işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 5.Adımda bunu anlatacağım.

5.Adım

Uniswap’te Swap İşlemi Gerçekleştirmek

1.Bu aşamada yapacağımız yukarıda da bahsettiğim işleme ait tüm detayları doldurduktan sonra aşağıdaki görseldeki alandan ‘Swap’ tuşuna basmak ve işlemi başlatmak.

2.Swap işlemini başlattıktan sonra otomatik olarak karşımıza Metamask sayfası çıkacak, bazen ilk defa işlem yaptığınız coinler için izin isteniyor. Çok ufak miktar ödeyerek bu işlem kilidini açıyorsunuz. Görselini aşağıda paylaşıyorum. Örn: $0.06

Bu görsel internetten alınmıştır.

3.Yukarıdaki kilidi kaldırmak için onay verip işlemi tamamladıysanız artık asıl işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Swap’ten sonra karşınıza çıkacak olan Metamask ekranından 2.bir onay vererek işlem için harcamak istediğiniz fee’yi belirlemelisiniz. Karşınıza çıkan ekran aşağıdaki gibi olacak. Bu ekranda Gas Fee gözüküyor mevcut fee’yi onaylayıp işlem yapacaksanız direk onaylaya basarak devam edebilirsiniz. Ama farklı bir fee ile işlem yapmak istiyorsanız yuvarlak içine aldığım Edit kısmına bakarak belirlediğiniz Fee’yi seçebilirsiniz.

Edit’e basarak Fee miktarını seçmek istediğinizde aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Slow(Yavaş), Average(Ortalama), Fast(Hızlı)seçeneklerinden birini seçerek işlem için ödediğiniz fee’yi ve bununla orantılı şekilde işlem hızını seçebilirsiniz. Son günlerde Ethereum ağında işlem yapmak bildiğiniz gibi çok pahalı, ne yazık ki şu günlerde fee’ye epey bir ödeme yapılıyor. Burada tabiki seçenek sizin. Ayrıca Metamask hesabınızda her zaman fazladan bir miktar Ethereum olmasını öneririm işlemlerde ki fee ödemelerinde sıkıntı yaşamazsınız.

Yukarıda ki işlemleri tamamladıktan sonra onaylıyorsunuz ve Uniswap’te yapmak istediğiniz al-sat onaylanmış oluyor ve işleme alınıyor seçtiğiniz işlem hızına göre bir süre sonra cüzdanınıza ilgili coinler gelmiş olacaktır. Pariteleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

6.Adım

Havuza Likit Eklemek

Uniswap üzerinden Pool’lara likit eklemek bir diğer gelir modellerinden biridir. Uniswap’ta herhangi bir coin için sisteme likit ekleyebilir ve bunun karşılığında yüklediğiniz miktar ile orantılı olacak şekilde yapılan tüm işlemlerden belli bir oranda ödeme alırsınız.

Aşağıda paylaştığım görselde ki gibi ana ekranda karşımızda bulunan işlem sekmelerinden Pool yazısını seçiyorsunuz ve Add Liquidity diyorsunuz.

Ardından aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkacak buradan Input yazan kısımdan havuza eklemek istediğini ETH miktarını seçiyorsunuz ardından Supply diyerek işlemi gerçekleştiriyorsunuz. Yuvarlak içine aldığım kısımdan ise ‘Share of Pool’ yani havuzdan likit sağlayacağınız miktar karşılığında alacağınız oranı görüyorsunuz.

Havuzdan likit çekmek istediğinizde ise ‘Remove’ butonuna basarak çekebilirsiniz. ‘Your Position’ kısmından ise mevcutta varsa pozisyonunuz, görebilirsiniz.

7.Adım

Slippage Nedir? ve Uniswap’te Ayarlanması

Slippage, Türkçe adıyla Slipaj para piyasalarında emri verdiğiniz fiyat ile emrin gerçekleştiği fiyat arasındaki farklılığı temsil eder. Burada ayarlayacağınız slipaj oranı yükseldikçe kazanacağınız miktar genellikle negatif yöndedir. Yani slipaj miktarını küçük tutmak fiyat-emir oranını çok şaşmayacaktır. Fakat yüksek tutarsanız verdiğiniz emir ile elde edeceğiniz miktar %99 oranda negatif yönlü olacaktır yani daha düşük karşılığını alacaksınız. Uniswap ana ekranında sağ üstte göreceğiniz ayarlar kısmından Slipaj oranını ister elle ister ise seçeneklerden ayarlayabilirsiniz.

Transaction Deadline ise belirlediğiniz sürede gerçekleşmeyen işlemlerin iptalini gösteriyor. X dakika içinde gerçekleşmeyen işlemler ağ ücretini keserek iptal ediliyor.

Toggle Expert Mode ise slipaj oranını yüksek kullanmak isteyenler için.

8.Adım

Uniswap.info

https://uniswap.info/home adresine giriş yaparak istediğiniz coinin likit ve diğer detaylarına ulaşabilirsiniz. Burayı sürekli takip etmenizde fayda var havuzda likidite azaldığında elinizdeki coinleri Ethereum’a çeviremeyebilirsiniz.

Umarım bu yazı herkes için açıklayıcı ve faydalı olmuştur.

Twitter: https://twitter.com/obiwancoin

Instagram: https://www.instagram.com/obiwancoin/

Okex borsasına kayıt: https://www.okex.com/join/1964351

Binance borsasına kayıt: https://www.binance.com/en/register?ref=17329813

--

--