De ce „Propriul De Ce” te ajută să îți găsești răspunsul tău la întrebarea „De ce merită să trăiesc?”

Octavian Bolocan
6 min readNov 14, 2019

--

(english version/ varianta în engleză)

Citește mai departe dacă vrei să:

  • Înțelegi ce înseamnă să ai propriul „de ce”
  • Faci un pas înainte către a te auto-împuternici (vine de la self-empower în engleză)
  • Îți creezi o experiență unică pe care ți-o oferă procesul de a-ți descoperi propriul „de ce”

Propriul „de ce” este parte din conceptul „Cercul de Aur” pe care l-am găsit la Simon Sinek. Are un Ted Talk cu milioane de vizualizări pe YouTube pe care îl poți vedea aici ca să îți dai seama despre ce e vorba rapid.

Dacă nu ai văzut încă acest Ted Talk, chiar ți-l recomand, aduce niște perspective care te pot ajuta în multe situații din viața ta. Poți seta subtitrări în limba română direct din YouTube, iar traducerea este foarte bine făcută.

Chiar dacă pentru orice organizație sau afacere este valoros și util să folosească aceste concepte în practica lor de zi cu zi, pentru o ființă umană a-ți găsi „propriul de ce” este genul acela de experiență care poate duce la transformarea propriei vieți.

Într-un mod specific, ajută la transformarea propriei vieți pentru că „propriul de ce” poate fi interpretat chiar ca și unul din motivele pentru care merită să trăiești. Am ajuns la această concluzie într-un mod neașteptat, pe care îl vei găsi mai jos.

Conform site-ului lui Simon Sinek, definiția propriului „de ce” este scopul, cauza sau convingerea care ne motivează pe fiecare dintre noi.

Din punctul meu de vedere, este o definiție îndeajuns cât să înțelegi cam despre ce vorba.

Ce urmează să descoperi este ce înseamnă să îți găsești propriul „de ce” și cum ai putea să descrii sentimentul de a-ți ști propriul „de ce”.

Cam așa arată un moment în care simți recunoștința pentru că ai făcut ceva pentru tine care te auto-împuternicește (cum ar fi să îți gășești propriul „de ce”)

Pentru mine, experiența de a-mi găsi propriul „de ce” a fost una de auto-împuternicire. Mi-a adus multe momente de „aha” pe care le-am simțit în tot corpul în timp ce treceam prin ea. Odată ce procesul s-a încheiat, mi-am dat seama că am înțeles ce m-a motivat cu adevărat în situațiile cele mai semnificative din viața mea.

În plus, propriul „de ce” funcționează ca un reper sănătos pe care îl poți folosi în a-ți alege lucrurile pe care vrei să le faci și în care și găsești determinarea de a le duce la bun sfârșit.

Practic, a-ți găsi propriul „de ce” este o mare favoare pe care tu ți-o faci ție și care, de fapt, te ajută pentru tot restul vieții tale.

întrebarea care vine este

Dar totuși, pe lângă definiția pe care am găsit-o, ce *înseamnă* să îți știi propriul „de ce”?

Răspunsul pe care l-am găsit și pe care l-am și simțit ca fiind adevărat este:

Documentându-mă un pic pe net pentru ca acest articol să te ajute să înțelegi de ce este valoros, util și important să îți găsești propriul „de ce”, am căutat pe Google „reasons to live” (motive pentru a trăi). Spre surprinderea mea, majoritatea rezultatelor erau despre de ce merită să trăiești atunci când simți că nu mai ai pentru ce trăi și te gândești la sinucidere.

Știind un pic despre cum funcționează algoritmul de căutare de la Google, a fost un pic șocant să îmi dau seama că astea erau rezultatele pe care oamenii le-au găsit ca fiind cele mai relevante.

Primele rezultate ale căutării pe Google la „reasons to live” (motive pentru a trăi în engleză), pagină accesată la 7 Noiembrie 2019.

Cu un pic de umor negru, concluzia este că chiar poți să îți găsești motivul pentru care merită să trăiești fără să contemplezi sinuciderea.

A-ți înțelege motivele pentru care trăiești este valoros și util indiferent de circumstanțele vieții tale.

Deși există posibilitatea ca momentele grele ale vieții să te ajute să îți găsești adevăratele motive pentru care merită să trăiești, nu este deloc obligatoriu să treci prin ele ca să ajungi la înțelegerea a de ce merită să trăiești. Chiar poți să știi și să înțelegi de ce merită să trăiești și să te bucuri de viața ta în același timp.

Simon Sinek, David Mead și Peter Docker au scris cartea „Descoperă-ți propriul de ce”, care explică (cu multă eleganță și stil, din perspectiva mea), procesul prin care îți poți găsi „propriul de ce” atât pentru tine, ca persoană, cât și ca echipă, grup sau organizație (în partea a 2-a a cărții). În Românește este tradusă de către Editura Publica și o găsești online sau în librării. Eu am găsit-o fizic atât în Cărturești cât și în Diverta. O căutare pe Google, după titlu este îndeajuns cât să o găsești. De asemenea, este tradusă în mai multe limbi.

Dacă vrei să afli mai multe despre această carte, îți recomand cu drag canalul Productivity Game pe YouTube, în care găsești un rezumat al cărții:

8 motive pentru care este valoros, util și important să îți cunoști propriul „de ce”

1. Te poți baza pe „de ce”-ul tău ori de câte ori ai de luat o decizie. Funcționează ca și criteriul tău personal care te ajută să faci cea mai potrivită alegere, în special în cazurile în care ai 2 sau mai multe alternative pozitive pentru tine.

2. Este elementul care îți creează un context prin care decizi dacă ceea ce ți-ai propus să faci o faci pentru că vrei sau o faci pentru că „trebuie”. Dacă ceea ce „trebuie” nu este inclus în „de ce”-ul tău, atunci meriți să alegi ceva diferit în acea situație.

3. „De ce”-ul face diferența în momentul în care 2 persoane diferite fac același lucru: o persoană ceva pentru că își dorește și este motivată și inspirată iar cealaltă se chinuie, nu înțelege *de ce* sau se plictisește de aceeași activitate.

4. Este o propoziție care pur și simplu te conectează la cine ești cu adevărat, indiferent de trecutul tău și necondiționat de cum ți se pare că este viața ta acum

5. Este unul din motivele pentru care ai sentimentul de împlinire atunci când faci ceva și de ce nu îl are toată lumea la fel

6. Este impulsul din spatele sentimentului pe care îl ai atunci când te simți bine că faci ceva constructiv pentru altcineva

7. „De ce”-ul tău contribuie la acele momente în care simți că trăiești cu adevărat. Cunoscându-ți propriul „de ce”, îți poți crea mai multe astfel de momente

8. Este un răspuns pragmatic la întrebarea „pentru ce trăiesc?”. Cum a spus și Mark Twain, „2 dintre cele mai importante zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și ziua în care înțelegi *de ce*”.

Captură de ecran din canalul de YouTube Productivity Game

A-ți descoperi propriul de ce este un pas semnificativ în a face progres în viața ta.

Dacă îți place ideea de a te auto-îmbunătăți atunci găsește-ți propriul „de ce”.

Uite cum poți îți poți descoperi propriul „de ce”:

1. Ia-ți cartea „Descoperă-ți propriul de ce”. Găsești tot procesul detaliat în ea. Ori mergi într-o librărie și o cumperi, ori o comanzi online. Există și varianta în engleză dar cei de la editura Publica au făcut o treabă foarte bună cu traducerea ei.

2. Pe site-ul lui Simon Sinek găsești și un curs online pentru a-ți găsi propriul „ de ce”. Eu nu l-am urmat pentru că a fost suficientă cartea pentru mine dar, dacă îți place să înveți din cursuri online, ai și varianta aceasta.

3. Dacă vrei, putem lucra împreună, într-o sesiune 1-la-1 de lucru online să îți descoperi propriul „de ce”. Pe mine mă găsești la octashift.com sau pe e-mail, la octavian@octashift.com

Orice alegi, mă bucur din toată inima pentru că știu că îți vei oferi tu ție o experiență de creștere autentică și posibilitatea de a aduce mai multă claritate în toate aspectele vieții tale.

Îți doresc auto-împuternicire și să faci progrese într-o viață deja împlinită pe toate planurile!

P.S. Dacă deja ți-ai găsit propriul „de ce” și a fost valoros pentru tine, îți recomand noua carte a lui Simon Sinek, „The Infinite Game”. Are mult mai mult sens să o citești după ce ți-ai descoperit „de ce”-ul.

--

--

Octavian Bolocan

Bringing relief and understanding so that we have more authentic joy in this world. Founder @ octashift.com. ThetaHealing Practitioner. Gene Keys guide.