Payung Petronas

Translation dari laman web OhMedia — Luahan Bekas Pekerja Stesen Petronas Tentang Isu Payung
Salam 1 Malaysia

Saya tertarik untuk menulis di ruangan ini..mengenai isu hangat “PAYUNG” yang dipr0mosikan oleh syarikat gah di Malaysia iaitu PETRONAS.. Saya yang merupakan salah seorang BEKAS STAFF PETRONAS STESEN SERVIS & JUGA MERUPAKAN SEORANG PELANGGAN.. Sepanjang perkhidmatan saya yang bermula sepanjang cuti semester ini…boleh dikatakan ia pengalaman buruk bagi saya dan teman2…bila mana..syaa sebagai pekerja…

Saya merupakan merchandiser di salah sebuah stesen di ibu kota .. sebagai seorang pekerja “part time” yang behadapan dengan pelanggan .. saya berasa amatlah malu bekenaan hal ini … bayangkan .. kuantiti payung yang datang adalah depends on quantity minyak yang kita jual .. dan payung itu hanya akan dihantar seminggu sekali.. (if im not mistaken) .. pada awalnya..kami sebagai staf menyambut baik sambutan ini .. tapi setelah hampir 2 minggu .. kami mula merasakan kehangatannya ..

Saya dihina dengn perkataan “bangang” dan “fuck u” rentetan hal ini .. kawan saya pula dihadiahkan dengan kad yang telah dikoyak-koyak beserta resit dilemparkan kemukanya … ada juga diantara kami diugut …contohnya….”aku keluarkn hal ini dalam Facebook.Aku burukkan Petronas ko ni.Service entah apa — apa .. payung tiada jangn buat” ada pula yang dengan gah nya berkata “ disebabkan kes payung ini .. saya tak nak isi minyak di Petronas..menipu..ni sy datang hanya nak redeem..”
Apakah salah kami sebagai pekerja dilakukan sedemikian .. adakah begitu hina bagi kami utk diperlakukan sedemikian ..

Wahai pelanggan yang saya hormati .. cubalah mengerti luahan hati ini..kami hanyalah pekerja biasa yang makan gaji . .bukan kami yang buat semua ini..tidak perlu rasanya untuk anda mengeluarkan kata-kata kesat pada kami .. kami pekerja bawahan yang mengikut arahan … berfikir dengan akal yang dikurniakan .. cubalah paham masalah kami pekerja yang hina lagi dihina ini..

For example..payung di hantar 50 batang .. kami terpaksa bahagi 7 hari ..assume that 8 umbrella for each day..ok…so from 8 umbrella we have to divide for 3x.. for peak h0ur..at the morning..lunch..evening..customer pula datang lebih dari 30 orang sehari..can you imagine that.?

So..tekanan kerja kami semkin hari semakin meningkat..kerana sebatang payung. .kerana sebatang payung juga..kami dikatakan biadap dan kurang ajar ? mugkin ada segelintir dikalangan kami melakukannya..ini kerana kami diperlakukan sedemikian jua..

Tahukah anda..wahai pelanggan yang dihormati..payung stesen kami juga dicuri oleh stesen lain yang mementingkan kredibiliti mereka..mungkin anda tidak ingin mengetahuinya..tapi salah siapakah payung ini hilang ? Bagaimanakah sistem yang dijalankan bagi dealer memperolehi payung bagi
stesen mereka.? Baru-baru ini salah seorang orang luar (foreigner) yang menetap di Malaysia tercinta ini juga mengamuk di stesen kami kerana sebatang payung..wahai payung..sungguh besar kuasa mu..huhuhu

Wahai pihak atasan..mungkin program ini boleh dijadikan landasan untuk hari-hari mendatang..lihat dulu mechanism yang anda buat..jangan bila dah berlangsungnya baru pihak anda menukar Terms & Conditions nya ..pada awalnya hanya 1 resit..lepas tu anda kata nak final resit pula..tahukah anda..disebabkan ini kami
sesame stesen main bom — bom.? Kami yang mengikut arahan anda itu dipersalahkan pula katanya “banyak songeh” tempat lain tak plak sedemikian..ermm..I just wondering..is it our wrong.? kami pula kena call stesen lain .. yang tak bagi final resit lpas 8 0gos..ada pula stesen lain yang edarkn kad payung ini kpd cust yang tidak ada kad mesra..salah siapkah ini.? dan macam — macam lagi masalah kalau nak disebut memang tak habis..hurmm..

Jangan pula nanti anda katakan “Saya tidak sangka sambutan ia diluar jangkaan” !!
Jangan memburukkan lagi nama syarikat anda..smpaikan Mesralink terpaksa menghubungi sebuah stesen lain utk simpankan sebatang payung buat seorang pelanggan yang berjaya complain sampi ke atas..adakah adil buat pelanggan lain.? bukan salah siapa yang ingin diungkapkn disini..tapi mungkin sikap lebih berhati-hati,sedia payung sebelum pelanggan mengamuk dan tidak terlalu resist dengan customer yang ada jawatan besar .. mereka semua mendapatkan 1 cop dan mengumpul
10 cop atas 1 syarat yang sama..

Mungkin selepas ini..jangka masa yang dibuat perlu dilihat semula..dan yang paling penting pastikan syarat-syarat yang dikenakan difahami oleh semua bawahan..lihat mechanism yang anda buat..mungkin perkataan SEMENTARA STOCK MASIH ADA PERLU DI HIGHLIGHT kan..jangan pula kami yang dikatakan tidak faham bahasa…dan pada pandangan sy..bulan 9 ini akn menjadi bulan yang paling mencabar dimana tarikh yang ditetapkan oleh pihak anda sudah sampai ke pengakhirannya…makin ramai yang ingin menebus.mungkin pihak anda boleh mengambil alternatif lain..ataupun
cukuplah sekadar 2 pekataan..memohon maaf..

Selaku pekerja..kami meminta maaf kpd smua pelanggan..diharapkan
bersabar..dan juga kpd pihak atasan maafkan kami..tetapi payung yang diberi
tidak mencukupi..kami sudah cuba lakukan yang terbaik..

Sekian..maaf atas kelancangan..hanya luahan seorang pekerja bawahan
sementara..terima kasih

Show your support

Clapping shows how much you appreciated odin88’s story.