Kız Kulesi (Tarihi, Efsanesi, Özellikleri)

Öğretmenler
2 min readJun 7, 2019

--

Kız kulesine bir gezinti yapalım. Yaklaşık bir ay önce kız kulesine gittim.
Sizlere orası hakkında bilgi vereyim kız kulesi milattan önce beşinci yüzyılda yunanlılar tarafından yapılmıştır. Üsküdar da roma imparatorluğundan kalma tek mimari eserdir .

Kız Kulesi Hakkında Bilgi

Kız kulesi ilk inşa edildiği gibi değil birkaç kere yıkılıp yerine yenisi yapılmıştır. Kız kulesi gerek mimarisi gerek de manzarası ile göz dolduran bir yapı.
Türkiye Cumhuriyeti kurulmasıyla kız kulesi deniz feneri olarak kullanılmaya başlandı ve Kız kulesi şuanda bir restoran olarak işletilmektedir.
Kız kulesinin boyu 18 metredir ve 5 kattan oluşmaktadır.Kulenin bulunduğu adaya gitmek ücretlidir.Bir kişi tam 20 TL,Öğrenci ise 10 TL’dir.
Ziyaretçi Saati sabah 9 ile akşam 18:45 arasındadır. Restorana gidip yemek yiyenlerden biriyim ve fiyatların pahalı olduğunu söylemek istiyorum.Mesela bir çay bile 5 TL.
İnsanlar böyle bir yere gittiklerinde parasına bakmadan her şeyi rahatça alabiliyorlar.
Özellikle böyle yerleri müzeleştirip insanların gezebileceği bir yer haline getirmeye çalışıyorlar fakat hem deniz yolu hemde kız
kulesinde görülecek yerler ücretli olduğu için insanların ilgisi biraz daha az oluyor.Para kısmını geçip işin coğrafi kısmına bakacak olursak İstanbul’da bulunduğu için 4 mevsimi de geçirebilecek bir yapı olması gerekiyor ve bunun için bu şartlara uygun şekilde korunuyor.
Mesela kışın yağan karda çatıların arasından sızan erimiş kar suları bir yerden sonra yosun tutmasına sebebiyet verebilir veya yazın çok sıcakta yapıyı oluşturan taşların arasının açılması yapıya zarar verebilir işte bu yüzden insanlarımız kız kulesinin korunması için çalışıyor.

Kız Kulesi Efsanesi

kız kulesinin efsanesine de değinmeden geçemeyiz tabii ki de çoğu kişi bu efsaneyi kulaktan kulağa farklı şekilde taşımış ve insanlar neyin gerçek olduğunu biliyor diyemeyiz.İnsanların bir kısmı Roma döneminde İmparator Manuel şehrin savunması için kullandığı düşünüyor.
Bir kısmı Fatih Sultan Mehmet Han’ın Kostantinapolis’in fethi esnasında askeri üs olarak kullandığını düşünüyor bir kısmı ise dönemin kralının, kızını hapsettiği bir zindan olarak konuşuyor.
bir efsaneye göre derin bir aşk hikayesini anlatır kız kulesi.
Hero ile Leandros’un hüzünlü aşk hikayesine ev sahipliği yapmış.
Rivayete göre Hero adında ki genç kız Afrodit’in rahibelerinden biri. Kesin olarak belirtildiğine göre aşka tövbelidir Hero. Bir zamam sonra Afrodit tapınağında yapılacak olan bir törene katılmak için kuleyi terk eder.
Efsaneye göre orada Leandros adında bir genç ile karşılaşır. Aşka tövbeli olan Hero’nun kalbinde bir kıpırtı başlar ve aşık olur.İki genç artık bir birlerine deliler gibi aşıktır. Gizli gizli buluşarak aşk tazelerler. Soğuk ve yağmurlu bir kış günü maalesef bu aşka set olur.
Leandros sevdiği kadının yanına gitmek için yüzmeye başlar.
Kız kulesine varmak üzere iken kopan fırtına Leandros’un sonunu hazırlar. Derin dalgalar Leandros’un Kız Kulesi’ne varmasını engeller. Boğazın serin sularına gömülür. Leandros’un ölümüne şahit olan Hero, Leandoros’un acısına dayanamaz ve oda derin sulara kendini bırakarak hayatına son verir.
Rivayet odur ki Kız Kulesi günümüze kadar uzanan bir çok hikayeye şahit olmuş.Bu hikayelerle birlikte de kavuşamayanların uğradığı yer olarak anılmaya başlar.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz…

Kemal Esen

--

--

Öğretmenler
0 Followers

Dünyanın en güzel mesleğini icra eden öğretmenlerimize ait paylaşımlar… https://www.edebiyatciyim.com/