ReactJS! Başlarken neler yapMAmalı???

Oguzhan OZELCI
3 min readJun 11, 2018

--

“Sert yazarım huyum kurusun” diyecektim aklıma “Contra” geldi. Bilenler varsa anlayacaklardır; “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.”… Neyse konuyu başlamadan dağıtmayalım :)

Bir an önce konuya gireyim isterim fakat, bir iki cümle söylemeden giriş kısmı geçilmezmiş;

Niyetim her yerde sürüyle olan “Nasıl React öğrenilir/kullanılır” konusunu bir de tersten anlatmak. Hem developer hem de Yönetici/Takım Lideri için. Kafalar zehir. Tersten daha iyi anlarız belki.

Baştan anlaşalım, aşağıda yazdıklarım tamamen edindiğim tecrübelerin ürünüdür. Yanlışım, hatam, eksiğim varsa affola. Eleştirilere her daim açığım.

Buyrun; “Neler yapMAmalı” listemiz…

*** Eğer React’a yeni başlayacak bir geliştirici isen;

- Webpack, Redux, MobX, Lodash, Context API… Aman diyim kaçırma bunları… Proje geliştirmeden önce hepsini öğrenmelisin.

- Bulduğun her makaleyi oku ki en ince detayına kadar öğren. Hepsini at hafızaya. Beyin bedava.

- Hatta her tutorial videosunu izle. Bir çok online eğitim veren site var. En az 3–4 tanesinden eğitim al.

- Makalelerde ve Eğitimlerde olan tutorialları satırı satırına tekrar yaz. Kodun dışına sakın çıkma. Yorma kendini.

- “CSS de neydi?” sorusunu kendine soracak kıvama gel. Unut onu! Sonuçta React projeleri içerisinde pek önemsiz.

- Baktın öğreniyorsun, Real-life uygulamaları clonlamakla uğraşma. Gerek yok. Zaten geliştirilmiş onlar. Sen kendi projeni düşün önce. Ama lütfen çalıştığın firmada kullanmaya çalışma. O riske girmeye değmez.

- Bırak başkalarının yazdıkları kodları okumayı… Onlar senin kodunu okusun.

*** Eğer bir Yönetici ya da Takım Lideriysen ve firmandaki projede React kullanmak isteyen çalışanın/çalışanların varsa;

- Ekipte know-how yok. Arkadaşın Backup’ıda yok. Şimdi arkadaşa gidip “Bir sonraki proje için konuşalım mı bunu?” diyip geçiştir.

- Ya da çalışanın hevesini kırma. Hazır vakit var, bırak yapsın. O, projeyi bitirince, Know-How yok, Backup’ın yok diyip teknolojiyi değiştirmek için planlama yaptırırsın. Sonuçta herkes mutlu değil mi?

- Önemli olan ekibinden iş çıkması. Çalışanın, kendini geliştirme işini mesai dışında yapsın. Hatta projeyi mesai dışında da React kullanarak geliştirsin.

- React yeni teknoloji (En azından çoğu kurumsal için…). Çalışanın bu teknolojiyi öğrenir ve firma içi bir projede kullanırsa, diğer projelerdeki iş tatmini düşer. Bir süre sonra o çalışanını kaybedersin. Aman diyim… (Hatta tüm ekibin React öğrenirse durum çok vahim. Yurt dışında patır patır React Developer aranıyor…)

- Sen yöneticisin, lidersin… O işin nasıl yapılacağını sen söylersin. “Burada işler böyle” de. Sana React ile ilgili araştırma yapmasına, raporlar hazırlamasına izin verme. Boşuna vakit kaybetmesin.

Burada da “Neler yapmalı” listemiz…

*** Eğer React’a yeni başlayacak bir geliştirici isen;

- Önce Core Javascriptte toparla kendini. ES6 yı da dahil et planlarına…

- NPM ve Javascript Modülleri nedir bak bi hele. Biliyorsan zaten harika…

- Döküman oku, Tutorial izle ama onlara bağlı kalma. Basic React uygulamalarına başla. Bir to-do list, calculator falan. Yapıştır işte…

- Gerçek dataları çekerek yap birşeyler. Bak “axios” diye bir modül var orada… Hatta birden çok sayfası olan bir webapp yap. React-Router’a çarpacaksın. Googling.. Sonrası sana basit gelecek.

- State kavramı sıkıntılı mı? Olabilir. Redux, MobX falan var. Zor evet, ama pes etme inan halledeceksin.

- Modül bazlı çalışıyorsun değil mi? React ona itiyor seni. O halde Modüler CSS yazman önemli. Eksiklerin var bu konuda değil mi? Ne yapacağını biliyorsun bence…

- BONUS: Biraz Backend hiç fena olmaz. Sen Javascript kullanarak webapp geliştiriyorsun. NODEJS neden kullanmayasın? Ona da bak en azından biraz. Faydası olacak inan bana…

*** Eğer bir Yönetici ya da Takım Lideriysen ve firmandaki projede React kullanmak isteyen çalışanın/çalışanların varsa;

- Evet belki ilk defa kullanılacak bu teknoloji, Proje için bir risk ama, Çalışanına/Çalışanlarına güven. Sen de onların yanında bilgi edin. Eskiden developer değil miydin? Zevkli zamanlardı değil mi? Yönet onları/ Lider ol onlara, “Yanlarında olarak”.

- Belli ki kendini geliştirmek istiyor/lar. Yenilik istiyor/lar. Ama planlamada yer mi yok? Arkadaş/lar’ın yanına git, “Araştıralım arkadaşlar bir rapor çıkaralım… Bize artısı, eksisi ne bunun görelim.” de. “Bu projede olmasa bile önümüzdeki projede planlamayı bu rapor doğrultusunda ayarlamaya çalışacağım” sözünü ver. Heves kırmadan, yanlarında olduğumuzu göstererek.

- Omuzlara daha fazla yük alman gerekecek ama unutmamak gerekiyor, ekibin ne kadar iyiyse, ileriyse, iş hacmi yüksekse, sen de o kadar güçlüsün…

Konu React, ama genel olarak ortak değerler bunlar. “Title ne olursa olsun, korkmadan, sıkılmadan gelişime devam etmek, öncü olmak, hep birlikte hareket etmek, çok önemli” düşüncesindeyim.

Çat diye keseceğim bu yazıyı çok uzattım :)

Feel free to contact me!

Sevgiyle kalın… Oğuzhan

--

--

Oguzhan OZELCI

Scrum Master & FullStack Developer at Turkcell Technology R&D. Javascript Lover. https://www.linkedin.com/in/oguzhanoze/