Candy Crush Saga Oyunu ve Tüm Bilinmeyenler

Oğuz Muslu
5 min readJan 27, 2020

--

Candy Crush Saga oyununu telefonlarımızda Facebook üzerinde çevremizde metroda giderken herkesin elinin altında olduğunu gördüğümüz güzel tasarımlarıyla oyunun bildiğiniz veya bilmediğiniz tüm detaylarıyla derliyorum.

Candy Crush Şirketi

Malta St. Julian’s merkezli 2003 yılı kuruluşu olan bir oyun geliştirme şirketidir. Genel olarak oyunlarında freemium adı verilen modeli kullanmaktadır. King 2016’nın Şubat ayında Activision Blizzard tarafından ortalama 6 milyar ABD Doları ile satın alındı. CEO olarak Ricardo Zacconi ile yönetilmektedir. 2014 yılında Melvyn Morris’ın başkanlığı olmuş 2017 yılında ise 2.000 kişilik iş gücü istihdam etmektedir.

King şirketinin hikayesinde oyundan önce uDate.com arkadaşlık sitesi yapıldığını görüyoruz. Bu projenin başarılı olmasıyla match.com’a 150 Milyon dolara satarak gelir elde etti. Zacconi, Morris tarafından sağlanan melek yatırımla yeni bir şirket kurdu. Bu şirketi isveç Stockholm’de kurmuş ve video oyunlarının serüveni bu şekilde başlamıştır. İlk zamanlar kârlı olmayan şirket 2003 yılının yıl başında Morris şirketin finansal durumuna el atmasaydı şirketin iflasın eşiğine geldiği biliniyor. Yıl 2005 olmuş ve 2 yıl geçmiş şirket bu zamanlar kâr’a geçebilmişti. Çalışmalara hız kesmeden devam eden şirket Apax Partners ve Index Ventures ile büyük hisseler satarak 40 milyon doların üzerinde para topladı. Bu alınan son yatırım olmasıyla 2014 yılında halka arz olan şirket midasplayer.com adından 2005’te kâr’a geçmesiyle King.com adını aldı. King ortalama 200’e yakın oyun geliştirmiş 2009 yılına gelindiğinde 60 milyon dolar para kazanan şirket haline gelmişti.

Candy Kelimesi Patent Hakları

Candy Crush hakkında king firmasının 6 Şubat 2013’te Amerikan Patent ofisinde yapılan başvuru ile sadece King.com ile bir çok alana müdahale edebilecek. (Video oyunlar, bilgisayar bileşenleri, eğlence parkları vs)

Firmanın yapıtığı herhangi bir açıklama olmamakla birlikte son onay süreci beklenmekteydi. Çok sürmeden birkaç yıl olmadan tüm süreci hukuk departmanı ve patent işlerinden sorumlu kişiler tarafından yapılacağı söyleniyor. Bunun olması konusunda ne derece doğru yorumlar size kalmış.

Candy Crush’a Dava Açılacak

Candy Crush hakkında birçok şey söylense de başlangıç olarak facebook ve mobil tarafta adım attı. Tabi ki büyük küçük herkes hızlı şekilde adapte olup çok sevdi. Fakat bu büyümenin ardından King firmasının öncesinde 2010 yılında mobil platformlara oyun geliştiren Ramsom CandySwipe adlı oyununun kopyası olduğunu belirterek dava açmıştır. Ramsom’un hikayesinde annesinin hayata veda etmesiyle onun adına hazırladığı olarak karşımıza çıkıyor. Tabiki CanySwipe’da kaydırmalı şeker oynanışı üzerinden oynanmakta. Arayüz anlamında Candy Crush’ın bu oyuna benzediğini söylemek yanlış olmaz.

King Firması Diğer Oyunları

Şekerleri kaydırarak patlatma oyunlarının ustası olan King şirketinin sadece bu tarz oyunları bulunmuyor. App Store, Google Play, Amazon AppStore, Microsoft Market, Facebook ve Kendi sitesi olan King.com ile birçok alanda yer alıyor. Web sitesinde masaüstü oyunlar olarak ekstra bölüm bile açılmış.

Peki bu yayıncı platformlarında Candy Crush Saga dışında neler bulunuyor. Kendi sitesi olan King.com üzerinde 22 adet oyun bulunmakta. Bu oyunların sayısı az gelmesin her biri milyonlarla kullanıcı tarafından oynanıyor. Bakalım bunlar hangi oyunlar;

  1. Candy Crush Saga,
  2. The Farm Heroes Super Saga,
  3. Candy Crush Soda Saga,
  4. AlphaBetty Saga,
  5. Farm Heroes Saga,
  6. Pet Rescue Saga,
  7. Bubble Witch 2 Saga,
  8. Diamond Digger Saga,
  9. Papa Pear Saga,
  10. Pepper Panic Saga,
  11. Scrubby Dubby Saga,
  12. Knighthood,
  13. Pet Rescue Puzzle Saga,
  14. Bubble Witch 3 Saga,
  15. Candy Crush Jelly Saga,
  16. Candy Crush Friends,
  17. Shuffle Cats,
  18. Diamond Diaries Saga,
  19. Bubble Witch Saga,
  20. Pyramid Solitaire Saga,
  21. Blossom Blast Saga,
  22. Legend of Solgard

Diğer oyunların kullanıcı ve diğer bilgilerini aşağıdaki görselde firma yayınlamıştır.

Candy Crush Saga İş ve Kariyer İmkanları

Candy Crush’ın yaratıcısı olan bir firmada çalışmak staj görmek isteyebilirsiniz. Bu konuda da şirket güzel fırsatlar sunuyor. Ancak bunun için İngilizce bilmeniz gerekiyor. Dünya’nın birçok noktasında lokasyonları bulunsa da Türkiye’de şuan için ofis bulunmuyor. Bulunsa bile yabancı bir şirkette çalışacak olduğunuzdan dolayı İngilizce bilmeniz her zaman gereklilik olacaktır. Bu linkten iş başvurularına ulaşabileceğiniz gibi içeride soru sorabileceğiniz bir form, öğrenciler için bir yer açılmış. Lokasyonların detaylı bilgileri de yer almakta. Bunun dışında birçok özellik bulunmasına rağmen hesabınız hakkında da birçok erişiminiz oluyor. Bu erişim üzerinden isterseniz site üzerinden oyun oynayabilir düzenleme de yapmanıza olanak sağlıyor. Tabi online platform olduğu için her zaman değişiklik gösterebilir benim bu yazıyı yazdığım sırada bunlar açık olabilir ancak siz bu yazı okuduğunuzda bazı noktaları tabiki değişiklik gösterebilir sonuçta her şirketin bir planı vardır buna göre hareket ederler. Yine de fırsatları kovalayayım diye düşünerek önce ingilizceyi geliştirip kendinizin iyi olduğu noktayı bulurak gerekli başvuruyu yapın bakarsınız bir kapı açılır güzel bir kariyer sahibi olursunuz. Neden olmasın?

Candy Crush Saga Bağımlılığı

Bir oyunun bağımlılık yapabilmesi için zor olduğu kadar oynanışın basit anlaşılır ve büyük küçük herkesin erişiminde olacağı renk, konu ve kurgu gibi konuların araştırılması yapılması önemli. Oyun yapımcıların oyunları geliştirirken kullanıcının büyük heyecan duyacağı ve sürprizli oyunlar yerine, oyuncu seviyelerin yada bölümlerin kendi arasında benzer farkları olan görevlerle oynatmaları önemli rol almakta. Bunun sebebi oynarken odak bozulmadan kullanıcı alışkanlığıyla oyunu oynarken kendini serbest hissediyor olması.

Candy Crush Saga Seviye 10.000

Candy Crush seviyeleri hakkında herkesin sorduğu soru bulunuyor. Oynuyorum oynuyorum bitmiyor! ne zaman bitecek? vs gibi aklımıza sorular gelmiştir. Candy Crush dünyada popüler bir oyun olduğu için ve oyun içi satın alımlardan dolayı para bastığı için oyunun bitmesi firma için iyi bir konu olmadığı için oyunu bitirmeyi düşünmek yerine her son seviyenin seviyenin üzerine yeni algoritmalar geliştirerek bu seviyeyi yükseltecektir. Her kullanıcı oyunu oynadıkça seviyesi istese de bu bakımdan bitemeyecek durumda.

Oyunun genel anlamda en yüksek seviyesi kimde en yüksek kaç bölüm bulunuyor gibi konular sadece firmanın elindeki bilgiyle öğrenilebilir. Bunun dışında öğrenmek pek mümkün görünmüyor. Günümüz dünyasının en büyük konusu olacak data bu yüzden önemli oluyor. Bazı verile yapay zeka tahmini yaptırılabilir ancak doğru bilgiyi en iyisi King firması verir. Yurtdışında bir youtuber’ın araştırması sonucu geçtiğimiz yıllarda 10.000 seviye görüldüğü söylenmiş. Ne kadar doğru veya değil bunu bilemeyiz ancak bu rakamın olmaması için hiçbir sebep yok kendi cihazımdan aldığım güncelleme ile 7000’leri ben kendim gördüm. Bu yüzden her geçen gün kendi yazılımını, tasarımını, algoritmasını ve hedefini aşacaktır.

--

--