Конопеното масло — природният лек против кожни болести

Конопено масло

Конопеното масло е изключително богато на витамини, минерали, мастни киселини като омега 6 и омега 3 над 80%, включително линоловата, линоленовата, олеиновата и стеариновата киселина.

Една балансирана комбинация от мастни киселини спомага да се нормализира мастната секреция на проблемната кожа и почиства порите от тяхното неприятно съдържание. В допълнение маслото от конопено семе отлично изцелява кожата, елиминира възпаленията и предпазва от нови такива.

Напоследък конопеното масло често се използва в козметиката, поради способността му да се абсорбира бързо. Благодарение на това свойство маслото се нарича още „сухо“, тъй като след нанасянето му върху кожата, то изсъхва бързо и не оставя никакви следи. Освен за суха кожа, неговата употреба се препоръчва и за мазна кожа с разширени пори. То стимулира регенерацията на мастните тъкани и свива порите.

Неописуемо за ползата в медицината допринася маслото от коноп, намирайки приложение при лечението на заболявания като екзема и псориазис. То спомага за намаляване на алергичните зачервявания по ръцете и тялото.

При проведено кръстосано проучване, водено от д-р Калауей в отдела за фармацевтична химия и клинично хранене в университета на Куопио, Финландия, в което участвали 20 души, страдащи от кожна екзема (атопичен дерматит) са установени изненадващи резултати като намаление в сухотата на кожата и сърбежа, както и цялостно подобрение на симптомите. Участниците били разделени на групи, като едната приемала конопено олио, а другата — маслинено. В продължение на 16 седмици с 4 седмична пауза между тях, те приемали по 30 мл олио.

Като резултат, всички липидни фракции отбелязали изменения, включително и повишени нива на линолова киселина, алфа-линоленова киселина и гама-линоленова киселина вследствие от приема на конопеното олио. Пациентите, които приемали конопено масло потвърждават, че кожата им не е толкова суха, а сърбежът им значително е намалял. При пациентите, приемали маслинено олио не са проявени подобни подобрения.

Впоследствие участниците, приемали конопено олио, започнали да употребяват по-малко лекарствени медикаменти. Изследователите предполагат, че ефективността на маслото от коноп се дължи на високото съдържание на полиненаситени мастни киселини в него. Същевременно д-р Калауей заключва:

Трябва да отсъдя, че това е може би най-здравословното олио на пазара.

За да се приготви качествено конопено масло, е необходимо да се използват висококачествени семена от канабис. Те трябва да бъдат свежи при влажност на въздуха не повече от 13%. Важен фактор, който влияе на качеството на маслото е съхранението му на хладно място до 25°С. Характерен за него е зеленият цвят (не жълтият).

В Интернет се предлага качествено конопено масло, извлечено от канабис сатива и произведено в Чехия, известно под името „Конопено олио 100%”. Повече информация за олиото е достъпна тук: https://www.oilsativa.eu/konopeno-maslo/

Източник към проучването от д- р Калауей: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16019622/