27 år. Grattis, du blev i alla fall äldre än John Wilkes Booth.

Att bli skjuten när man roar sig (maskeradbal eller bioföreställning) är inte helt ovanlig för statschefer. Tänk på Gustav III och Olof Palme tillexempel. Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln gick samma öde till mötes när han var på teatern. 1865, i Washington, under föreställningen Our American Cousin sköts Lincon ihjäl med ett skott i bakhuvudet. Mannen som höll i revolvern hette John Wilkes Booth. Han var skådespelare på teatern och tillräckligt välutbildad för att skrika “död åt tyrannen” på latin innan han flydde från brottsplatsen. 12 dagar senare förråddes han av en kumpan och hittades i ett skjul i sydstaten Virginia. Soldaterna som hittat mördaren satte eld uthuset . Game over för Booth.

Mordet av Lincon var del av en större komplott där vicepresident Andrew Jonsson och krigsministern också skulle elimineras. Det lyckads inte och Jonasson blev sedermera president.

(Ok.. ja vi vet. 25-åringen var Lee Harvey Oswald, och nu skriver vi om en annan presidentmördare men men. (Och dessutom dyker säkert Christer Pettersson upp när vi kommit så långt hehe)).

Like what you read? Give I alla fall äldre än a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.