36 år. Grattis, du blev i alla fall äldre än världens mest kände kompositör.

Mannen som låg bakom en av världens största hits någonsin dog bara 35 år gammal i feber. Vi talar naturligtvis om Wolfgang Amadeus Mozart och Eine Kleine Nachtmusik.

Trots att han bara blev 35 år han Mozart skriva över 600 verk.

Redan som sexåring kunde han spela både klaviatur och violin och eftersom hans pappa Leopold var något av en kändis i Wien och Salzburg på den här tiden lyckades pappan fixa så att lille Mozart fick spela för den tysk romerske kejsaren innan han ens var en tvärhand hög.

Talangen gjorde att Mozart fick resa runt en hel del till de olika Europeiska hoven för att spela och komponera och det var antagligen allt resande som la grunden till hans klena hälsa — något som gäckade honom i princip hela livet.

Som många artister som blivit kända som barn hade han svårt att bli vuxen. Han levde ett extravagant liv, spred sina pengar runt om kring sig och blev till sist tvungen att låna pengar till mycket hög ränta. Det flamboyanta livet ledde också till olika depressioner och famlande efter spirituell vägledning — samtidigt jobbade han frenetiskt och till sist blev allt bara för mycket. En enkel feber knäckte det fortfarande unga geniet och Mozart dog strax före sin 36-års dag, bara några månader efter att operan Trollfjöjten haft premiär.

Ironiskt nog blev hans allra sista verk en dödsmässa, ett requiem som Mozart dog av att försöka färdigställa.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated I alla fall äldre än’s story.