Donna Summer, queen of disco, blev 63 år.

64 år. Grattis, du blev i alla fall äldre än världen första och enda discodrottning….

LaDonna Adrian Gaines, bättre känd som Donna Summer, kom från Boston men slog igenom som professionell sångerska i Tyskland. Där var hon skådespelerska i olika musikaler och det var också i Tyskland hon stötte på den italienska producenten Giorgio Moroder (som hon skrev den 17 minuter långa megahit Love to love you baby tillsammans med). Det episka verket med hypnotiserande beats, stön och stråkar blev en av discoerans mest betydelsefulla låtar och Summer följde upp framgången med nya hits: I feel love, Bad girls och Hot stuff.

Donna Summer var den första artisten som hade tre dubbelalbum i rad på den amerikanska topplistan men efter discon dog ut flyttade Summer till Nashville. Hon fann sig snart tillrätta i den miljön/musiken också och nominerades faktiskt till en Grammis och samarbetade med Dolly Parton. Sen fortsatte hon åter igen med dansmusiken och tog sig in på topplistorna så sent som 2012 med låten To Paris with Love.

Samma år dog Summer av cancer, men hennes låtar och till viss mån discon lever kvar.

Donna summer blev 63 år. (1948–2012)

— — —

Du blev i alla fall äldre än.. är en ge-bort-bok för dig som ska gå på födelsedagskalas. Hoppas vi. Den är inte klar ännu. Så för att få tummen ur, so zu sagen 🇩🇪, är vi (Johan Thornton och Anders Ekman) med i #blogg100 och ska försöka skriva de 100 historier som behövs under 100 dagar. Hehehehe.

Och boken då.. jo. Den kommer att innehålla 100 berättelser om döda historiska personer eller försvunna fenomen. Det kan vara exempelvis författare, politiker, stilikoner, sportstjärnor, modeskapare, skådespelare, eller musiker — eller lagar, rekord eller något annat som inte finns längre. Respektfullt och, där det passar, med glimten i ögat. En liten påminnelse om livets förgänglighet och vikten av att ta vara på varje dag, månad och år.