72 år. Grattis, du blev i alla fall äldre än vad Raoul Wallenberg var ✌️försvunnen✌️.

Den 26 oktober 2016 dödförklarades Raoul Wallenberg av Skatteverket. Då hade det gått 71 år sedan han greps, anklagad för att vara spion, av sovjetiska myndigheter i Budapest i andra världskrigets slutskede.

Wallenberg hyllas världen över för sina insatser för judar i Ungern. I egenskap av svensk diplomat räddade han på uppdrag av amerikanska myndighet tiotusentals judar undan nazisterna genom att bland annat utfärda svenska skyddspass.

Att Wallenberg skulle levt i 71 år i sovjetisk fångenskap är det nog knappast någon som trodde, men hoppet om att han var i livet levde långt in på 1980-talet. Med murens fall skingrades dock en del av de osäkerheter som rått kring Wallenbergs öde. Dokument som blev offentliga efter Sovjetunionens kollaps pekar på att Raoul Wallenberg dog redan 1947, av “hjärtinfarkt” i det ökända fängelset Lubjanka (vi säger inte att det är så, men tusentals . Skulle det stämma blev han endast 34 år gammal.

— — —

Du blev i alla fall äldre än.. är en ge-bort-bok för dig som ska gå på födelsedagskalas. Hoppas vi. Den är inte klar ännu. Så för att få tummen ur, so zu sagen 🇩🇪, är vi (Johan Thornton och Anders Ekman) med i #blogg100 och ska försöka skriva de 100 historier som behövs under 100 dagar. Hehehehe.

Och boken då.. jo. Den kommer att innehålla 100 berättelser om döda historiska personer eller försvunna fenomen. Det kan vara exempelvis författare, politiker, stilikoner, sportstjärnor, modeskapare, skådespelare, eller musiker — eller lagar, rekord eller något annat som inte finns längre. Respektfullt och, där det passar, med glimten i ögat. En liten påminnelse om livets förgänglighet och vikten av att ta vara på varje dag, månad och år.