76 år. Grattis, du blev i alla fall äldre än ياسر عرفات.

1994 tilldelades Yassir Arafat Nobles Fredspris för arbetet med fredsprocessen i Mellanöstern. Arafat som föddes i Egypten 1929, ägnade en stor del av sitt liv åt att strida för det palestinska folkets rättigheter. Fredspriset, som han delade med de israeliska politikerna Shimon Peres och Yitzhak Rabin ska nog ses som ett försök att uppmuntra såväl israeler som palestinier till fortsatta fredsförhandlingar (inte riktigt framme ännu om man säger så), och i och med fredspriset gjorde Arafat Henry Kissinger, F. W. de Klerk och andra pristagare med lite dunkelt förflutet sällskap. För som tidigare medlem av Egyptiska Brödraskapet, grundare av Fatah och ordförande för PLO hade Arafat ett och annat liv på sitt samvete.

Men säg den politiske ledare som inte har det (ok vi kan komma på ganska många, men du förstår poängen). Och på tal om liv sades det att Arafat hade 9 liv, gång på gång lyckades han lura döden — bland annat överlevde han en flygolycka 1992.

Till slut lät sig dock inte döden luras fler gånger. Yassir Arafat blev svårt sjuk under hösten 2004, och avled den 11 november samma år, 75 år gammal. Dock var det inte alla som accepterade att det var åldern som tog ut sin rätt, och kistan med Arafats kvarlevor grävdes upp på jakt efter radioaktiva ämnen. Inga hittades. Döden var nog naturlig trots allt.

— — —

Du blev i alla fall äldre än.. är en ge-bort-bok för dig som ska gå på födelsedagskalas. Hoppas vi. Den är inte klar ännu. Så för att få tummen ur, so zu sagen 🇩🇪, är vi (Johan Thornton och Anders Ekman) med i #blogg100 och ska försöka skriva de 100 historier som behövs under 100 dagar. Hehehehe.

Och boken då.. jo. Den kommer att innehålla 100 berättelser om döda historiska personer eller försvunna fenomen. Det kan vara exempelvis författare, politiker, stilikoner, sportstjärnor, modeskapare, skådespelare, eller musiker — eller lagar, rekord eller något annat som inte finns längre. Respektfullt och, där det passar, med glimten i ögat. En liten påminnelse om livets förgänglighet och vikten av att ta vara på varje dag, månad och år.

Like what you read? Give I alla fall äldre än a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.