Kryptovaluta — hvor går veien videre?

Jeg føler jeg traff godt på denne advarselen: http://rubynor.com/bitcoins-altcoins-bobler-og-com/

Selvskryt? Check!

Investeringsråd og advarsler, det holder jeg meg vanligvis unna. Fallhøyden er så stor. Når jeg sa til kompis at han måtte komme seg ut av bitcoin, når han kjøpte på nivå $15k, så havnet jeg i TAP-TAP situasjon. Har jeg rett, så føler han seg dum for å ha latt seg “lure” (selv om FOMO er noe man sjeldent er alene om), og om jeg tar feil så har jeg frarøvet han inntekter. Men skulle jeg da holdt kjeft når absolutt alle varsellamper lyste hos meg. Det ansvarlige var å si noe.

Men hadde jeg rett? Han gikk inn på $15k og bitcoin gikk som kjent til rundt $22k. Så da hadde jeg feil. Men så krasjet det ned til $6000. Da hadde jeg rett. Kan jeg egentlig skryte av å ha hatt rett?

Hvor går det nå da?

Jeg tror bitcoin flopper, ikke usannsynlig med et enormt brak, kaos og skandaler.

Hold on, ikke løp og short ennå, det er nok berg-og-dalbane i vente. Det er enorme krefter som har sine interesser å ivareta.

Jeg har sittet short en stund, men i en type papirer som er ekstremt risikofylte, noe jeg ikke helt har forstått før nå hvor farlig er. Jeg har CFD-er, hvor du må følge kursene opp og ned og forsvare din bet, stille sikkerhet. Tripler prisen seg, vil parten på andre siden ha garanti for at du kan betale. Har du ikke det, blir du tvangssolgt. Det har lite å si om du hadde rett til slutt om du gikk konk på veien! Kanskje jeg kan takke Einar Aas for å ha åpnet øynene.

Bitcoin kan jo fyre opp som en rakett igjen, jeg må innse at jeg sannsynligvis vet lite om strategiene lagt av de ulike aktørene. Markedet er manipulert flere ganger allerede. Manipuleres prisen opp i $10k, så vil det være en katalysator kraftig nok til å skyte prisene opp i $50k. Ærlig talt, jeg aner ikke. Jeg tør i allefall ikke sitte i slike futures mer, jeg har ikke kontroll over hvem som sminker grisen og manipulerer bitcoin opp og ned !

Paradokset. Hvorfor er de som er dyrest, tregest, mest verdt?

Bitcoin er desidert dyrest i bruk, og desidert tregest. Men den er mest verdt. Det er slik ting som gjør at en tenker “jeg er dum, hva er det alle andre forstår som jeg ikke forstår?”. Så sier man ting som “den er begrenset i antall”. Vel, det ser ikke ut som det er noen begrensning i antall kryptovaluta som har et begrenset antall. Ikke en gang prøvd sammenligne med gull, det har faktisk nytteverdi utover å være sjelden.

Det ironiske er videoene fra menigheten om hvor fæle og dyre bankene er, at man skal fjerne mellommannen. Erstatte mellommannen med teknologi som bruker like mye strøm som Østerikke? Come on!

ETH på plass to er også dyrt og tregt. De har “smart contracts” på toppen av Ethereum, så det tilbys noe mer, men etter førstehåndserfaring så føler jeg ikke de er særlig smarte. Men det er en annen debatt!

XRP, Ripple. Denne er rask, og billig å bruke. Men den er i kontroll av et selskap som kan strø ut mer ripple i markedet etterhvert. Nesten rart at den er så mye verdt, men det er vel fordi den har suksess mot bankvesenet.

Bitcoin koster $3.6 millarder, årlig, hvem finansierer dette ?

Bitcoin er dyrt! Utrolig dyrt. 73 TWh i året… På nivå med strømforbruket til hele Østerikke! Dette kommer til å seile inn i historien som vår generasjons galskap/dårskap, slik vi lo av .com-erne, og de igjen lo av jappene, som lo av dem i krasjet i 71, som lo av 62, som lo flybransjehypen. Skal jeg fortsette til Isac Newton og South Sea Corp?

Bitcoin er så flaut, jeg skammer meg allerede for historien vi er med på å skape.

“Midt i klimakrisen så hev folk seg på en type digital valuta, til en viss grad sammenlignbart med dagens [2030 ekvivalent futurecoin], men med en type teknologi som forbrukte enorme mengder energi, var tregt, dyrt å bruke, helt anonymt med vesentlig popularitet blant kriminelle. Bitcoin nådde en verdi på $320 000 000 000 i 2018, før den … i yyyy”

Digresjon: Jeg velger bevisst å ikke bruke ord som “mining” eller gruvedrift, for dette er ord som så blir brukt for å trekke assosiasjoner til helt urelatert ting.

Bitcoin is like gold, both need to be mined. Next: Watch brain leaving body.

Bitcoin genererer $4.8 millarder (i bitcoin), årlig.

OK, så prisen på bitcoin er høyere enn kostnaden. Er ikke det tegn på et sunt marked?

Men hvor kommer disse pengene fra? Er det virkelig så godt marked at Betaler de strømmen med bitcoin? Enn disse, selger de bitcoinen?

Hvem er det som finansierer dette så det blir $4.8 millarder, i dollar , ikke bitcoin. Det er jo ikke dollar før bitcoinen veksles inn mot dollar.

Teori 1 : Produksjonen finansieres gjennom salg av produktet.

Teori 2 : Bitcoin lagres, selges ikke.

Teori 1 tror jeg gjelder mange små aktører, iallefall at de selger delvis. De har jo ekte kostnader.

Teori 1 trenger en enorm kjøpervilje av nye penger.

Kommer det inn $3,656,073,069 frisk kapital hvert år for å betale strømregningene?

Det gir ikke mening, fremdeles er bruksområde svært snevert og bare det å bruke bitcoin koster mye penger og er tregt.

Det snakkes jo mye om kriminalitet, selv om man blir slaktet for å si det. Men… come on ! Her er det noe som ikke stemmer.

Teori 2 er når det gjelder gigantene der ute. Hadde produsentene solgt unna, for de $4,768,851,259 bitcoinene produsert årlig (tall fra 21.okt 2018) så ville nok prisene fort ha gått ned. Supply and demand. Så for å regulere prisen, reduserer man supply. Eier du 100 000 bitcoin er du verdt 500 mill NOK. Er det verdt å sende 10 000 bitcoin på markedet og se totalverdien bli 100 mill NOK? Hva med å kjøpe 10 000 bitcoin, se kursen doble seg og bli verdt 1 milliard?

Selger bitcoinprodusentene bitcoin? Hvor stor andel?

Det er enorm omsetning daglig, $3–7 milliarder. Børsene står for enorme mengder her. Jeg kan ikke forklare dette, men det jeg vet er at det er enormt viktig med høy omsetning her. Nå er det kun 200 000 transaksjoner daglig, så det blir store summer pr transaksjon. Så hvem overførerer til hvem? Bitcoin-produsent til bitcoin-produsent ville gitt oppblåst omsetning….

Mer enn 60% av all bitcoinproduksjon foregår i Kina. De løper også kostnader. Strømmen forbrukes nå, så det er noen som selger strømmen til deg og de skal ha sitt.

Tror du disse kineserne selger unna all bitcoinen sin og at det er et så stort kjøpevillig marked?

Så, om de ikke selger unna “produktet” sitt, hvordan skal de da tjene penger? What’s the end game?

IPO. Hva med å gå på børs?

Hei, mitt selskap er en megasuksess, 30000% vekst og $1.234.567.890 på bank. I bitcoin.

Nei, det skjer vel ikke?

Jo, det skjer jo visst.

Bitcoin-selskaper gjør IPO, dvs at de henter inn “vanlige” penger.

Så da gjør man en IPO basert på at bitcoin er over $6000. Da slipper man å selge bitcoin for å tjene seg rik. Man får penger uten å selge bitcoin og således risikoere at verdsettingen går ned.

Jeg vet ikke hvordan det kommer til å utspille seg, kun ettertiden kan gi meg fasiten på hvordan jeg kunne tjent penger på dette om det skulle vise at jeg har rett i at det er et pill råttent spill på gang.

Digital valuta er fremtiden!

Avslutningsvis, dette er viktig for meg. Jeg har troen på digital valuta og fremskritt. For det skal bitcoin og alt-coins ha, de viste fremtiden i klare tegn. Men de viste også hva som må bli bedre. Det vi vil ha er noe som er

  • stabil verdi(diskutabelt om dette finnes)
  • enkelt (Tja, finnes det? coinbase gjør det jo ganske enkelt for folk flest.)
  • gratis ( IOTA har gratis transaksjoner og det finnes flere.)
  • trygt (lite er vel så utrygt som BTC, ETH etc. Utrolig mye som blir stjålet, evig låst i div “smartcontracts” eller mistet)
  • rask/instant (dette finnes. IOTA bla. Ripple er tusenvis eller millioner ganger raskere enn bitcoin, men det kommer til å komme dem som er mye raskere enn det også.)

Jeg tror ikke på “100% desentralisert”, jeg er ikke anarkist. Vi trenger politi og reguleringer, anarkisme er den mest ekstreme form for kapitalisme og vi vet hva som skjer om vi lar folk og selskaper ta seg til rette. Kryptovalutaene startet nærmest med å gjøre myndighetene til fienden. Det er de også i noen tilfeller kanskje, men det er en svartmaling av verden jeg ikke er enig i. Skal vi liksom klare oss uten myndigheter?

Jeg jobber i Rubynor, vi har gjort blockchain-arbeid, men driver hovedsakelig med webutvikling og startups.

rubynor.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store