De onmogelijke Tijdloze

Het is weer die tijd van het jaar, lijstjes lijstjes lijstjes… Het is blijkbaar des mensen om alles netjes te willen ordenen en in een vaste volgorde te zetten. Zo ook ieder jaar bij StuBru waar een poging wordt gedaan om de 100 beste songs aller tijden te rangschikken, al moeten we die aller tijden met een serieuze korrel zout nemen natuurlijk.

Net zoals velen vind ik die lijst helemaal niet representatief niet meer voor wat er — laat ons zeggen — pakweg de laatste 50 jaar geschreven en gecomponeerd is geweest. Uiteraard niet de schuld van de jongens en meisjes van de radio, maar van hun luisteraars (die zij uiteraard wel mee muzikaal opvoeden).

Maar enfin soit, genoeg gezaagd en gezeverd. Voor het eerst sinds lang heb ik zelf nog eens een poging gedaan om een top 10 samen te stellen en daar vervolgens een top 3 uit te distilleren. Wat een onmogelijke opgave! Kill your darlings! Is dat ene nummer nu echt beter dan dat andere? Of gewoon anders? Zuchten en zagen… om vervolgens tot deze volgorde te komen.

1. Pink Floyd — Shine On You Crazy Diamond (1974)

2. Bobby Womack — Across 110th Street (1972)

3. Jacques Brel — La Chanson Des Vieux Amants (1967)

4. Blue Oyster Cult — (Don’t Fear) The Reaper (1976)

5. Prince — I Would Die 4 U (1984)

6. The Box Tops — The Letter (1967)

7. Tom Waits — Martha (1973)

8. Trixie Whitley — A Thousand Thieves (2013)

9. David Bowie — Changes (1971)

10. The Sheila Divine — Like a Criminal (1999)

A single golf clap? Or a long standing ovation?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.