TestRail Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Onur Oktay
6 min readSep 13, 2021

--

Herkese merhabalar, bu yazımda sizlere aktif olarak kullandığım ve çok faydalı olduğunu düşündüğüm bir test yönetim tool’u olan TestRail’den bahsedeceğim. Umarım sizlere faydalı olur.

TestRail Nedir?

TestRail projeye ait test caselerin yazıldığı ve tutulduğu, regresyon ve smoke test setlerinin oluşturulduğu ve koşulduğu, sprint’e ait birçok raporun detaylı şekilde oluşturulabildiği ve test aşamalarının düzenli bir şekilde takip edilebildiği bir test yönetim aracıdır. TestRail ekranları üzerinden nasıl kullanabileceğimizi aşağıda anlatmaya çalışacağım.

Dashboard

TestRail‘ de bizi karşılayan ilk sayfa dashboard sayfasıdır. Bu sayfada TestRail üzerinde test yönetimi yapacağımız projeler listelenir. İlk açılışta henüz proje ekli olmadığı için aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşılır.

Bu alanda “Add project” fonksiyonu ile istediğimiz projeyi TestRail’e aşağıdaki gibi ekliyoruz.

Projeyi oluşturduktan sonra artık TestRail Dashboard sayfası aşağıdaki gibi gözükmeye başlıyor. Burada projeye ait to do sayfaları, milestones, test runs ve test cases gibi sayfalara direkt erişim sağlanabiliyor.

Overview

Projeyi oluşturduktan sonra direkt çalışmak istediğimiz projeyi seçiyoruz ve o projeye ait overview sayfasına yönleniyoruz. Overview sayfasında projeye ait aktif ve daha önce kapatılmış olan Milestones ve Test Runs bilgileri gözüküyor.

Aşağıdaki görselde yer alan “Add Milestones” ya da “Add Test Run” butonuna tıklayarak Overview sayfası üzerinden de Milestones ve Test Runs oluşturabiliyoruz.

Milestones

Milestones sayfası çıkılacak paketlerin versiyonlarının tutulduğu ve bu milestones’a ait test runların listelendiği sayfadır. Aşağıdaki görseldeki “Add Milestone” butonuna tıklayarak yeni bir milestone eklenir.

Açılan sayfada aşağıdaki alanlar doldurularak milestone oluşturulur. İsim alanında paket adı, references alanına Jira’daki sprint linki girilebilir. Alt kısımda yer alan start date ve end date alanlarına da sprint başlangıç ve sprint bitiş tarihleri girilebilir.

“Add Milestone” butonuna tıklayarak yeni bir milestone oluşturulur.

Test Cases

Test case alanı, projeye ait tüm caselerin tutulduğu, test caselerin yazıldığı ve editlendiği alandır. Buna ek olarak test caseler belli bir section’a göre düzenlenebilir. Öncelikle bir section ekleyelim, daha sonra bu section içine test caselerimizi yazalım.

Test cases sayfasından “Add Section” butonuna tıklıyoruz ve açılan sayfada aşağıdaki gibi name alanını doldurup “Add Section” butonuna tıklıyoruz.

“Login” adında bir section oluşturduk ve bu section altında test caselerimizi yazmaya başlayabiliriz.

Login section’ı içinde “Add Case” butonuna tıklayarak test case detayı açılır.

Title : Test case adı yazılır.

Template : Test case’in hangi formatta yazılacağı seçilir.

Type : Test case’in türüne göre type’ı seçilir.

Priority : Test case’in hangi priority’e sahip olduğu seçilir.

References : Yazılacak olan test case’in bağlı olduğu jira id’si yazılır.

Automation Type : Yazılacak case automation projesine dahil edilecekse “yes”, edilmeyecekse “no” seçilir.

Preconditions : Test case’in precondition’ı varsa bu alana o bilgiler yazılır.

İlgili alanlar doldurulduktan sonra test case’in step kısımları da case’in içeriğine göre yazılarak aşağıdaki örnekteki gibi doldurulur. Test case steplerine veya sonuç kısımlarına ekran görüntüsü de eklenebilir.

“Add Test Case” butonuna tıkladıktan sonra test case’imiz Login section’ı altına eklenmiş olur.

Login section’ı altında birden fazla case eklendiğinde o section’a ait tüm caseler aşağıdaki gibi listelenir.

Burada oluşturduğumuz Login section’ına daha sonra case ekleyebilir, mevcut caseleri editleyebilir ya da eski caseleri silebiliriz.

Test Runs & Results

Test runs sayfasında var olan caselerimizi kullanarak test run veya test plan oluşturabiliriz. Bu test planları üzerinden testleri koşabilir, testlerin durumunu görüntüleyebilir ve güncelleyebiliriz. Test plan ve test run arasındaki temel fark şudur; test plan’da birden fazla test run oluşturulabilirken test run’da ise sadece tek bir test seti koşulabilir. Burada oluşturulan test plan ya da test run farklı kişi, işletim sistemi ve cihaz modeline göre ayrıştırılabilir. Bu sayede farklı işletim sistemi versiyonlarında oluşabilecek hataların önüne geçilmiş olur.

Sağ köşede yer alan “Add Test Plan” butonuna tıklayarak yeni bir test planı oluşturalım.

Test planına ait ismi ve milestone seçip “Add Test Plan” butonuna tıklayalım.

Test planı oluşturduktan sonra yine sağ köşede yer alan “Add Test Run” butonuna tıklayarak test planı içine yeni bir test run ekleyelim.

Version 3.2.1 Smoke Test Plan’ı içinde yeni bir test run oluşturduk.

Bu test run için isim verelim ve test runda hangi caseler olacağını seçelim.

İsim alanındaki edit butonuna tıklayarak test run adını güncelleyebiliriz.

Select cases butonuna tıklayarak bizim hazır olan test caselerimizi listeliyoruz ve buradan hangi section’ı bu test run’a dahil etmek istiyorsak onu seçiyoruz.

Assigned To kısmından test run’a kişi assign edebiliriz.

Configurations alanında test edilecek run’a göre “Add Group” özelliğini kullanarak grup eklenebilir. Örnek olarak “OS Version” ve “Device Name” adında iki adet grup ekliyoruz. Bu grupların altına elimizde bulunan cihazları ve versiyonları yazıyoruz.

“Save Test Plan” diyerek test plan içindeki ilk test run’ımızı oluşturmuş oluyoruz. Bu listede test run’ın hangi cihazda ve versiyonda koşulacağı, kaç tane case’i olduğu ve bu caselerin durumunu görebiliriz.

Test run oluşturduktan sonra testler koşulmaya başlanır. Gerçekleştirilen caselerin sonuçları test run üzerinde update edilir. Örnek olarak test ettiğimiz ilk case durumu passed olduysa test rail üzerinden de bu durumu “passed” olarak işaretleyebiliriz.

Case’in en sağında yer alan status kolonundaki alana tıkladığımızda aşağıdaki dropdown açılıyor.

Buradan “passed” seçeneğine tıkladığımızda “Add Result” pop up’ı çıkıyor. Bu pop up içinde comment alanında yorum girilebilir, version güncellenebilir. Eğer case durumu failed ise defects alanı gibi alanlar doldurulabilir. En son “Add Result” butonuna tıklanır ve case’in durumu tanımlanmış olur.

Tüm caselere ait 4 adet status bulunur. Test run’da bulunan caselerin kaç tanesi passed kaç tanesi failed olduğu pasta grafik üzerinden görülebilir.

Bu test run sonuçlarına göre, testin durumu ve ilerleyişine göre genel durum hakkında bilgi edinilir.

To Do

To Do sayfası projede hesaba assign edilen test runların gözüktüğü sayfadır. Test Rail hesabıyla login olunduktan sonra hesaba assign edilen test runlar buradan görüntülenir.

Reports

Reports sayfası üzerinde rapor oluşturularak bu rapor üzerinden detaylı bilgiye ulaşılabilir.

Örnek olarak Cases başlığı altındaki “Activity Summary” seçeneği için bir rapor oluşturalım.

Rapor detayında ilgili alanlar seçilip doldurulduktan sonra “Add Report” butonuna tıklayarak istediğimiz rapora verilen mail adresi üzerinden erişebiliriz.

Bu yazımda sizlere TestRail kullanımı hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi ve deneme hesabı için TestRail’in resmi sitesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.gurock.com/testrail/

--

--