Prof. Dr. Zeynep Aycan ve Öğrencileri ile “Liderlik” Üzerine

Orçun Doğmazer
2 min readFeb 12, 2020

--

Liderlik, içinde bulunduğumuz ortam veya durum fark etmeksizin gündemimize kolaylıkla gelebilen bir başlık.

Lider kimdir ve nasıl olunuyor gibi sorular tahminimce bir çoğumuzun aynaya veya çevresine baktığında bir şekilde aklına getirdiği sorulardan sadece bazıları.

İşte tam da bu sebepten herkesin haklı olarak bir fikir sahibi olduğu liderlik olgusu, her birimizin fikir gürültüsü içinde hiçbir fikrin ne çokça yanlış ne de çokça doğru olduğu bir gürültüye mahsur kalmış halde.

Kendimle başlayarak liderlik üzerine düşüncelerimdeki bu gürültüyü dindirmek ve bir ötekinin kafasındaki liderlik alakadar sorulara bir nebze olsun yol gösterecek bir kapı çalmak ümidiyle okulum Koç Üniversitesi’nin çok kıymetli akademisyenlerinden Prof. Dr. Zeynep Aycan ve kendisinin öğrencileri ile oturma fırsatı buldum.

Zeynep Hocam ve öğrencileri Didar Zeytun, Elif Gizem Demirağ, Muaz Özcan ve Seniha Özden ile yaklaşık 1 saat 40 dakika sürmüş bulunan bir “Mutfakta Kim Var?” bölümü kaydetmiş bulunduk.

Bu bölüm, şu zamana kadar kaydettiğim en uzun “Mutfakta Kim Var?” bölümü olmasının yanısıra akademik nosyonunun ön planda olması sebebiyle de kaydetmiş bulunduğum diğer tüm bölümlerden ayrılmakta.

Bu noktada, bölümün uzunluğu içerisinde dinleyicinin kaybolmaması adına bölümde Zeynep Hocam ve öğrencilerine sormuş bulunduğum soruları, bölümün destekleyici notu tadında olmasını dilediğim bu içerikte dinleyicilerle paylaşmak istedim.

Bölüm süresince gündeme gelmiş sorular, bölümün kaçıncı dakikası ve saniyesinde gündeme geldiği detayıyla birlikte, şu şekildelerdi:

  • Kaydın ilk 8 dakikalık kısmında bölüm boyunca dinliyor olacağız kişilerin birbirini tanıtması üzerine kurulu neşeli bir sohbet yer almakta.

Kaydın ilk 8 dakikası içerisinde gerçekleşmiş bir sürç-i lisan konusunda sizlere bir düzeltme yapmam, bölümümüzdeki aktarımların doğruluğunu korumak adına Zeynep Hocam ve öğrencilerince rica edildi. “Constructive Deviance”, kayıt esnasında “Yapıcı Sapkınlık” olarak çevrilmiş bulunsa da bu çevirinin dinleyenlerce “Yapıcı Aykırılık” olarak anlaşılmasını rica ederiz.

  • Liderliğin tanımı zaman içerisinde nasıl değişiyor? Liderlik konseptini anlama sürecinde tanımlamaları doğru yapmanın önemi nedir? (08:41)
  • Lider, takipçileriyle mi var olur? (17:15)
    • Lider, takipçilerinden önde yürüyen kişi midir?
    (22:15)
  • Lider, yetiştirilebilir mi? (28:15)
    • Lider yetiştirmek yönetici yetiştirmekten hangi bağlamlarda farklıdır?
    • Liderlik öğretilebilir bir vasıfsa eğer, liderin öğrenim yolculuğu çoçuklukta mı başlar?
    (36:00)
  • “Lider olmayı istemek” ve “istemese de lider olması gerekmek” gibi farklı durumlar liderlik kavramını nasıl etkiler? (47:27)
  • Lider olmaktan kaygı duymak, kişinin iyi bir lider olamayacağı anlamına gelir mi? (53:08)
  • Bir lideri başarılı olarak nitelendirebilmek için, lider hangi açılardan değerlendirilmelidir? (59:50)
  • Liderlik, karşılığında kitlelerden veya hayattan bir beklenti sahibi olma sonucu mu hayata geçer? Lider ve ödül arası bir ilişki kurulabilir mi? (75:09)
  • Farklı kültürlerin etkileşimleri her geçen gün artmakta. Bu artan etkileşim süreci neticesinde kültürler arası liderlik yaklaşım farkları da şüphesiz çeşitli değişimlere uğruyor. Farklı kültürlerin etkileşimleri, dünyayıküresel bir liderlik anlayışına doğru itebilir mi? (81:17)
  • Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nı anma ve kapanış (91:23)

Bu podcast bölüm notu vesilesiyle beni kırmayıp bu bölüm için şahsıma vakit ayıran Prof. Dr. Zeynep Aycan’a ve kendisinin pek kıymetli öğrencilerine bir kere daha teşekkür etmek isterim.

Keyifli dinlemeler!

--

--