VAGUS SİNİRİ

Birçok çalışmada göstermiştir ki yüksek vagal tonusun, olumlu duygular ve iyi fiziksel sağlık arasında olumlu geri besleme döngüsü vardır.

Örge Sarızeybek
2 min readJun 11, 2022

Vagus siniri, kasları yöneten duyusal ve motor sinirler dışında vücuttaki en uzun sinirdir. Beynin alt kısmından başlar vücuda yönelir ve tüm iç organları bir ağ gibi sarar. Liflerin %80 i duygusal bilgi taşır. Beynimizi, mide, bağırsak, kalp, akciğer dahil olmak üzere karın ve göğüs organlarına bağlar.

Vagus siniri aynı zamanda parasempatik “dinlenme ve sindirim” sinir sisteminin ana siniridir. Zihinsel sağlığınız üzerinde büyük etkiye sahip olan solunum, sindirim sistemi ve kalp atış hızını belirler. Motor kasları yönettiğimiz gibi bilinçli olarak bu sinirimizi kullanamayız.

Yaşadığımız modern hayatta sorunlarımızı daha çok sempatik sistemi (düşünsel/ kaç-yönet tepkileri) kullanarak çözmeye şartlanmamız nedeni ile dengede olması gereken sempatik/parasempatik sistemimizi sempatik sistem lehine çeviriyoruz. Bu stres faktörleri nedeniyle vücudumuzu asıl yöneten parasempatik sistem (vagus) baskılanıyor ve vücut organlarımızın yönetim sistemi bozuluyor.

Dikkat etmemiz gereken vagus sinirinin tonusunun korunması ve artması olmalı. Tonus -kaslarda olduğu gibi- vagus sinirinin aktif çalışmadığı zamanki aktivitesini anlatır.

Vagal tonusu arttırmak yani parasempatik sinir sistemini harekete geçirmek organların normal ritminin daha kolay sağlanmasını ve vücudumuzun aktive olduğu stres sonrasında daha hızlı rahatlamasını sağlar.

Birçok çalışmada göstermiştir ki yüksek vagal tonusun, olumlu duygular ve iyi fiziksel sağlık arasında olumlu geri besleme döngüsü vardır.

Vagal tonus ne kadar çok artarsa, fiziksel ve zihinsel sağlığımız o kadar sağlıklı bir şekilde düzenlenir.

Araştırmalar vagal tonusun anneden çocuğa etkileşim içerisinde olduğunu gösteriyor. Gebelikte depresyondaki endişeli ve kızgın olan annelerin vagus aktiviteleri düşüktür. Bu annelerden doğan bebeklerde de düşük vagal aktivite dolayısıyla düşük depomin ve serotonin seviyeleri vardır.

Yapılan araştırmalara göre vagal tonusu şu yöntemlerle arttırabilir:

1. Soğuk duş alarak

2. Bol su içerek

3. Derin ve yavaş nefes alarak (dakikada 6 nefes)

4. Yoga ve Tai Chi yaparak

5. Bağırsak florasını sağlıklı tutarak (prebiyotik&probiyotik)

6. Bio-frekans teknolojisini kullanarak

7. Sağ yana yatarak (sağa yatmak vagal tonusu arttırıyor, sırt üstü azaltıyor)

8. Egzersiz yaparak

9. Doğru beslenerek

10. Mırıldanmak ve müzik dinlemek:

Mırıldanmak, boğazdan geçen vagus sinirinin uyarılmasına yardımcı oluyor özellikle yogadaki aum mantrasının tekrarı da oldukça etkilidir. Müzik olarak dinlemek isterseniz de özellikle Mozartın çift piyano çalınan K448 ve 545 sonatını dinleyiniz.

Düzenleyen: Sevilay Gümüşayak & Örge Sarızeybek

--

--