A generációs címkék evolúciója

Honnan erednek a generációs elnevezések?

Az egyes generációk elnevezéséért már jó ideje folyik a harc, ami a téma kutatását is meglehetősen megnehezíti, hiszen a különböző tudósok (de főként újságírók, tanácsadók és bloggerek) más-más címkék alapján definiálnak és különféle évszámok alapján számolnak egy-egy korcsoportot. Sajnos az elnevezésekért folyó csetepaté nem is annyira tudományos, mint inkább bekiabálásos módszeren alapszik, ezért szó sincs letisztult folyamatról, keretekről és rendszerről.

image source

A 20. század előtt nem is nagyon törődtek az emberek a generációk elnevezésével — mondjuk a létükkel sem kifejezetten. A nemzedéki címkék eleinte inkább történelmi eredetűek voltak, korábban jellemzően uralkodók nevét használták egy-egy kor meghatározására, így kapták Viktória királynő uralkodásának évei (1837–1901) a Viktoriánus kor terminust. A Veteránok ()pedig

A népes baby boomerek (1946–64)

A baby boomerek demográfiai alapon kapták a nevüket. Ők a második világháború utáni ugrásszerű népességnövekedés szülöttei— bár ők is csak visszamenőleg kapták ezt a titulust, miután a betűs generációk (X, Y, Z) beszivárogtak a köztudatba. A baby boomerek előtt lényegében nem léteztek generációs címkék. Pontosabban léteztek, de azokat nem egy pontos évszámokal meghatározott korcsoportra értették, hanem általánosabban, mint például “a fiatalok e generációja.”

Robert Capa: FRANCE. Paris. 1953. Gen X girl, Colette Laurent, in her apartment.

Lényegében az övék az utolsó koherens generáció, amiről még elmondható, hogy viszonylag hasonló körülmények között nőttek föl és hasonló hatások érték őket. A baby boomerek nemzedéke az egyetlen egyébként, melyet a U.S. Census Bureau hivatalosan is nyilvántart . Az utánuk jövő X generáció élete során robbant nagyot a technológia és vált kézzelfoghatóvá a globalizáció, így a ‘70-es évektől kezdve a nemzedékek is sokkal szegmentáltabbak lettek és egyáltalán nem nevezhetőek egységesnek.

A kiábrándult X-ek (1965–1981)

Az X generáció elnevezés története igencsak kalandos. Eredetileg baby busters-ként (= bébicsőd)emlegették az amerikai szakirodalomban, arra utalva, hogy ’64 után hirtelen érzékelhetően elkezdett csökkenni a születések száma. A Generation X kifejezést a magyar fotós, Robert Capa használta először egy fotóesszéje címeként az ‘50-es években, amiben a második világháború után felnőtt fiatalok, vagyis a baby boomerek életét dokumentálta. (Ne felejtsük el, hogy az X generáció első képviselői csak 1965-ben születtek.)

A kifejezés legközelebb 1965-ben bukkant fel, amikor Jane Deverson és Charles Hamblett Generation X címmel adták ki a fiatalok populáris kultúrájáról szóló könyvüket. Billy Idol édesanyja könyvespolcán találkozott egy példánnyal, ami annyira megtetszett neki, hogy 1976-ban ezen a néven alapított punk-rock bandát.

A “valódi” X generációra ezt a nevet viszont a kanadai Douglas Coupland ragasztotta rá — igaz, akaratán kívül. Az akkor 26 éves Coupland írt egy cikket a Vancouver Magazine-ba 1987-ben Generation X címmel, amelyben azon sopánkodott, hogy a kortársait semmibe veszik az idősebbek. Ebből nőtte ki magát ‘90-ben egy Generation X: Tales for an Accelerated Culture című szatirikus regény.

A könyv három túlképzett, de képzettségükhöz képest alulfoglalkoztatott fiatalról szól, akiknek, elegük lesz az őket körülvevő világból, a fogyasztói társadalomból, az értelmetlen munkából, a juppikból, a marketingből, az erőszakos reklámokból, az idióta főnökökből, a nagy cégek politikai gőgjéből, a szépség- és fiatalságkultuszból, ezért otthagyják állásukat és kivonulnak a társadalomból, mindjárt egy sivatag szélére és történeteket mesélnek egymásnak.

Az egész pikantériája, hogy az X-nek van egy matematikai olvasata (x mint ismeretlen), ugyanakkor Coupland bevallása szerint azért adta az X nevet ennek a nemzedéknek, mert ez a generáció nem akarta, hogy bármiféleképp is definiálják. Nos, majdnem sikerült… Négy évvel később egy interjúban egyébként azt nyilatkozta, hogy “A könyv címét […] Paul Fussel Osztálylétrán Amerikában című, az amerikai osztály struktúráját bemutató szociológiai művének utolsó fejezete ihlette [ahol] X-ként emlegette azokat az embereket, akik le akartak ugrani a státusz, pénz és szociális létrán való felküzdés körhintájáról, amely oly gyakran keretezi modern világunkat.”

A marketingesek hamar ráültek a hullámra, az X generáció kifejezés önálló életre kelt és ontotta a termékeket és szolgáltatásokat. Nemcsak Generation Next nevű ruhamárka született, de még a Citroën is piacra dobott egy La Generation XM nevű modellt. Szegény Coupland pedig csak fogta a fejét, mivel pont az történt, amitől kortársaival együtt viszolygott: üzletet csináltak belőlük. Egy interjúban egyébként így nyilatkozott a könyvről: “Csak meg akartam mutatni a társadalomnak, hogy mit gondolnak az 1960 után születettek a dolgokról… Elegünk van a hülye címkékből, elegünk van abból, hogy béna munkákba szorítanak bennünket és már unjuk, hogy folyamatosan mások beszélnek rólunk.” Ismerős?

Millennials vagy Y? (1982–1995)

Nem is az Y, hanem a Millennials (Ezredfordulósok) elnevezés került be először a köztudatba Neil Howe és William Strauss 1991-es Generations c. könyvével. “Ők már más környezetben nőttek fel. Mivel 2000-ben érettségiznek, azonnal beugrott a Millennial szó.” (A legidősebb Y-ok 2000-ben töltötték be a 18-at).

Ha ránézünk a Google Trends-re, ami megmutatja, hogy egy-egy szóra vagy kifejezésre milyen gyakran kerestek rá egy bizonyos időszakban, láthatjuk, hogy meglehetősen alacsony volt eredetileg az érdeklődés a millennials kifejezés iránt, csak több, mint tíz évvel később, 2013 körül kezdtek el többen rákeresni. Ekkor már láthatóak voltak a 2008-as világgazdasági válság hatásai, valamint, hogy az okostelefonok a közösségi médiával karöltve gyökeresen felforgatják addigi kommunikációs csatornáinkat, online viselkedésünket, médiafogyasztásunkat és mindennapi szokásainkat.

hányan kerestek rá a millennials kifejezésre az elmúlt 25 évben

Ebben az évben jelent meg a PwC, a University of Southern California és a London Business School a PwC’s Next Gen: A global generational study c. közös tanulmánya, ahol már Millennial-ként hivatkoztak az Y-okra) és elsőként írták le, hogy 2020-ra a munkaerőpiac fele, 2025-re pedig 75%-a Y-okból fog állni, sőt ez év május 9-én került az újságárusok polcaira az ominózus Me Me Me Generation címlappal a Time Magazine. Ettől kezdve pedig robbanásszerűen megnövekedett az érdeklődés a téma iránt, ami 2016-ban tetőzött, de láthatjuk, hogy azóta is terítéken van.

De honnan jön az Y, a nálunk elterjedtebb címke? A millennials-szal párhuzamosan szépen sorjában haladva az X generáció utáni Y betűt biggyesztették az Ad Age vezércikkében a fiatalokra 1993-ban. Amerikán és Anglián kívül egyébként ez az elterjedtebb elnevezés a ‘82-’95 között születettekre.

Z-k a pályán (1996–2007)

2012-ben egy USA Today cikkben Bruce Horowitz gondolkodott el azon, hogy hogyan kéne nevezni az Y-ok utáni nemzedéket. Felvetett egy csomó ötletet a Wii generációtól kezdve az iGeneráción keresztül a NetGenerációig — de végül a Z honosodott meg. Érdekes módon, a Pew Research Center egyelőre Post-Millennials munkanéven futtatja ezt a generációt, amíg egy egyezményes név ki nem alakul a tudósok, a média és a közvélemény diskurzusa nyomán, tehát szerintük még a Z sem elég elterjedt.

Alfák, elfogyott az ábécé! (2008-)

A Z generációval elértünk a latin ABC végére. Viszont itt vannak ezek az apróságok, akik hamarabb tudják kezelni az okostelefont, mint ahogy az első szavukat kimondanák. De gondoltad volna, hogy az Alfák a nevüket a hurrikánoknak köszönhetik?

A második világháború alatt a meteorológusok elkezdtek nevet adni az Atlanti-óceán hurrikánjainak, hogy könnyebb legyen a kommunikáció. A World Meteorological Organisation ma az ABC 21 betűjét használja (a Q, U X, Y és Z betűket kihagyják, ami generációs szempontból is kapóra jött). Az első hurrikán neve A-val kezdődik, a második B-vel és így tovább. Páros számú években férfi, páratlan számúban pedig női neveket adnak nekik. A szervezetnek most hat névlistája van, ezeket használják újra évről évre és kezdik hat évente előről. A különösen pusztító hurrikánok neveit azonban nyugdíjazzák, így például Katrina nem fog még egyszer tombolni az Atlanti-óceán térségében. Egy szerencsétlen évben, ha több, mint 21 trópusi vihar sújt le és elfogynak a listanevek, a görög ABC betűivel folytatják. És itt jönnek képbe a generációk.

Az ausztrál McCrindle és a csapata a legkisebbek esetében megszavaztatták az elnevezés-jelölteket és a válaszadók legtöbbje az A generáció mellett tette le a voksát azzal a felkiáltással, hogy kezdjük előről. Bár elfogytak az ABC betűi, de McCrindle-éknek tetszett az ötlet, hogy az A egy új pozitív kezdetre, tiszta lapra is utal. A legfiatalabb nemzedék minden tagja a 21. században látta meg a napvilágot és már egy teljesen új érában nő fel, mivel születésüktől kezdve jelen vannak az életükben a képernyők, az appok és a közösségi média, sőt, valószínűleg ők találnak majd megoldásokat a globális felmelegedésre és a terrorizmus kontrollálására. A hurrikánok mintájára ők is a görög ábécé betűit hívták segítségül, kezdve az Alfával. Számításaik szerint ez a generáció 2024-ig fog tartani. Én nem merészkednék el odáig, hogy most megmondom, meddig fog tartani egy nemzedék, hiszen ki tudja, mi történik még addig, de térjünk erre vissza 2024-ben!

Kik jönnek utánuk?

Majd az idő eldönti. Ha bejön McCrindle jóslata (és marketingje), akkor valószínűleg 2025–2039 között a Bétákat, utána pedig már a Gammákat köszönthetjük. Ettől, bár a logika rendben van, kicsit fázom, mert miután megláttam egymás mellet leírva, hogy Alfa, Béta, Gamma és Delta, rögtön Aldous Huxley Szép új világa jutott eszembe, ahol genetikailag módosítják és termesztik az embereket a kasztjuknak megfelelően (minél hátrébb vagy a görög ábécében, annál kevesebb oxigént kap az agyad, így esélyed sincs kitörni a kasztodból).

Bár az biztos, hogy mire eljutunk a 21. század második felére, olyan dolgokat fogunk látni (már aki megéri), amiket elképzelni sem tudunk, örülnék, ha Huxley csak egy disztópia és elgondolkodtató könyv maradna.


Érdekel, mi igaz A generációs mítoszból, milyen lesz a jövőnk és hogyan tudod rá felkészíteni a gyerekeidet? Kövess a Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről! 2019 tavaszán érkezik is a könyv a boltokba! :)