photo source: The School of Life (YouTube)

Eljött a filozófusok kora

Ne csak tech-gurukat képezzünk, hanem gondolkodókat is

Rita nemrég jött haza Silicon Valley-ből, ahol a Singularity University (SU) képzésén vett részt. A SU célja, hogy a legkorszerűbb technológiák megértésevel és kiaknázásával, emberek millióinak életét tegye jobbá. Csütörtökön egy gálavacsorán jártam, ahol végre volt egy kis időnk beszélgetni Ritával (Aon Hewitt) és Gyurival (Milestone), és persze mi másról lett volna szó, mint a kint hallottakról. A beszélgetés végre pedig egy dolog körvonalazódott: a filozófusoké a jövő.


A Singularityn volt szó mindenről: húsz éven belül már állítólag hibrid gondolkodásúak leszünk, mivel nanorobotokat fecskendeznek majd az agyunkba, ami egyenes összeköttetésben lesz a clouddal, így a neocortexünk agysejtjei és a digitális agysejtjeink egyszerre lépnek majd működésbe. 3D nyomtatóval nyomtatjuk majd nem csak a ruháinkat, hanem az élteleinket is. A genomika segítségével úgy hozzuk létre a gyerekeinket, hogy tökéletes génállománnyal szülessenek és immunisak legyenek a betegségekre.

És lényegében már Huxley-nál és a Szép új világnál is vagyunk, ahol funkciók szerint termesztik az embereket.

A SU nem csak úgy értelmezi a szingularitást, hogy a robotok átveszik a hatalmat (erről a múltkor írtam), hanem úgy is, hogy eljön az abundance, vagyis a bőség ideje. A bőség ez esetben nem a fogyasztói társadalom kiteljesedését jelenti, hanem hogy a Földön mindenkinek meglesz mindene. Nem lesz éhínség, járvány, így akár az is előfordulhat, hogy dolgoznunk sem kell. Nem csak Európában és a nyugati világban, hanem Afrikában és Ázsiban sem.

De akkor mit fogunk csinálni?!

Rengeteget beszélünk technológiákról, robotikáról, mesterséges intelligenciáról de valahol nem látom ekkora hangsúllyal azt a diskurzust, hogy elgondolkoznánk mindennek a társadalomra és az egyénre gyakorolt hatásáról.

Ha megvan mindenem anélkül, hogy fel kéne állnom a kanapéról, miért álljak fel? Ha tudok utazni a virtuális valóságon keresztül, minek utazzak? Ha lesz alanyi jogon járó fizetésem, minek dolgozzak?

Mi lesz velünk, emberekkel ebben a radikálisan megváltozott világban? Mit kezdjünk ezzel a helyzettel? Mitől leszünk / maradunk emberek? Mitől fogjuk hasznosnak érezni magunkat? Mi miatt fogunk felkelni nap mint nap? Hogyan fog fejlődni a személyiségünk? Mi értelme lesz az életünknek?

Márpedig, ha hinni lehet a jövőkutatóknak, 20 éven belül ez lesz a valóságunk.

És itt jönnek képbe a filozófusok.

A történelem és az emberi kutúra során a filozófusok szerepe volt, hogy feltegyék és megvitassák az élet nagy kérdéseit, sőt, új nézőpontokat vessenek fel.

Mi az élet értelme? Hogyan épüljön fel egy társadalom? Mire való a technológia?
Ezek a kérdések ma sem lehetnének aktuálisabbak.

Minden azzal van tele, hogy a STEM szakmákban (Science, Technology, Engineering and Math) van a jövő — és a hiány. Ide kell pumpálni a pénzt és az energiát, sőt, efelé kell orientálni a diákokat.

De ki fogja megmondani, hogy amit a tudósaink kitalálnak és megvalósítanak, jó dolgok-e és milyen hatással lesznek a társadalmunkra?

Mi lesz, amikor az első robot a bírósághoz fordul azzal, hogy nem akarja, hogy lekapcsolja a gazdája? Hiszen, ha már bírósághoz fordult, van öntudata. Ha már van öntudata, akkor milyen jogok illetik meg?

Mi lesz, ha a mindenki számára elérhető lesz a virtuális valóság és ugyan olyan függőséget okoz, mint a drog? Kell-e korlátozni a mesterségesen előidézett boldogságot?

Mi lesz, ha Amerika Kapitány upgrade-elt formában valósággá válik? Ha képesek vagyunk genetikailag felturbózni magunkat és egy új elit jön létre “szuperemberekből” akiknek az agya mesterséges intelligenciával van összekötve és a génmanipuláció hatására sebezhetetlenek lesznek?

Ez még csak három kérdés volt a több ezerből.

Azt hiszem, ideje lenne elkezdeni újra értékként gondolni a filozófusainkra, bölcsészeinkre, társadalomtudósainkra és elkezdeni beszélgetni.


Érdekel, mi igaz a generációs mítoszból, milyen lesz a jövőnk és hogyan tudod rá felkészíteni a gyerekeidet? Kövess a Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről! 2017 tavaszán érkezik a könyv is a boltokba! :)