Op reis met een elektrische wagen door Europa

OrT
OrT
Oct 30, 2019 · 11 min read

Samen met BattMobiel, elektrisch autodelen, ruilden we het vliegtuig in voor een elektrische autoreis door Europa. En dat ging super.

Electric car charging while we are sitting on lawn chairs reading a book in front of it.
Electric car charging while we are sitting on lawn chairs reading a book in front of it.
Half uurtje laden, even de beentjes strekken of wat chillen in de zon.

Het vliegtuig. Een avontuur én de snelste weg naar een verre bestemming, maar ook een gigantische vervuiler. De UN heeft berekend dat de luchtvaart verantwoordelijk is voor maar liefst 900 miljoen (!) ton (!) aan CO2 in 2018, en dat zal verdríevoudigen tegen 2050.

“We are all going to have to reduce the extent to which we fly,” zei Paul Fennell, de professor van “clean energy” aan het Imperial College in London.

Ik vlieg doorgaans een paar keer per jaar. Ik hou van luchthavens, vliegtuigen, in een quasi hermetisch afgesloten kogel te leven voor een aantal uur en op 10 kilometer hoogte aan 900 km/h door de troposfeer te zoeven. Ik vlieg regelmatig voor opdrachten, maar ook alle vakanties, het is een automatisme geworden. Dat ga ik veranderen.

Met de auto, okay, vrij eenvoudig alternatief, maar zou het ook elektrisch kunnen zonder aan de kant van de weg vloekend een takelwagen met battery pack te moeten bellen ergens halverwege Oostenrijk?

Ik ruilde het vliegtuig in voor een elektrische Hyundai Kona EV en trok met mijn travel buddy Rudolf naar het prachtige Kroatië, zonder reisplan! Een auto, een Plugsurfing badge, een routeplanner voor elektrische wagens en een richting. Allons-y!

Van Gent naar Split, Kroatië, en terug, met de Kona EV van BattMobiel!

De Kona EV is een zogenaamde cross-over, geen kleine en geen grote wagen, nét genoeg om met twee comfortabel te reizen en flink wat afstanden en uurtjes te overbruggen. De achterzetels zijn ook ingepalmd door bagage (wij nemen graag veel camera’s en speelgoed mee), prima voor ons.

Zijn er wel genoeg laadpalen?

Enkele cijfers, want statistiekjes zijn interessant:

 • Tegen begin 2020 hebben we 220.000 laadpunten in Europa, waarvan een flink aantal fast chargers langs de snelwegen.
 • Er zijn meer dan 1000 ultra-fast chargers geplanned voor 2020 langs de Europese snelwegen, die een auto kunnen opladen tot 400 km op 15 minuten.
 • Per 100 km snelweg zijn er nu gemiddeld 27 laadpunten.
 • In 2019 waren er ongeveer 7 voertuigen voor 1 laadpunt.
 • Op veel plaatsen in Europa hebben ze (eigenlijk al een paar jaar) meer laadpunten dan klassieke tankstations.
 • De top 5 landen in Europa met de meeste laadpunten, op dit moment, zijn: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden

Dit heb je nodig.

1. Een Plugsurfing pass.

Plugsurfing is een netwerk aan laadpalen waarmee je met één account en RFID-badge moeiteloos op flink wat plaatsen kan bijladen. Daarmee heb je al gelijk toegang tot een slordige 110.000 laadpunten in Europa.

Je krijgt een Plugsurfing badge, je account is gekoppeld aan een kredietkaart, en de Plugsurfing app toont je waar er welk type laadpalen zijn, en een overzicht van je vorige laadsessies. Easy peasy.

Laden op alle BlueCorner en Allego laadpalen zit in je BattMobiel dagprijs inbegrepen (let wel: enkel AC, geen DC, geen snelladen, dat betaal je zelf), die zijn talrijk aanwezig in België maar nog niet in Europa, dus hier moet je zelf een laadpasje voorzien.

2. A Better Route Planner

ABRP is een routeplanner (niet slecht gekozen, die naam) waarmee je de etappes van je elektrische reis snel kan laten berekenen.

 1. Stel je type wagen in, zo kent hij je bereik en gemiddeld verbruik
 2. Stel je bestemming in
 3. Voer in met hoeveel charge je vertrekt, én hoeveel marge je altijd wil over hebben, just in case

ABRP berekent het ideale aantal laadstops aan naar je bestemming, zodat je niet te lang moet wachten (laden tot 80% gaat een pak sneller dan 80 tot 100%, en meestal genoeg), en altijd aankomt met je gekozen reserve.

De interface is een beetje dinky, niet echt mobile friendly, maar dat ding werkt verdorie goed. Altijd dicht bij zijn schatting, en nooit range anxiety gehad. Smooth sailing.

A Better Route Planner, opmerkelijk accuraat, nu nog a better interface

Wij hebben beslist om:

 • Enkel onze volgende bestemming vast te leggen
 • Niet in pakweg 48 uur zo snel mogelijk naar Kroatië te rijden, maar niet te lang te rijden en stoppen op een paar plaatsen langs de route.

Wat daarbij flink hielp was booking.com, waar je kan filteren op electric vehicle charging station. Dat is meestal complimentair (als in gratis), en zo start je ’s ochtends met een volle batterij! Écht geweldig.

Inpakken en wegwezen

Auto opgepikt met de BattMobiel app (ontgrendelen via de app, de sleutel hangt aan een sensor in het handschoenkastje, zeer gemakkelijk), licht ingepakt (ik begin het te leren), op naar Brussel om die Rudolf op te pikken!

We zijn dan es weg, é.

Dat ik mijn Plugsurfing-pas in Gent was vergeten gaan we hier wijslijk niet vermelden. Goed. Goed, Bram.

First stop: Stuttgart, Duitsland

Een zeven-tal uurtjes rijden in hops van anderhalf uur met 40 minuten laden tot 80%. 40 minuten klonk lang, maar even de beentjes strekken, een sanitaire stop doen, effe chillen en je bent al snel good to go!

Aah, vakantie.
Laatste laadbeurt voor Stuttgart, 25 minuten
Social postjes tijdens het wachten, serieuze boel, zo te zien.

Stuttgart staat bekend voor de auto-industrie, we vonden een Porsche-themed hotel met een kleine gym en een zwembadje, waar we zeer vriendelijk waren onthaald, gratis mochten opladen en al snel een spervuur aan vragen kregen over het bereik, comfort en de ervaring van elektrisch reizen.

’s Ochtends aan de ontbijttafel beslisten we onze volgende stop, berekenden we de route en vertrokken richting Oostenrijk met een volle maag en volle batterij!

Abacco Hotel, ’s nachts gratis laden, volle batterij en vertrekken!

Dag 2: Kitzbühel, Oostenrijk

Kitzbühel is een klein Alpendorpje in Oostenrijk waar we via Booking een pracht van een hotel vonden (met overnight charging, uiteraard).

Maar niet alleen het hotel was fantastisch, de rit ernaartoe heeft ons echt verbaasd. Oostenrijk is prachtig om door te rijden, en al zeker zonder uitstoot.

Oostenrijk is echt prachtig
Deze rooftop pool van het Schwarzer Adler hotel in Kitzbühel, Oostenrijk
Zeer ontspannend, reizen met Bram en Rudolf.

Na een aantal uur te rijden doet het deugd om het zwembad in te duiken en een paar uur in de spa door te brengen. ’s Avonds trokken we het dorp in, vonden we een lokaal restaurantje en kropen we op tijd in onze bedden om de volgende dag nog wat van het zwembad te kunnen genieten.

Bij het uitchecken stond de auto voor de deur te wachten met een volle batterij, zoals Republica het zei: ready to go.

Tussentitel waardig: In Kroatië is je wagen opladen voorlopig hélemaal gratis.

Free. Gratuit. Óók aan de fast chargers. Ze zijn nog volop bezig met de uitrol en willen graag toeristen aantrekken, dus tot nader order is het gratis laden. Écht waar. Het enige wat je moet doen is badgen (zodat niemand zomaar je sessie kan onderbreken).

Dag 3: Umag, Istrië

Na een klein stukje Slovenië (waar je trouwens een vignet nodig hebt, je kan dit on the fly aankopen via de website) kom je Kroatië binnen in Istrië.

Hier hadden we een hotel gevonden met wat activiteiten, zwembaden, een spa, tennispleinen, en vooral — jawel — overnight charging.

Laat me duidelijk zijn: Het Meliá Coral is geen hotel voor mensen onder de 60. We kwamen om 20h toe, de spa en de zwembaden waren dicht, check-out was onherroepelijk om 10h (?), en de kamers waren oud. Niet doen. Maar! De volgende bestemming werd beslist bij het ontbijt, en we konden weer vertrekken met 100% batterij.

Gereserveerde plaatsen om te laden
100%, de cirkel op de kaart is het bereik, best indrukwekkend.

Dag 4: Grand Crikvenica Hotel

Maar eigenlijk het Hotel Kvarner Palace in Crikvenica. De keuze van titel snap je zo wel. Dit pareltje was snel beslist.

Half uurtje chargen? Ideaal voor een verfrissende wandeling.
Grand Budapest much?
Zwembadje dabei
Het uitzicht van één van de vele balkons met prachtig zicht over de Kvarner baai van de Adriatische zee
Mochten we kunnen, we namen dit mee. Bovenop de Kona.
Volle batterij, compliments of the hotel.

Na een voormiddag aan het zwembad en in de gym, ready to roll met, jawel, een volle batterij, compliments of the hotel.

We beslisten om via Zadar naar Split te rijden, met twee stops onderweg.

Dag 5: Klis

Via AirBNB vonden we een gezellige locatie uitgebaat door een vader en dochter, met een zwembadje en een jacuzzi, op wandelafstand van het historisch centrum van Klis en allerhande supermarkten.

Klis heeft een haventje aan de Adriatische kust, waar we het niet konden laten om een klein fotoshoot te doen met de Kona. Never not working, zeggen ze. Alhoewel, de rest van de dag werd gespendeerd in een lokaal restaurantje met verse visjes, en in de jacuzzi met e-readers en muziek.

Obligatoire shoot

Dag 6: Pakoštane

Ontbijtje gemaakt en op AirBNB een cottage met flink wat natuur, een klein zwembadje en vooral een grote buitenbarbeque gevonden in het mooie Pakostani!

Den hof met zicht op

Tijd voor een beetje sport!
Op Maps zocht ik een paar lokale gyms met goeie rating, ik contacteerde ze en vond ons al snel welgekomen in de buurt voor een dagpas (net geen tien euro).

Het zwembad zat vrij dicht tegen het vriespunt, en na de barbeque was er genoeg wind om het houten huisje te doen daveren, dan maar een avondje postproductie aan de keukentafel! Deze foto’s maken zichzelf niet.

Dag 7–11: Split

Na bijna een weekje van plaats naar plaats zoeven in de elektrische Kona vonden we in de heuvels naast Split een prachtige nieuwe AirBNB, eigendom van een oude man, uitgebaat door zijn dochter.

De man vertrouwde het elektrisch rijden niet helemaal, maar na onze verhalen was hij helemaal overtuigd.

Dit. Dikke aanrader.
Een mooi stukje historisch Split
Stranden, havens, bootjes, you name it.
Split is heerlijk om zonder plan in te duiken.

Split heeft bijna alles wat je moet hebben, van bezienswaardigheden tot toeristische trekpleisters.

Wat het vooral mist zijn laadstations. Er zijn er een paar, dus op zich geen probleem, maar voorlopig véél te weining, en vooral low-power. Als je wil fast chargen moet je langs de snelweg zijn (waar je ook tol betaalt).

Gezien het tempo waarin laadstations worden gezet in Kroatië lijkt me dat ook snel opgelost.

Een prachtig nationaal park op een dik uur rijden, met onder andere dit pareltje, een oud klooster alleen bereikbaar met een bootje.
Insert Lord of the Rings theme

Aan het nationale park staat een fast charger! Na een fikse wandeling en een eet-stop kwamen we terug bij een volgeladen wagen.

Nog nooit heb ik een wagen gehad die zichzelf voltankte tijdens activiteiten.

Op dit moment van de reis hadden we niet meer betaald voor een laadbeurt sinds dag 1, een goeie 1400 kilometer verder! De andere laadbeurten waren complimentair door de hotels, en gratis in Kroatië.

The Great Return

Na een héérlijke vijf dagen in en rond Split, met veel avonturen, veel oude forten beklimmen, veel sporten en vooral héél veel niks doen, werd het tijd om de weg terug voor te bereiden.

We beslisten om deze keer niet in vijf etappes te werken, maar in twee. In één ruk terug naar Oostenrijk, waar we nog eens op bezoek gingen bij het schitterende Schwarzer Adler hotel van eerder in dit verhaal.

De eerste fast charger stond bij een (prachtig) nationaal park dat we al eerder hadden bezocht, dus bij het ochtendgloren vertrokken om 40 minuutjes te laden bij een heerlijk verse koffie.

Snelladen in de ochtendzon bij een koffie, heerlijke start

Die éne keer dat het laden niet lukte

Eén van de stops was een fast charger van Petrol in Slovenië. Hiervoor kon je een pre-paid kaart kopen aan het loket, dat ze niet hadden, óf de app installeren en een creditcard toevoegen. De app was in het Sloveens, niet zo eenvoudig om te ontcijferen, en een kaart toevoegen lukte niet, dus we stonden een uur te prullen in de regen.

We belden naar het nummer op het laadstation, daar wisten ze ons te vertellen dat dat het verkeerde nummer was, en namen daarna niet meer op. Petrol heeft niet gerageerd op onze tweet, jammer.

Geen probleem, we hadden nog dik 15% in de batterijtank, even de Plugsurfing-app erbij gehaald en 20 minuten later stonden we rustig op te laden onder een afdak.

Last stop: terug in Kitzbuhel, Oostenrijk

Late checkout, dat zie je meteen

The end!

Ik kwam rond middernacht terug toe in Gent, parkeerde de Kona op een laadplaats, stak hem de volgende dag in bad en zette hem mooi terug op zijn plaats, klaar voor de volgende rit met de volgende BattMobieler.

Tijdens de vakantie had ik de wagen élke dag nodig. Uiteraard. Maar daarna? Terug naar om de paar dagen. Zo staat die bak niet te roesten en te wachten op mij. New economy.

Dus?

Elektrisch reizen werkt prima*. Nu. Je moet geen paar jaar wachten. Nu. De infrastructuur is er, betalen gaat automatisch, beep, plug, wait, go. En de chargers worden er enkel sneller op. Nu zitten we op een half uurtje, dat zal al snel een kwartier of tien minuten worden.

Geen énkele keer hadden we range anxiety, zelfs bij het voorvalletje in Slovenië was het snel opgelost. Genoeg alternatieven in de buurt.

* in de landen die wij hebben doorkruist. Ik hoor dat Frankrijk bijvoorbeeld nog niet zo goed is voorzien qua infastructuur. Komt wel.

De kosten

Aan transport — zonder de wagen — heeft deze reis ons € 193,18 gekost.
Daarin zit:

 • Plugsurfing laadpas, een nul-kost, want je krijgt je centjes terug in tegoed
 • Snelwegen en tunnels, goed voor ongeveer de helft van de prijs
 • Opladen (met hier en daar een dure), € 85.

€ 85 euro aan electriciteit om van Gent naar Kroatië… én terug te rijden! Een slordige 3500 km volgens Maps.

De wagen is natuurlijk ook niet gratis, dit is hoe die wordt berekend:

 • 11 dagen gebruik aan € 42 / dag is € 462
 • 150 km / dag inbegrepen in het gebruik
 • 1750 km extra x € 5 per 50 km = € 204 aan extra km

De wagen zelf kostte dus € 666 (tun tun tunnn) voor 11 dagen. Voor je gaat vergelijken met je eigen wagen, niet vergeten: daar zit full omnium, belastingen, wegentaxen, onderhoud, etc. in.

2 weken is duidelijk een piekmomentje, als je voor autodelen kiest ga je doorgaans niet elk maand 3500 kilometer doen.

Het plezier

Ja, je doet er iets langer over. En ja, je moet iets meer rekening houden met je bereik. Maar in ruil voor geen uitstoot en — echt waar — het plezier van elektrisch rijden weegt dit niet op. Au contraire.

Dankzij de quasi verplichte stops kwamen we veel frisser aan, en we hebben veel prachtige stukjes Europa ontdekt die we anders compleet zouden missen.

Voor ons: meer road trips. Elektrische road trips, uiteraard.

De auto werd gesponsored door BattMobiel.

OrT

Written by

OrT

Entrepreneur, passionate about technology, people, businesses, ideas and storytelling. @startupbus EU Winner 2013.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade