Klar, ferdig…

I dag åpner den nye bysykkelordningen i Oslo.


Tusen, tusen takk til alle dere som har tegnet abonnement til sesongstart. Takk for innspillene dere har kommet med, kravene dere stiller og alle heiarop underveis — fortsett med det!

Flere har bysyklet i over ti år — for oss er det første året som bysykkeloperatør i Oslo. Det er med en blanding av ydmykhet og entusiasme vi åpner det nye anlegget og den første sesongen. Den første tiden vil ikke alt være perfekt og ting vil gå galt, men vi skal jobbe beinhardt for at bysykkelopplevelsen i Oslo skal bli blant verdens beste.

Har du alt klart til sesongstart?

1. Last ned appen til iPhone eller til Android

2. Sjekk at profilen din er fylt ut og lag deg en PIN-kode på oslobysykkel.no

3. Sjekk hvilke stativ som står klare — i appen eller på oslobysykkel.no/kart

Finne en sykkel. I appen ser du til enhver tid hvor stativene er og hvor mange ledige sykler det er på hvert enkelt sted. Trykker du på et stativ i appen vil du se hvor langt unna det er.

Låse ut en sykkel. For å låse ut en sykkel med appen må vi vite at du er i nærheten av stativet. Det er derfor vi ber om å få tilgang til posisjonen din. Om du ikke får brukt telefonen, kan du alltid låse opp rett fra skjermen på stativet med PIN-koden din.

Levere en sykkel. Når du har en sykkel, er det ledige låser som vises i appen. Hvis du vil kan du legge telefonen i holderen på styret, så oppdaterer vi fortløpende hvilket stativ som er nærmest. Sykkelen er levert når du har fått bekreftelse på at den er registrert i stativet. Et grønt lys vises da på låsen og ‘takk for turen’ kommer opp i appen. Pass på å dytte sykkelen godt inn i låsen når du parkerer, og sjekk gjerne at den er låst ved å prøve å trekke den ut.

Bruk appen til å finne ledige låser eller få hjelp fra kundeservice.

Trenger du hjelp med noe?

Chat med oss på nett. Du kan snakke med oss rett fra appen, på oslobysykkel.no, på Facebook eller via post@oslobysykkel.no. Uansett hvilken kanal du velger er vi en engasjert gjeng på andre siden som vil hjelpe deg så godt vi kan.

Snakk med oss på gata. Vi er ute fra tidlig morgen til sen kveld og flytter sykler fra fulle til tomme stativ. Trenger du hjelp, er det noe du vil si fra om eller vil du bare hilse på, er vi alltid klare for å slå av en prat. Se etter bilene merket ‘Oslo Bysykkel’.

Hjelp gjerne hverandre. Ser du noen ved et stativ eller ute på bysykkeltur som står fast, blir vi også veldig glade om du går bort — kanskje du kan hjelpe? Den beste hjelpen kan ofte være fra en som nettopp har kommet i gang selv.

Hjelp oss å bli bedre

Alt med den nye bysykkelordningen i Oslo er byttet ut — syklene, stativene, bilene, verkstedet, appene, folka bak. De neste månedene skal vi skru og justere for hele tiden å gjøre det litt bedre, men da trenger vi deres hjelp. Antagelig en god porsjon tålmodighet også.

Syklene

Vi er veldig happy med syklene og synes de er supergode å sykle på. Men — vi vet om litt smårusk med enkelte av dem som vi jobber aktivt med å rette opp i: Kjedet trenger en liten oppstramming, vi må justere noen skjermer som går inn i hjulet og “nesen” kan få seg en vridning hvis noen prøver å stjele sykkelen. Kommer du over noe vi bør vite om sykkelen, blir vi veldig glade for å høre fra deg. Fint om du tar med nummeret på sykkelen det gjelder (det finner du på stangen under setet).

Stativene

I begynnelsen vil låsene oppleves som noe harde, dytt med litt kraft på styret når du parkerer. Skjermene på alle stativene er også nye. Her kan du låse ut en sykkel med kode. Gi oss gjerne tilbakemeldinger på hvordan dette funker eller om det er noen av trykkskjermene som ikke reagerer som de skal når dere bruker dem. Mange av stativene er også blitt mye større og det gjør nummereringen på låsene mer komplisert. Vi vil gjerne ha forslag til forbedringer der.

Appen

GPS er helt sentralt for hvordan appen fungerer. Her er vi forberedt på å gjøre mye justering fremover. Hvis ting ikke funker som det skal vil vi gjerne vite hvilken telefon du har, hvilket stativ du står ved og hva som går galt. Bruk gjerne chaten til dette. Hvis du vil nerde i dybden med tilbakemeldinger på appen kan du også bruke ios@oslobysykkel.no eller android@oslobysykkel.no.

Hva skjer videre?

Vi begynte å bygge det nye anlegget da det gamle stengte i fjor høst. I løpet av åpningsuken har vi oppe et anlegg som er litt større enn i fjor. Men det er bare starten. Gjennom sesongen har vi som mål å åpne 2–3 stativ nye stativ hver uke. Hvilke stativ som er rett rundt hjørnet ser du på oslobysykkel.no/kart. Resten av de planlagte stativene er fortsatt til behandling.

Registrering uten norsk mobilnummer kommer i mai. Engelsk versjon av nettsiden og appen er på vei. Frem mot sommeren jobber vi med å få klar tjenesten for de som er på besøk i byen. Da kan man kjøpe 3-dagers abonnement eller enkelttur fra appen eller stativet.

For bysyklister under 18 år vil vi legge opp til at foresatte bekrefter med sitt mobilnummer. Det vil fungere som godkjenning av vilkår på vegne av ungdommen.

Hvis det er noe galt med sykkelen eller stativet, kan du varsle oss gjennom chaten i appen eller på nettsidene våre. Vi vil gjerne lære mer om hva det meldes fra om før vi bygger egen løsning for å rapportere feil.

Nu kör vi!

Denne dagen har vi gledet oss helt vilt til! Vi har jobbet gjennom hele vinteren for å få det klart til sesongstart, men det er når dere begynner å sykle at den virkelige jobben begynner for oss. I fjor var var bysyklene ute på en million turer — vi håper vi får enda flere opp på sykkelsetet i år.

God tur — hilsen alle oss i Oslo Bysykkel

Liisa, Frank, Emilie, Janita, Anne, Stig, Bhare, Terje, Tony, Stian, Anders, Matteo, Benny, Filipe, Omid, Kenneth, Christine, Henning, Johan, Ane, Axel, Lars, Johan (… og alle våre samarbeidspartnere)

💙🚲