Executia bugetara — Ianuarie 2017

Au aparut datele despre executia bugetara si deja opinia publica s-a inflamat, dar deocamadata consider ca inflamarea nu e justificata si nici utila pana nu vedem macar cateva luni.

Sa luam pe rand componentele importante ale bugetului:

 • Veniturile bugetare totale au scazut cu 5.7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar nu ne spune mare lucru pana nu vedem componentele care au fie un comportament uniform sau sezonier (detaliat aici)
 • Impozit pe profit — neconcludent pana la primele incasari majore din Martie 2017.
 • Impozit pe salarii si venit — au un comportament relativ constant de-a lungul anului, iar aici observam o crestere mare fata de lunile Ianuarie din perioada 2012–2017, ceea ce e o bila alba.
Sursa: mfinante.ro; calcule proprii
 • Impozit pe taxe de proprietate — similar cu impozitul pe profit are comportament sezonier, iar prima luna de incasari majore este Martie 2017
 • TVA — desi par ca au scazut masiv fata de Ianuarie anterior acest lucru este normal. TVA se plateste pana pe 25 a lunii urmatoare, deci in Ianuarie 2017 s-a incasat TVA calculat pentru Decembrie 2016 (cand cota era 20%). Pentru Ianuarie 2016 s-a incasat TVA calculat pentru Decembrie 2015 (cand cota era 24%). Prin urmare scaderea este normala (arata scaderea de cota de 4%), va fi mai interesant de urmarit la Februarie cand vom compara cota de TVA de 20% cu 19%, deci ar trebui iar sa fie o mica scadere. Daca nu e scadere atunci inseamna ca TVA merge ok, consumul merge ok. Desigur asta nu justifica larghetea fiscala de a scadea TVA cu 4 puncte procentuale, concomitent cu cresterea agresiva a cheltuielilor bugetare!
Sursa: mfinante.ro; calcule proprii
 • Accize — nimic special de notat, doar ca au scazut infim. Impactul major se va vedea in luna Februarie, datorita eliminarii accizei pentru carburanti si a datei de plata a accizelor (25 ale lunii urmatoare).
 • Contributii asigurari — aici avem o crestere dar nu va fi sustinuta, deoarece de-abia din Februarie o sa vedem eliminarea limitarii CAS si CASS la 5 salarii medii.

Sa ne uitam la Cheltuieli bugetare:

 • Cheltuielile bugetare totale — au crescut cu 3.5% fata de Ianuarie 2016, ceea ce este normal datorita programului economic PSD.
 • Cheltuieli personal — o componenta importanta in crestere constanta din 2012. Rata de crestere medie constanta pentru 2012–2017 la Ianuarie a fost de 10%, deci cu mult peste cresterea medie a PIB care a fost de 3% in acceeasi perioada. Nu face sens logic, iar efectiv nu inseamna decat indatorarea, crearea de probleme pentru generatiile viitoare (multi sunt copii acum). E interesant cu o societate de adulti isi bate joc premeditat de copii si tinerii adulti. Imi pare un cerc vicios. Cei tineri se vor confrunta cu probleme si apoi la fel le vor pasa mai departe copiilor. Trist. Poate fi rupt doar prin curajul generatiei de adulti, care poate fi responsabila, atat la nivel individual cat si la nivel de comunitate (vot de ex).
Sursa: mfinante.ro; calcule proprii
 • Asistenta sociala — similar cu cheltuielile de personal au o evolutie pozitiva, dar nu la fel de accelerata. De dragul celor ce le plac datele, cresterea medie constanta (CAGR) pentru 2012–2017 a fost 5%, dar in Ianuarie 2017 cresterea a fost de 9.5%, deci mult peste media perioadei! deci problema de incorectitudine fata de generatiile tinere ramane.
Sursa: mfinante.ro; calcule proprii
 • Bunuri si servicii — neinteresant pana prin Decembrie 2017, statul cheltuie toti banii atunci.
 • Cheltuieli de capital — idem cu Bunuri si servicii. In postul de aici am aratat caracterul sezonier al ambelor componente, unde Decembrie e rege datorita strategiei neuniforme a Ministerului de Finante. Si nu se vor schimba prea multe avand in vedere miscarile fiscale si de cheltuieli din programul PSD.

In concluzie consider ca Ianuarie nu a fost concludenta decat pentru partea de cheltuieli, altfel e prea devreme de alarmare.

Cred ca cel mai relevant pentru o concluzie si eventual alarmare ar trebui sa fie trimestrul 1, deci in jur de 25 ale lunii Aprilie cand sunt publicare datele pentru Martie 2017.

PS: Ce e interesanta e suma estimata de PIB (815.2 miliarde) din raportul executiei bugetare. Oare e ok? Pentru ca daca o comparam cu suma din 2016 (758.5 miliarde) avem o crestere de 7.5%, ceea ce nu s-a intamplat in nici un trimestru din 2008 incoace. O suma mai mare face ca deficitul sa para mai mic ;)

Analize istorice aici:

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Sotha’s story.